Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, θα δούμε το επόμενο διάστημα πράματα και θάματα. Θα εκπλαγούμε όλοι. Μαθαίνω λοιπόν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει παγκόσμια (!) εκστρατεία για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Εχει δεσμεύσει πόρους για να χρηματοδοτήσει την καμπάνια από το πρόγραμμα βοήθειας.
nnn
Ηδη περάσαμε σε άλλη φάση, και αυτό φαίνεται από την ενεργοποίηση των Οίκων Αξιολόγησης. Γίνονται συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο προετοιμάζοντας έξοδο στις αγορές. Και για να γίνω πιο πειστικός, ιδού τι αλίευσα από το υπουργείο Οικονομικών…
nnn
Προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (φωτογραφία) ενέκρινε την καταβολή από το Ελληνικό Δημόσιο ποσού 42.500 ευρώ, πληρωτέου στον διεθνή οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s ως βασική αμοιβή για την ανανέωση παροχής υπηρεσιών αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου 2017 έως 31 Οκτωβρίου 2018.
nnn
Αλλά το ποσό αυτό είναι η απλή αμοιβή. Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι για όλες τις νέες εκδόσεις ομολόγων θα καταβάλλεται σωρευτική αμοιβή επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων. Αυτή θα ξεκινά από 123.000 ευρώ για εκδόσεις ομολόγων έως 200 εκατ. ευρώ και θα μπορεί να ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ για εκδόσεις 30 δισ. ευρώ! Για να καταλάβει κανείς το πόσο καλά πληρώνουμε τη Standard & Poor’s, αρκεί να αναφερθεί ότι για να δώσει βαθμολογία (αξιολόγηση) σε ένα και μόνον ομόλογο, σαν το πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιούλιο, ο οίκος αξιολόγησης θα λάβει αμοιβή 1,74 εκατ. ευρώ!
Κι άλλος Τσίπρας στο Μαξίμου
Τώρα μη μου πείτε ότι σχεδόν τρία χρόνια ο Πρωθυπουργός λειτουργούσε χωρίς διευθυντή του οικονομικού γραφείου του και ξαφνικά αποφάσισε να τοποθετήσει έναν, και μάλιστα τον εξάδελφό του, Γιώργο Τσίπρα… Τι ακριβώς συνέβη; Δεν μας λέει ο λαλίστατος κατά τα άλλα κυβερνητικός εκπρόσωπος ή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών; Τι μεσολάβησε και παραιτήθηκε; Μια παραίτηση από το υπουργείο Εξωτερικών δεν είναι μια απλή παραίτηση. Δεν παραιτήθηκε δηλαδή κάποιος από ένα δημοτικό συμβούλιο ή από κάποιο επιμελητήριο, αλλά από το υπουργείο Εξωτερικών, και μάλιστα από τη νευραλγική θέση της οικονομικής διπλωματίας (για επενδύσεις από το εξωτερικό). Ποιος ο λόγος της παραίτησής του και εάν όντως ανέλαβε διευθυντής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, γιατί (πάλι) δεν ανακοινώνεται επισήμως;
Η Ζωή στον κόσμο τής… ανυπακοής
Σας έχω νέα από τις τριήμερες εργασίες της Πλεύσης Ελευθερίας από τον χώρο Academy της οδού Πειραιώς. Εκεί, ως γνωστόν, η Ζωή Κωνσταντοπούλου «σόλαρε» με το κυβερνητικό της πρόγραμμα, το οποίο είχε από κλείσιμο όλων των ΜΜΕ, αντικατάσταση των ΜΑΤ από ομάδες πολιτών ως και φυλάκιση όλων των υπευθύνων για τα μνημόνια. Μαθαίνω τώρα ότι ο επίτιμος καλεσμένος και επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν, ναι μεν πήγε και χαιρέτισε την… κωνσταντοπουλειάδα, πρόλαβε όμως και είδε και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη της Λαϊκής Ενότητας με ομάδα συνεργατών του και έφαγαν μάλιστα μαζί ανταλλάσσοντας απόψεις στο ξενοδοχείο όπου διέμενε. Και μπορεί ο σύντροφος Λαφαζάνης να πήγε στις εργασίες της Πλεύσης, δεν είναι όμως τόσο σίγουρο ότι συμφωνεί με αυτά που άκουσε εκεί από την πρώην Πρόεδρο της Βουλής. Με τον Ζαν όμως υπάρχει πλέον ανοιχτή γραμμή και αξίζει να δούμε με ποιον θα πάει ο γάλλος στο τέλος…
nnn
Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι η Ζωή έμοιαζε όλο αυτό το τριήμερο να ζούσε στον δικό της κόσμο τής… ανυπακοής. Λίγες αφίσες με το κεντρικό σύνθημα «Πάρε την ευθύνη» (το οποίο ομολογουμένως κέρδισε αρκετά likes στο Διαδίκτυο), πλην όμως ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε. Την πρώτη ημέρα ήταν καμιά 300ριά άτομα και μερικά κανάλια (κυρίως της γαλλικής τηλεόρασης λόγω Μελανσόν). Ηταν εκεί ο Νίκος Χουντής, οι ηγετικές μορφές του κινήματος «Δεν πληρώνω», οι αδελφοί Παπαδόπουλου, η μητέρα της Λίνα Αλεξίου, πλην όμως ο πατέρας της Νίκος Κωνσταντόπουλος (τουλάχιστον την πρώτη ημέρα) δεν εμφανίστηκε. Βεβαίως, πάντοτε δίπλα της ο στενός συνεργάτης της Διαμαντής Καραναστάσης, ο οποίος έδινε και το σύνθημα «Και ξεκινάμε». Οταν η Ζωή άρχισε την ομιλία της, ουδείς γνώριζε πότε ακριβώς θα τελειώσει, αλλά αυτό την άφηνε εντελώς αδιάφορη. Μια ομιλία χωρίς αντίλογο, χωρίς διάλογο, χωρίς πολλά χειροκροτήματα. Ενας ατέλειωτος μονόλογος, με τη Ζωή να φαίνεται ικανοποιημένη, σαν να ζούσε τη δική της πολιτική βραδιά. Δηλαδή η πολιτικοποίηση της υστερίας σε όλο της το μεγαλείο, όπως σχολίασε ένας φίλος του πατέρα της.
Η βάφτιση του Θωμά
Ε, λοιπόν, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ξεσηκώθηκε τέτοιος σάλος επειδή ο Γ. Χουλιαράκης και η σύντροφός του Κωνσταντίνα Κιντώνη (πρώην διευθύντρια του γραφείου τού Αλέξη Τσίπρα) αποφάσισαν να βαφτίσουν το παιδάκι τους (στο οποίο έδωσαν το όνομα Θωμάς) στην εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Κοιμητήριο Παπάγου. Και τι δεν ειπώθηκε για την κίνηση αυτή; Οτι δήθεν έφερε νέα ήθη και έθιμα στις βαπτίσεις, ότι δεν θέλησε να κοινοποιήσει στους συντρόφους του ένα χριστιανικό μυστήριο και πολλά άλλα. Η πραγματικότητα είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός ασκούσε τα χριστιανικά του καθήκοντα εδώ και χρόνια στη συγκεκριμένη εκκλησία και ο ιερέας είναι προσωπικός φίλος του.
Γκρίνια για το μεταναστευτικό
Ηταν μία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη που έγινε μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις ΗΠΑ και άρχισε με αρκετή ώρα καθυστέρηση. Υπήρξαν γκρίνιες από την πτέρυγα της ομάδας των 53+, όχι όμως τόσο για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο για το προσφυγικό. Εγινε λόγος για τις συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες, για το αυξανόμενο κύμα προσφύγων που παρατηρείται το τελευταίο καιρό, ενώ ο Γιάννης Μουζάλας τους παρουσίασε τις δυσκολίες που έχει η διαχείριση της κατάστασης. Πληροφορίες που έφεραν τον κ. Μουζάλα να θέτει την παραίτησή του υπόψιν του Πρωθυπουργού για να αναλάβει άλλη θέση στο Συμβούλιο της Ευρώπης διαψεύστηκαν αργά το βράδυ από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας όμως άλλο θέμα φαίνεται πως τον απασχολούσε. Αυτό της αξιολόγησης, λέγοντας ότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια αλλά γρήγορα αναμένεται να κλείσει. Είπε ακόμα ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα είναι εκτός μνημονίου. Και όταν είπε στους κομματικούς ότι «το πολιτικό μας σχέδιο αποδίδει», αυτοί χειροκρότησαν.
Ο διάδοχος του ΚαρβούνηΜάχη επιρροής. Έτσι, μου χαρακτηρίζουν γνώστες το παρασκήνιο που είναι σε εξέλιξη για το πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Ο νυν επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης αφυπηρετεί στα τέλη Νοεμβρίου από τη θέση του λόγω συνταξιοδότησης και πολλά κέντρα εξουσίας ερίζουν για το ποιος θα τον αντικαταστήσει. Η κυβέρνηση, δια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Γιώργου Κατρούγκαλου θέλει να είναι εκείνη που θα δώσει το πράσινο φως για τον υποψήφιο που θα προκρίνει η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να κάνει και εκείνη lobbying στις Βρυξέλλες, αλλά ο υποψήφιος που είχε προτείνει (ή είχε αυτό-προταθεί) Κώστας Μουσουρούλης δεν έχει τύχη στο να καταλάβει τη θέση.
***
Εκείνος που έχει πραγματικά λόγο και επιρροή για το ζήτημα είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κατέχει το υψηλότερο αξίωμα που κατέκτησε ποτέ Έλληνας ως στέλεχος της Κομισιόν). Όπως με πληροφορούν ο κ. Σχοινάς δεν μοιράζεται τις σκέψεις του για το θέμα, καθώς ακόμη δεν έχουν βρεθεί τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό που θα αφήσει πίσω του ο Πάνος Καρβούνης. Και η ανεύρεση τους δεν είναι εύκολη υπόθεση , καθώς θα πρέπει να καλύπτουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα , όπως π.χ. να ομιλούν την ελληνική, αλλά και να έχουν ήδη την προϋπηρεσία που απαιτεί η θέση. Να σας αναφέρω ακόμη πως η Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα μπορεί σήμερα να έχει Νο1 επικεφαλής των κ. Καρβούνη, αλλά δεν διαθέτει Νο2, καθώς η θέση έχει χηρέψει. Οπότε σε λιγότερο από ένα μήνα θα υπάρχει διπλό κενό ηγεσία.
***
Αν και τη θέση του Νο2 αναμένεται να καταλάβει για ένα διάστημα η Κλημεντίνη Διακομανώλη, προϊσταμένης της υπηρεσίας Τύπου της Αντιπροσωπείας, η οποία έχει σταδιοδρομήσει στις Γενικές Διευθύνσεις Περιβάλλοντος, Έρευνας και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ωστόσο μέλλει να καταδειχθεί το εάν αυτή θα είναι και μόνιμη λύση. Απλά να σας αναφέρω πως και ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς ρωτήθηκε από πράκτορα μου για το ποιος θα αντικαταστήσει τον Πάνο Καρβούνη και με την αφοπλιστική ειλικρίνεια που τον διακατέχει απάντησε : «Δεν νομίζω πως έχει αποφασιστεί ακόμη». Οπότε επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ…
HeliosPlus