Αυτό που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν το ότι ο κ.Τσίπρας αρνείται να αποδεχτεί -ακόμη και σήμερα – αυτά που όλοι, Έλληνες και ξένοι θεωρούν δεδομένα.
Και άρα είναι αδύνατον, αν δεν μπορεί να συμφωνήσει σε θέματα που αποτελούν πλέον κοινό τόπο για όλους, να βρει συνισταμένη με τα κόματα της αντιπολίτευσης για ζητήματα δύσκολα που απαιτείται από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως θα θέματα της ανάπτυξης, της αγοράς εργασίας, της στήριξη της επιχειρηματικότητας, της προσέλκυσης επενδύσεων.
Μάλιστα ο κ.Τσίπρας ,παρά τα όσα έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να υπερασπίζεται με πάθος την καταστροφική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνησή του το πρώτο εξάμηνο του 2015, mαρνούμενος να αποδεχτεί ότι η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την ανερμάτιστη διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου ζημίωσε τη χώρα περίπου 100 δισ ευρώ!
Κάτι που δεν το λέει μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση. Το τονίζει επιπροσθέτως ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας.
Το έχει δηλώσει, όμως, παγίως και ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την χρηματοδότηση της χώρας ,ο επικεφαλής του ESM κ.Ρέγκλινγκ.
Ο οποίος έφτασε να το επαναλάβει πριν λίγες μέρες, λίγο μετά από συνάντηση που είχε με τον κ.Τσίπρα στην Αθήνα.
Ο κ.Τσίπρας υποστήριξε χτες στη Βουλή ότι τα 86 δισ ευρώ που δανείστηκε η χώρα υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο δεν ήταν νέα δανειοδότηση λόγω της διακυβέρνησής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά και δάνεια για χρηματοδότηση παλαιότερων υποχρεώσεων της χώρας ενώ αμφισβήτησε για μία ακόμη φορά τις προβλέψεις του ΔΝΤ για σημαντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από το 2014 και μετά.
Δυστυχώς ό,τι και να ισχυρίζεται ο Πρωθυπουργός για να στηρίξει την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησής του το 2015, δεν πείθει κανέναν – πόσο μάλλον τους ευρωπαίους και -φυσικά- τους επενδυτές.
Κι αν κάποιος υπολογίσει με χαρτί και μολύβι πόσο κόστισε στη χώρα η διακυβέρνηση Τσίπρα, ο λογαριασμός είναι τεράστιος – ξεπερνάει ακόμη και τους υπολογισμούς του κ.Ρέγκλινγκ.
Μόνο από τις τράπεζες τους τελευταίους μήνες του 2014 (όταν ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι θα πάει τη χώρα στις κάλπες για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) αλλά και το πρώτο εξάμηνο του 2015 λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα έκαναν φτερά πάνω από 60 δισ ευρώ -τα περισσότερα μάλιστα κατευθύνθηκαν στο εξωτερικό.
Συγχρόνως το ελληνικό κράτος ζημιώθηκε από την τρίτη ανακεφαλοποίηση που προκλήθηκε από την διακυβέρνηση Τσίπρα περίπου 30 δισ ευρώ.Με τα ποσοστά του δημοσίου στις τράπεζες να έχει πέσει στο 25% και τα ξένα funds να ελέγχουν πλέον το 75% του τραπεζικού συστήματος!
Πόσο ζημιώθηκε η χώρα από την ύφεση που έφερε στην ελληνική οικονομία η διακυβέρνηση Τσίπρα; Μόνο το 2015 περίπου 3 % του ΑΕΠ (εκτίμηση για ανάπτυξη 2,9% , έκλεισε με ύφεση -0,2 %)!
Το 2016 από 3,7% ανάπτυξη που εκτιμούσε το ΔΝΤ , η κυβέρνηση έφερε πλήρη στασιμότητα, ενώ το 2017 από 3,1 % που εκτιμούσε το ΔΝΤ ,η ανάπτυξη δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1,6 %. Άρα συνολικά έως το τέλος του 17 ο κ.Τσίπρας αναμένεται να έχει ζημιώσει την ελληνική οικονομία πάνω από 8 % του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 14 δισ ευρω!
Επιπλέον, όλων αυτών, οι πολίτες πλήρωσαν περίπου 12 δισ το πλαίσιο του τρίτου μνημονίου με επιπρόσθετα μέτρα σχεδόν 5 δισ ευρώ για το συμπληρωματικό μνημόνιο του 2019-20. Δηλαδή πάνω 17 δισ ευρώ μέτρα!
Και σ’ όλα αυτά δεν υπολογίζει κανείς την εκχώρηση όλης της δημόσιας περιουσίας στους ξένους για 99 χρόνια – που δεν υπέγραφε ούτε ο Γ.Παπανδρέου, ούτε ο Λ.Παπαδήμος ,ούτε ο Α.Σαμαράς ,αλλά υποχρεώθηκε να υπογράψει μετά από την …περήφανη 17ωρη διαπραγμάτευση ο κ.Τσίπρας.
Και βέβαια κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τη ζημιά που έχει υποστεί η εικόνα της χώρας από την αναξιοπιστία που έδειξε η χώρα απέναντι στους εταίρους αποχωρώντας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προκηρύσσοντας ένα βλακώδες δημοψήφισμα που εφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα του GREXIT.
Μία ανεύθυνη στάση που υποχρεώνει σήμερα τους ξένους επενδυτές να το σκεφτούν διπλά για να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα φοβούμενοι νέα απρόβλεπτη κυβίστηση Τσίπρα για εσωτερική κατανάλωση.