Ο επόμενος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου πρίγκιπας Κάρολος (φωτογραφία) έχει χιούμορ. Αυτό το βρετανικό καυστικό, φλεγματικό χιούμορ που τον ακολουθεί παντού. Και βεβαίως στην Ελλάδα. Θα σας περιγράψω μερικές σκηνές για να δείτε πόσο ο πρίγκιπας κατέχει την τέχνη του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού:
nnn
Σκηνή πρώτη. Ο Κάρολος επισκέπτεται το θωρηκτό «Αβέρωφ» και οι αξιωματικοί του θρυλικού σκάφους τού ετοιμάζουν λαμπρή υποδοχή (μετά… μεζέδων). Οι αξιωματικοί, φιλόξενοι άνθρωποι, του λένε να πάρει έναν μεζέ (ήταν απλωμένα στο τραπέζι θαλασσινά), προσφέροντάς του μάλιστα και… ούζο (το οποίο είναι δημοφιλές στην Αγγλία). Ο Κάρολος για να μην τους προσβάλει ζητεί αντί ούζου ένα ποτηράκι άσπρο κρασί (γιατί είχε και άλλες επισκέψεις να κάνει και να μην αρχίσει από το πρωί με ούζα). Του έδωσαν κρασί, ήπιε μια γουλιά και άφησε το ποτήρι, χωρίς να αγγίξει καθόλου τα θαλασσινά. Φεύγοντας τους είπε:
«Σας δίνω εντολή να μην αφήσετε τίποτα στο τραπέζι από τους μεζέδες, να τους φάτε όλους, δεν είναι καιρός για… σπατάλες».
nnn
Σκηνή δεύτερη. Στο νεκροταφείο των συμμαχικών δυνάμεων πλησιάζει τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου ένας ηλικιωμένος και του λέει:
«Είμαι έναν χρόνο μικρότερος από τον πατέρα σας». Ο Κάρολος χαμογέλασε και του είπε:
«Σας φαίνεται, σας φαίνεται…». Ο ηλικιωμένος που πολέμησε τους ναζί και πήρε μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας επέμεινε λέγοντάς του:
«Η μητέρα σας μου έδωσε παράσημο ανδρείας». Ο Κάρολος ρώτησε πότε συνέβη αυτό, για να πάρει την απάντηση:
«Πριν από 50 χρόνια». Και τότε πάλι χαμογελώντας απάντησε:
«Αυτό σημαίνει ότι θα ζήσετε πολλά χρόνια, περισσότερα απ’ όσα θα ζήσει η μητέρα μου» . Σκηνή τρίτη. Οταν ο Κάρολος συνάντησε τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη (ο οποίος θεωρείται ο πλέον μητσοτακικός δήμαρχος), πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην αξιωματικό (ναύαρχος ε.α.) του Πολεμικού Ναυτικού και πρώην ναυτικό ακόλουθο στο Παρίσι (όπου διαπραγματεύθηκε τη σύμβαση ανανέωσης του στόλου των Μιράζ), τον ρώτησε τι προτιμά να είναι: δήμαρχος ή αξιωματικός του Ναυτικού; Ο κ. Χατζηδάκης αποποιήθηκε αμέσως το… δημαρχιλίκι λέγοντας με καμάρι: «Αστειεύεστε, Υψηλότατε; Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού». Και ο Κάρολος είπε ότι αυτή την απάντηση περίμενε να ακούσει.
nnn
Εκείνο που εντυπωσίασε τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου δεν ήταν μόνο το ότι ο Κάρολος σπάζοντας το πρωτόκολλο έτρεξε προς τους σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων που βρίσκονταν για να αποδώσουν τιμές στο συμμαχικό νεκροταφείο για να τους ρωτήσει
«τι είναι αυτό το… τέσσερα που φοράτε στην επωμίδα», αλλά και η απλότητά του. Φορούσε, είπε ο δήμαρχος, παπούτσια παλαιάς κοπής (
«μπορεί να τα είχε αγοράσει πριν από 17 χρόνια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά
) και ένα παλιομοδίτικο σταυρωτό κοστούμι. Αλλά στην Ελλάδα ήρθε
«καλά διαβασμένος», όπως θα καταλάβετε διαβάζοντας παρακάτω:
nnn
Σκηνή τέταρτη. Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» τού έγινε μια ιστορική αναδρομή. Του είπαν ότι το πλοίο είχε ναυπηγηθεί στην Ιταλία και ότι ο αρχικός του οπλισμός ήταν ιταλικός. Ο Κάρολος όμως διόρθωσε: «Ναι, αλλά τα κανόνια του έριχναν τις οβίδες με ταχύτητα οκτώ δευτερολέπτων. Συνεπώς θέλατε τότε κάτι πιο σίγουρο και έτσι αντικαταστήσατε τα ιταλικά κανόνια με κανόνια βρετανικής κατασκευής». Οντως, έτσι είχε γίνει…
nnn
Δεν μπορούσα τέλος να αφήσω έξω μια άλλη σκηνή με πρωταγωνιστή τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου, που δεν συνέβη όμως στην Ελλάδα αλλά στην Αυστραλία, για να δείτε τι χιούμορ διαθέτει αυτός ο άνθρωπος: Οταν ρωτήθηκε αν αληθεύει η φήμη ότι ταξιδεύει με το προσωπικό του κάθισμα τουαλέτας, απάντησε:
«Don’t believe all that crap».
Σιγά που ο
Γιάννης Μπουτάρης δεν θα είχε λύσεις να προτείνει στους Θεσσαλονικείς για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη συμπρωτεύουσα την Πέμπτη. Αφού έκανε μια αναφορά (μιλώντας σε ραδιόφωνο) στο καιρικό φαινόμενο, του τύπου
«Ποτέ στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρξε τέτοια καταιγίδα. Επεσαν 70 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε μία ώρα. Για να απορροφηθεί από το αποχετευτικό δίκτυο, έπρεπε τα φρεάτια να έχουν μέγεθος σήραγγας μετρό», πρότεινε:
«Οι δημότες πρέπει να έχουν μια δεξαμενή ή καζανάκι νερού στο σπίτι τους για τέτοιες καταστάσεις».
Μια πολύ ενδιαφέρουσα, όπως μαθαίνω, εκδήλωση για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών πραγματοποιήθηκε στον ΔΣΑ από τον επιστημονικό όμιλο «Αριστόβουλος Μάνεσης» και την Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, όπου συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών και της διδασκαλίας του υπό το φως της πρόσφατης απόφασης 660/2018 της Ολομέλειας του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις αλλαγές που επήλθαν επί υπουργίας
Ν. Φίλη. Ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο «θυσίασε» ο Αλ. Τσίπρας λόγω των πιέσεων της Εκκλησίας, ήταν παρών στην εκδήλωση, όπως και ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.
Σεραφείμ και πολλοί έγκριτοι νομικοί. Και όπως μου μεταφέρουν, ακούστηκαν σημαντικές φωνές που αμφισβητούσαν τη λογική ότι τα Θρησκευτικά θα πρέπει να διδάσκονται ως ομολογιακό μάθημα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να βασίζεται στην πολυθρησκευτική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Ενώ διατυπώθηκαν και νύξεις για την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ, κάτι που προφανώς χαροποίησε τον κ. Φίλη, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο της Εκκλησίας για το θέμα αυτό και το πλήρωσε χάνοντας τον υπουργικό θώκο.
***
Παρά την παρατηρούμενη εσωκομματική ένταση, μαθαίνω ότι η συγκρότηση των οργάνων του νέου κόμματος, του Κινήματος Αλλαγής, προχωρά με ρυθμούς γρήγορους, αφού όπως τόνισε στην πρώτη συνεδρίαση του οργανωτικού τομέα του κόμματος ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι, ο Τσίπρας μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσφύγει σε εκλογές». Την Παρασκευή έκανε την εμφάνιση του και το πρώτο non paper του τομέα Επικοινωνίας στον οποίο προΐσταται ο Δημήτρης Τσιόδρας και αφορούσε τα «περί ΣΥΡΙΖΑ και σοσιαλδημοκρατίας». Πάντως δεν έλειψαν και πάλι τα εσωκομματικά» φαγώματα. Μαθαίνω ότι μια πρόταση της πλευράς Ανδρουλάκη, για τις γραμματείες του κόμματος, ο Ν. Μπουνάκης, «φαγώθηκε»την τελευταία στιγμή. Από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ, ακούγεται ένα «καλή όρεξη» που απευθύνεται, όπως λένε οι κακές γλώσσες, προς την πλευρά του Βασίλη Κεγκέρογλου.
***
Εντυπωσιακή είναι η απουσία από τα όργανα των στελεχών των Κινήσεων Πολιτών που αναπολούν τις παλιές δόξες. Ως ιδρυτικό μέλος της τριμερούς τότε Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Κινήσεις Πολιτών), είχε 2 στα 15 μέλη στο Κεντρικό της Συμβούλιο. Σήμερα, με βάση τις κατανομές που έγιναν διαθέτει 2 μόλις μέλη στην ΚΕ των 413 ατόμων και αυτά όχι θεσμικά αλλά εκ προσωπικοτήτων. Από τα ονόματα όσων ανέλαβαν τις γραμματείες των τομέων του κόμματος να επισημάνω το όνομα του Γ. Σιακαντάρη. Και να διευκρινίσω ότι δεν υπήρξε πρόταση της ΔΗΜΑΡ, της οποίας είναι στέλεχος αλλά πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη.
HeliosPlus