Εκτός ελέγχου έχει τεθεί πλέον ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, καθώς δεν περνά πια ημέρα που να μην αμφισβητεί, όλο και με πιο οξύ τρόπο, το καθεστώς της Λωζάννης.
Οι συνεχείς αναφορές του με αυτό το περιεχόμενο που διαρκώς κλιμακώνονται σε ένταση δεν επιτρέπουν δεύτερη σκέψη παρά το ότι ετοιμάζεται για βίαιη απόπειρα ανατροπής του εδαφικού καθεστώτος: ας μην κοροιδευόμαστε κι ας δούμε την αλήθεια κατάματα, όσο απίστευτη και τρομερή κι αν φαντάζει: ο Ερντογάν ήδη χτυπά τύμπανα πολέμου.
Τι άλλο από αυτό μπορεί να πιστοποιούν όλες αυτές οι ακραία επιθετικές του δηλώσεις με την τελευταία να αναφέρει ότι «Από το 1914, που φτάσαμε από τα 2.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε εννέα χρόνια στη Λωζάννη, μαζί και με το Χατάι, πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς, και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας…
Δεν μπορούμε το 2016 να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε…Μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της, που είναι 1.000 ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους». Και αφού είπε όλα αυτά μιλώντας σε Τούρκους δημάρχους, κάλεσε τη νεολαία της χώρας του να πάρει, ουσιαστικά, την κατάσταση στα χέρια της…
Δεν χωρούν πλέον ούτε μισόλογα, ούτε αυταπάτες: Ο Ερντογάν φτιάχνει συστηματικά κλίμα ένοπλης σύγκρουσης. Κι αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε έναν μονόδρομο, ο οποίος περιλαμβάνει τρία σημεία:
Πρώτον, πρέπει να ετοιμάζεται στρατιωτικά για σύγκρουση.
Δεύτερον, πρέπει να ξεκινήσει διπλωματικό αγώνα ενημέρωσης και συμμαχιών με μία σειρά από χώρες που πάση θυσία είναι ανάγκη να επιχειρήσουμε να τις έχουμε στο πλευρό μας ξεχνώντας όλα τα άλλα και
Τρίτον, πρέπει να συνεννοηθούμε αμέσως μεταξύ μας σε εθνικό επίπεδο. Κάθε άλλη έριδα, όσο βαθιά κι αν είναι, όποια φύση κι αν έχει, πρέπει τώρα να παραμεριστεί. Και να γίνουμε μία γροθιά.
Όχι αύριο. Σήμερα.
Αύριο θα είναι αργά.