Στις αρχές της περασμένης άνοιξης ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεπε ότι «το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της οικονομίας». Τότε έλεγε ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε στα τέλη Μαρτίου και μετά θα ξεκινούσε η γνωστή διαδικασία: ρύθμιση χρέους, ένταξη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, έκρηξη επενδύσεων που θα έφερνε την ανάπτυξη. Βεβαίως έπεσε έξω. Η κυβέρνησή του έκλεισε την αξιολόγηση μόλις την περασμένη εβδομάδα και τώρα ελπίζει ότι η ανάπτυξη θα έλθει όχι με την Ανάσταση αλλά με τη γέννηση του Χριστού.
Ετσι, την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη που έγινε στην Αθήνα προέβλεψε ότι «η Ελλάδα γυρνάει σελίδα», πως «αφήνει πίσω της την επταετία της ύφεσης και μπαίνει με σταθερά βήματα στο στάδιο της ανάπτυξης» και ότι «αν οι πιστωτές τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος (σ.σ.: συμφωνήσουν στα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα μέτρα) η οικονομία θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και θα ξεπεράσει τους προβλεπόμενους πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2017». «Τώρα» τόνισε «είναι η ώρα για τη μεγάλη στροφή προς την ανάπτυξη και την ανάκαμψη».
Δεν ξέρουμε πού ακριβώς εδράζει τις εκτιμήσεις του ο κ. Τσίπρας και πώς φαντάζεται ότι η ελληνική οικονομία μπορεί σύντομα να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν ξέρουμε αν πιστεύει «στον Θεό της Ελλάδας» ή αν ασπάζεται τη φαντασίωση του κυβερνητικού του εταίρου ότι ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα θα απευθύνει διάγγελμα στους Ελληνες από την Πνύκα, θα ζητήσει «κούρεμα» του χρέους και θα εξαγγείλει ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ!
Διότι μπορεί όλα αυτά να έχουν απήχηση στο εσωκομματικό του ακροατήριο και σε όσους πιστεύουν σε υπέρτατες δυνάμεις (Νεφελίμ) ή θεωρίες συνωμοσίας, αλλά ανάκαμψη χωρίς κεφάλαια, νέες επενδύσεις που να δημιουργούν θέσεις εργασίας δεν έχει υπάρξει και ούτε πρόκειται να υπάρξει.
Βεβαίως τίθεται το θέμα ποιος σοβαρός επενδυτής, έλληνας ή ξένος, θα βάλει τα χρήματά του σε μια χώρα που η κυβέρνησή της δεν σέβεται τους θεσμούς, αδιαφορεί για το Σύνταγμα και δεν αντιλαμβάνεται τη βασική ανάγκη των επενδυτών για ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, με διαφανείς διαδικασίες και ανοικτούς πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς.
Διότι τι λέει τώρα ο Νίκος Παππάς μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο του για τα κανάλια; Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε ότι «το κανάλι που δεν υφίσταται έχει την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι το οποίο λειτουργεί εδώ και χρόνια. Δηλαδή (σ.σ.: οι επενδυτές), μπορούν να κοιτάξουν τις προϋποθέσεις που θα βάλουμε (σ.σ.: για τις προσωρινές άδειες), να καταβάλουν το τίμημα και να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία». Δηλαδή ο κ. Παππάς θεωρεί ότι ένας σοβαρός επιχειρηματίας θα πληρώσει για να πάρει προσωρινή άδεια, θα επενδύσει χωρίς να γνωρίζει τους κανόνες του παιχνιδιού, τους οποίους θα ορίσει στο μέλλον άγνωστο ακόμα ποιος (το ΕΣΡ, η κυβέρνηση;), για να γίνει μετά ο διαγωνισμός και ενδεχομένως να βρεθεί εκτός γιατί δεν θα πληροί τους όρους!
Ετσι πιστεύουν ότι θα φέρουν επενδυτές και την ανάπτυξη; Οσο στην κυβέρνηση σκέφτονται με όρους και διαδικασίες αμφιθεάτρων και κομματικών συνελεύσεων, όπου το παρασκήνιο, οι ίντριγκες, οι τακτικισμοί και η καταπάτηση των κανόνων κυριαρχούν, οι επενδυτές μόνο για διακοπές θα έρχονται στην Ελλάδα και την ανάπτυξη θα τη βλέπουμε να έρχεται με το κιάλι…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ