Οι αντιδράσεις τελείωσαν τον Φαμπρ
«Δεν επιθυμώ να εργαστώ μέσα σε ένα εχθρικό πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ήρθα με ανοιχτό πνεύμα και ανοιχτή καρδιά. Αποδέχτηκα την πρόσκληση του έλληνα υπουργού Πολιτισμού υπό την προϋπόθεση να κάνω τις καλλιτεχνικές μου επιλογές».
Με αυτές τις φράσεις ο Γιαν Φαμπρ δήλωσε την παραίτησή του από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Αν και επισήμως τίποτε και κανείς δεν το επιβεβαίωνε ως αργά το μεσημέρι του Σαββάτου, ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, σε επικοινωνία που είχε «Το Βήμα» μαζί του, διαβεβαίωνε ότι «αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τίποτα» και ότι «μόλις έχουμε την όποια σχετική πληροφορία θα σας ενημερώσουμε».
Διόλου τυχαία, ωστόσο, ο βέλγος καλλιτέχνης είχε ήδη φροντίσει να ενημερώσει φίλους και γνωστούς στην Ελλάδα ότι «ασυνεννοησία, έλλειψη επικοινωνίας και ανοργανωσιά» ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας που είχε αποδεχτεί και ανακοινώσει. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν τον διορισμό του στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή ή curator, άρχισε να θυμάται ότι είχε ελάχιστες συναντήσεις με τον κ. Μπαλτά, ενώ τα μεγαλύτερο μέρος της συμφωνίας είχε γίνει με μέλη του νέου ΔΣ.
Το ντόμινο των εξελίξεων ξεκίνησε με τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών, ηθοποιών και σκηνοθετών, κυρίως, που ζητούσαν και ζητούν εκτός από την παραίτηση Φαμπρ και εκείνη του Αριστείδη Μπαλτά. Εγινε πιο έντονο το πρωί της Παρασκευής με την παρέμβαση, μέσω twitter, του Πρωθυπουργού, την αντίδραση βουλευτών (Ποτάμι) και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποκορύφωμα στάθηκε η ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, αργά το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με την οποία αν και δεν αμφισβητούνται η «αξία και το διεθνές κύρος του Γιαν Φαμπρ», ωστόσο επισημαίνεται ότι το φεστιβάλ πρέπει «να εμπνέεται από το αριστερό όραμα» και να μη «δίνει λευκή επιταγή σε εγχώριους ή εισαγόμενους σταρ»…
Ενδιαμέσως, το ΔΣ του Φεστιβάλ είχε αποφασίσει την άμεση σύσταση επιτροπής που θα κρίνει και θα επιλέξει ποιες από τις ελληνικής παραγωγές (που κόπηκαν) θα μπουν τελικά στο πρόγραμμα.
Ενα ΤΑΙΠΕΔ για τον κ. Καμμένο
Και εγένετο… στρατιωτικό ΤΑΙΠΕΔ ή, για να ακριβολογώ, προσωποπαγές ΤΑΙΠΕΔ του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Εντελώς ανεξάρτητο από το (πολιτικό) ΤΑΙΠΕΔ, αυτό με τις αποκρατικοποιήσεις και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Με σχέδιο νόμο που ήδη αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» (και πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή) συστήνεται «Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων», με την επωνυμία ΥΠΑΑΠΕΔ, η οποία θα λειτουργεί ως οργανωτική μονάδα επιπέδου διεύθυνσης και θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Θα διαχειρίζεται όλα τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, δηλαδή μιλάμε για τεράστια περιουσία. Και τούτο διότι περιλαμβάνει τα ακίνητα (που δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς) του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Αμυνας, καθώς και τα ακίνητα του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, του Μετοχικού Ταμείου Στρατού κ.τ.λ. Με δυο λόγια, αν περάσει τελικά το νομοσχέδιο αυτό από τη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος θα διαχειρίζεται και με νόμο, χωρίς να δίνει σε κανέναν λογαριασμό, τεράστια στρατιωτική περιουσία. Θα είναι δηλαδή ο πολιτικός με τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία στη χώρα. Μήπως αυτό τελικά ήταν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης που είχε με τον Αλ. Τσίπρα για την παραμονή του στην κυβέρνηση;
Ο κ. Παππάς και οι… άλλοι
Πιθανόν να μην το γνωρίζετε, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου λειτουργούν πλέον δύο στρατόπεδα: ένα του Ν. Παππά και ένα των… άλλων. Στο στρατόπεδο του κ. Παππά αποδίδονται διάφορα προβλήματα και εστίες εντάσεως που έχουν προκληθεί τελευταίως. Κατηγορείται συγκεκριμένα από το άλλο (αντίπαλο στρατόπεδο) για την επιμονή του στις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες. Και ξέρετε γιατί θέλει σώνει και καλά μόνο τέσσερις άδειες; Επειδή, μου λένε, με τις τέσσερις αυτές άδειες και με την ΕΡΤ θα ελέγχει καλύτερα την κατάσταση της επικοινωνίας και της ενημέρωσης.
Ο Νο 2 της κυβέρνησης έχει μεν πεισμώσει στις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, αλλά, μαθαίνω ότι ο Νο 1, δηλαδή ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, θέλει οι άδειες να είναι έξι. Θα δώσει σε πρώτη φάση τις τέσσερις και τις άλλες δύο αργότερα. Οχι πολύ αργότερα (ή του «Αγίου Ποτέ», όπως συνηθίζει να λέει), αλλά σκέτο αργότερα. Υπάρχει επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου και το στρατόπεδο που θέλει να αφήσει ελεύθερη την αδειοδότηση, δηλαδή όσοι επιθυμούν και έχουν τα εκ του νόμου προσόντα να αποκτήσουν τις τηλεοπτικές άδειες, σύμφωνα με πρότασή τους που και αυτή έπεσε στο τραπέζι. Το θέμα είναι τελικά ποιο από τα δύο στρατόπεδα θα υπερισχύσει: αυτό που θέλει ασφυκτικό έλεγχο στην ενημέρωση ή το άλλο;
Φεύγουν έξω στη… ΝΔ
Στα υπερατλαντικά ταξίδια μαθαίνω ότι το… έριξαν οι νεοδημοκράτες. Πληροφορήθηκα ότι στις ΗΠΑ ήταν τις τελευταίες ημέρες ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης για προσωπικούς λόγους. Στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες για ολιγοήμερη επίσκεψη και ο Κυρ. Μητσοτάκης που θα συναντήσει παράγοντες της Ομογένειας και θα έχει και ορισμένες ενδιαφέρουσες επαφές. Αύριο αναχωρεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς για το Χονγκ Κονγκ προκειμένου να συμμετάσχει ως ομιλητής στο 19ο ετήσιο Ασιατικό Επιχειρηματικό Συνέδριο, σε ένα από τα μακροβιότερα και πιο σημαντικά οικονομικά και επενδυτικά φόρουμ Ασίας – Ειρηνικού, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από όλον τον κόσμο. Οσο για τον έτερο πρώην πρωθυπουργό, μην ανησυχείτε… Δεν φεύγει, εδώ θα είναι και θα κινείται μεταξύ του πολιτικού του γραφείου και της Ραφήνας.
Τα hotspots της συμφοράς
Σας είχα εγκαίρως επισημάνει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ειδομένη, ο Πειραιάς, η Χίος και όπου αλλού λειτουργούν hotspots μοιάζουν με ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Και ήταν αναπόφευκτο να συμβεί κάτι τέτοιο (όπως και συνέβη) τη στιγμή που η κυβερνητική επιλογή ήταν να αφήσει επί της ουσίας τη διαχείριση στις ΜΚΟ, χωρίς την παρουσία του κράτους.
Την ίδια ώρα o επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης αποκάλυπτε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ότι μια εταιρεία που εδρεύει στην Αργυρούπολη έλαβε το ποσό των 854.000 ευρώ και οι φαντάροι έκαναν τη δουλειά. «Για το hotspot της Χίου μια εταιρεία από την Αργυρούπολη πήρε 854.000 ευρώ. Τι έφτιαξε με αυτά τα 854.000 ευρώ; Τα 30 στρέμματα τα έδωσε ο δήμος. Τα κοντέινερ του hotspot είναι δωρεά των Ελληνικών Πετρελαίων. Τις υπόλοιπες εργασίες τις έκαναν φαντάροι», και τα λεφτά τα εισέπραξαν άλλοι, όπως είπε χαρακτηριστικά. Αμ το άλλο που είπε; Οτι πρόσφυγες στέλνονται κατά προτεραιότητα σε ξενοδοχεία «κολλητών της διακυβέρνησης» και ότι υπάρχουν καταγγελίες στην Αργολίδα και αλλού για ξενοδοχεία πολιτευτών των ΑΝΕΛ. Και το σημαντικότερο; Ουδείς από την κυβέρνηση αντέδρασε.
Το υπερόπλο Κιμ
Μην πάει το μυαλό σας στον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο λόγος για τον «δικό μας» Γκλεν Κιμ, ο οποίος αναδεικνύεται σε υπερεργαλείο της κυβέρνησης και σε υπερόπλο του Ευκλείδη Τσακαλώτου όταν τα βάζει με το ΔΝΤ, όπως ο ίδιος αποκάλυψε απαντώντας σε ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη σχετικά με τις υπηρεσίες και την αμοιβή του συμβούλου του.
Βεβαίως ο υπουργός δεν είπε λέξη για την αμοιβή, η οποία έχει ακουστεί ότι ανέρχεται σε 370.000 ευρώ. Αποκάλυψε ότι η σύμβαση δεν είναι με τον ίδιο αλλά με το… γραφείο του. Μάλλον ήθελε να πει με την εταιρεία του.
Απ’ ό,τι έμαθα, δεν πρόκειται για κάποια οργανωμένη συμβουλευτική εταιρεία, με διεθνή δραστηριότητα, που απασχολεί δεκάδες συμβούλους και αναλαμβάνει διάφορα πρότζεκτ. Είναι μια εταιρεία σαν και αυτές που συστήνουν φυσικά πρόσωπα για πρακτικούς και φορολογικούς λόγους. Οne man show δηλαδή…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ