Προσέξτε δύο τραγικές διαπιστώσεις για την συνεχιζόμενη κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας από δημοσιεύματα έγκυρων κυριακάτικων εφημερίδων:
Δεύτερη διαπίστωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία την Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι κενές θέσεις εργασίας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2014 ήταν 14.930 ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2015 ήταν μόλις 3.119. Δηλαδή σύμφωνα με τον νέο δείκτη που έδωσε η ΕΣΥ στη δημοσιότητα ο κάθε άνεργος που έψαχνε δουλεια το 2014 είχε 1,2 πιθανότητες στις 100 να βρει ,ενώ ένα χρόνο αργότερα οι πιθανότητες κατέβηκαν στο 2 τοις χιλίοις! (Βήμα της Κυριακής)
Σε μία τέτοια, λοιπόν, συγκυρία επιστρέφει το Σάββατο η τρόικα στην Αθήνα για έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων που ελπίζεται να καταλήξει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας μέσα στον Απρίλιο.
Ήδη, σύμφωνα με όλε στις πληροφορίες, οι δανειστές μπροστά στην επιμονή της κλυδωνιζόμενης από το προσφυγικό ελληνικής κυβέρνησης να μην περικόψει τις συντάξεις και να μην προχωρήσει σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις που θα δυσαρεστούσαν την εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ (δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους) φαίνεται να αποδέχεται την αντιπρόταση Τσίπρα: να γίνει η Ελλάδα Νήσος Έλις από τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες με αντάλλαγμα να υπάρξει μεγαλύτερη χαλαρότητα στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Πράγμα που σημαίνει ότι οι δανειστές μπορεί αν επιτρέψουν στην κυβέρνηση αντί να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη ,να προχωρήσει σε μέτρα νέας αύξησης της φορολογίας παντού ( αυτοκίνητα, καύσιμα, ακίνητα και εισοδήματα) με στόχο να πετύχει αριθμητικά τους στόχους του μνημονίου.
Όμως με αύξηση της φορολογίας μόνο βαθύτερα στην ύφεση μπορεί να μπει η χώρα σε μία στιγμή μάλιστα που – όπως δείξαμε στην αρχή – οι επιχειρήσεις κλείνουν ή φεύγουν από την Ελλάδα η μία μετά την άλλη και οι δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας για τους νέους γίνονται επί της ουσίας μηδενικές για το προσεχές μέλλον .
Βέβαια, κυβέρνηση ελπίζει – και προσεύχεται- πως με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ,την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα η ρόδα της παραγωγικής διαδικασίας θα αρχίσει και πάλι να γυρίζει βγάζοντας τη χώρα στις αγορές και στην κανονικότητα ενώ δεν θα αργήσει και η ελάφρυνση του εξωτερικού χρέους της .