Ουδείς σήμερα θα ήθελε να βρισκόταν στη θέση του πρώτου τη τάξει υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή (φωτογραφία). Ετοίμασε (χωρίς να ενημερώσει το κόμμα του) έναν εκλογικό νόμο, με τη συνδρομή συνταγματολόγων (π.χ. Σωτηρέλης), δημοσκόπων (π.χ. Ηλ. Νικολακόπουλος) και πάλαι ποτέ «εκλογομαγείρων» του ΠαΣοΚ (π.χ. Κασιμάτης), δούλεψε για αρκετούς μήνες, άφηνε να διαρρεύσει ότι είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί σε εκλογικό νόμο και εν μια νυκτί του είπαν να τον πάρει πίσω, να μην τον καταθέσει και να μάθει άλλη φορά να συνεργάζεται με το κόμμα και τις συνιστώσες του. Τώρα είναι αναγκασμένος να ενημερώνει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να υπερασπίζεται στη Βουλή έναν νόμο που ο ίδιος δεν συνέβαλε στη σύνταξή του, μόνον και μόνον για να μην υπάρξει ρήγμα στις ενδοκυβερνητικές σχέσεις (και βεβαίως να διατηρήσει την καρέκλα του). Ακόμη και στο Μαξίμου κατάλαβαν πως «κάτι τρέχει με τον Κουρουμπλή» και μου λένε ότι του τηλεφώνησαν για να τον βολιδοσκοπήσουν αν θα ψηφίσει ή όχι τον καινούργιο νόμο. Και τι νομίζετε ότι απάντησε: «Είναι δυνατόν να μην τον ψηφίσω;».
Οι καρέκλες δεν θυσιάζονται
Υπενθυμίζω ότι η μοναδική σχέση που έχει ο εκλογικός νόμος Κουρουμπλή με τον νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι η ψήφος στα 17. Πέραν τούτου ουδέν. Γιατί ο υπουργός Εσωτερικών είχε προβλέψει μεικτό σύστημα εκλογής, κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών (έλεγε μάλιστα ότι καμία εκλογική περιφέρεια δεν είχε περισσότερους από οκτώ βουλευτές), μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 250, μείωση του μπόνους των εδρών σε 27 (με την προϋπόθεση ότι το κόμμα που θα εισπράξει το μπόνους θα συγκέντρωνε τουλάχιστον 41% των ψήφων) και καθιέρωση της απλής αναλογικής μόνον για την εκλογή 270 βουλευτών. Είχε θεσπίσει μάλιστα ειδικό άρθρο για την υποχρεωτική εσωκομματική δημοκρατία, δηλαδή οι υποψήφιοι βουλευτές για κάθε κόμμα να επιλέγονται μέσω προκριματικών εκλογών. Μόνον το τελευταίο, όταν το έμαθε ο Αλ. Τσίπρας (και ο συνεργάτης του στο Εσωτερικών Κ. Πουλάκης) ήταν αρκετό για να πάει ο Κουρουμπλής… αδιάβαστος. Κατάπιε τον πόνο του, συμφώνησε με τις αλλαγές και διατήρησε τη θέση του. Λίγο νομίζετε ότι είναι αυτό; Πρώτος τη τάξει υπουργός;
Το παρασκήνιο της Κουμουνδούρου
Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως για την απόσχιση της αποκαλούμενης Κομμουνιστικής Τάσης από τη ΛΑΕ του Π. Λαφαζάνη λόγω πολιτικών διαφωνιών, μεταξύ των οποίων και το ότι οι ιθύνοντες της πάλαι ποτέ Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραδέχθηκαν ποτέ τις ευθύνες τους για την «ανενόχλητη επιβολή της προδοσίας από την ομάδα Τσίπρα». Η αλήθεια είναι ότι οι προερχόμενοι από το ΚΚΕ και οι συνοδοιπόροι τους στήριξαν, δεν αμφισβήτησαν τον Αλ. Τσίπρα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι στο εσωκομματικό στερέωμα δεν συγκρούστηκαν μαζί του, όπως και με επίλεκτα στελέχη της ομάδας του (λέγε με Ν. Παππά) που έλυναν και έδεναν στην Κουμουνδούρου λειτουργώντας κατά το δοκούν παρασκηνιακά και εξοργίζοντας τους παλαιότερους.
Αλέκο, κάνεις λάθος με τον Τσίπρα
Αυτό όμως που πρέπει να αποκαλύψω, μιας και το έφερε η συζήτηση, είναι ότι τουλάχιστον ο κ. Λαφαζάνης από την πρώτη στιγμή είχε διαφωνήσει με την επιλογή του Αλ. Αλαβάνου να ανασύρει τον νεαρό Αλ. Τσίπρα από την εσωκομματική αφάνεια κατεβάζοντάς τον υποψήφιο για τον Δήμο Αθηναίων το 2006 και κατόπιν δίνοντάς του το «δαχτυλίδι» της διαδοχής στην ηγεσία του ΣΥΝ (το 2008). Σύμφωνα με τις αξιόπιστες πηγές μου, ο κ. Λαφαζάνης είχε αντιδράσει εξαρχής λέγοντας στον κ. Αλαβάνο, με τον οποίο διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις από την εποχή του ΚΚΕ, ότι «κάνει τεράστιο λάθος» (επί λέξει του είπε «Αλέκο, κάνεις μ@λακ@ες»), το οποίο πλήρωσαν ακριβά και οι δυο τους…
Η συνιστώσα… Αλλα Ρούχα
Πάντως, μια και αναφέρθηκα σε αποχωρήσεις από τη ΛΑΕ, οφείλω να πω ότι υπήρξαν και προσχωρήσεις. Αρκεί να σας πω ότι στις εκλογές για το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος εμφανίστηκαν συνολικά 10 λίστες υποψηφίων! Μεταξύ αυτών των «συνιστωσών» που εκπροσωπούνται πλέον στο νέο 111μελές Πολιτικό Συμβούλιο είναι και τα «Αλλα Ρούχα» (!) με 0,39%.
Πώς αντέδρασε ο Τσίπρας στο φόρεμα-πυρκαγιά
Πώς νομίζετε ότι αντέδρασε ο Πρωθυπουργός βλέποντας από την Κίνα το πάρτι που έγινε στο Διαδίκτυο σχετικά με το φόρεμα-πυρκαγιά της Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα; «Εγώ κάνω τόσα πράγματα στο Πεκίνο και αυτοί στην Ελλάδα ασχολούνται με ένα φόρεμα». Και γελούσε. Καθόλου όμως δεν γέλασε η σύντροφός του, η οποία, όπως έμαθα, πολύ στενοχωρήθηκε. Δεν παραπονέθηκε δημοσίως παρά μόνο είπε ότι αμέσως μετά θα πήγαινε σε ένα επίσημο γεύμα και ντύθηκε κατάλληλα. Ο κ. Τσίπρας όμως βλέποντάς την έτσι στενοχωρημένη επιχείρησε να σπάσει το πρωτόκολλο και να την πάει σε ένα εστιατόριο για ρομαντικό δείπνο. Πήγαν αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν γρήγορα πίσω. Τι είχε συμβεί; Τους πήραν χαμπάρι οι κινέζοι «φουσκωτοί» και άδειασαν όχι μόνον το εστιατόριο από τον κόσμο, αλλά και όλο τον δρόμο. Το ζεύγος αισθάνθηκε άβολα και επέστρεψε στο ξενοδοχείο του. Και κάτι ακόμη. Πήραν τα δωράκια τους στην Κίνα. Οχι μόνον βάζα, αλλά και από ένα υπερσύγχρονο Huawei Honor.
HeliosPlus