Οι συγκρούσεις μεταξύ προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά,το ναρκοθετημένο κλίμα στην Ειδομένη ,οι διαμαρτυρίες στη Χίο αλλά και τα άλλα νησιά με μεγάλο όγκο προσφύγων, είναι δυστυχώς το αναμενόμενο αποτέλεσμα της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στη διαχείριση του προσφυγικού. Η κυβερνητική επιλογή να αφήσει επί της ουσίας τη διαχείριση μεγάλων κέντρων συγκέντρωσης στις ΜΚΟ, χωρίς την παρουσία του κράτους ήταν αναπόφευκτο να δημιουργήσει κάποια στιγμή εκρήξεις και αντιπαραθέσεις.
Το επεσήμαναν άλλωστε εδώ και καιρό οι άνθρωποι των σοβαρών ΜΚΟ, που ζουν καθημερινά τις τραγικές συνθήκες επιβίωσης, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτήτων. Ήδη επίσης τα hot spot στα νησιά που έχουν μετατραπεί σε κλειστά κέντρα κράτησης για τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες ασφυκτιούν, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν προβλέπεται να αρχίσουν οι επιστροφές στην Τουρκία .

Αναμφισβήτητα το πρόβλημα είναι τεράστιο για μια χώρα με προβληματικές διοικητικές δομές ,ενώ επιτείνεται από τη μόνιμη αμφιθυμία των κυβερνητικών στελεχών,που αδυνατούν να χαράξουν μια συγκεκριμένη και κυρίως ρεαλιστική πολιτική .Αφού χρειάστηκαν κάμποσοι μήνες- και κυρίως να κλείσουν τα σύνορα – για να αποφασίσει η κυβέρνηση ότι η πολιτική των ανοικτών συνόρων δεν οδηγεί πουθενά και να συνυπογράψει τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας,έρχονται πάλι στην επιφάνεια οι εσωτερικές διαφωνίες στο Σύριζα, για να την υπονομεύσουν.

Μετά τη μειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας, που αποδοκίμασε τη συμφωνία, ήρθε χθες η ανακοίνωση των «53» , για να επιβεβαιώσει το ρήγμα στην κυβέρνηση. Καταγγέλλουν τα κάστρα που φτιάχνει η Ευρώπη,τα κλειστά κέντρα, την ευρωπαϊκή ελίτ και αρνούνται τη λειτουργία κέντρων καταγραφής γιατί , όπως υποστηρίζουν , δεν διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πρόκειται για ριζική διαφωνία,για αμφισβήτηση της πολιτικής που έχει συμφωνήσει ο κ.Τσίπρας ,όχι από κάποια μεμονωμένα στελέχη αλλά από υπουργούς και κορυφαία στελέχη του κόμματος που μετέχουν στους «53» .Με δεδομένα ήδη τα προβλήματα εφαρμογής της συμφωνίας, είναι προφανές ότι αυτή η στάση των διαφωνούντων,θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες δυσλειτουργίες, με προφανή το κίνδυνο οι ανεξέλεγκτες καταστάσεις να επεκταθούν.

Μόνο που στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για πολιτικά παιγνίδια εν ονόματι του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Η εξαθλίωση της Ειδομένης, το χάος του Πειραιά ,οι τραγικές καταστάσεις σε πολλά κέντρα φιλοξενείας,δεν αποτελούν παράδειγματα ανθρωπισμού, ότι κι αν φαντασιώνονται οι κάθε λογής αλληλέγγυοι.Και οι εύκολες και βολικές καταγγελίες για την Ευρώπη δεν βοηθούν ούτε τους πρόσφυγες,ούτε τη χώρα να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα που έχει μπροστά της…

ΤΟ ΒΗΜΑ