Από το 1986, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου κήρυξε τον πόλεμο στα ρετιρέ –στους υψηλόμισθους εργαζομένους στην Ολυμπιακή, στον ΟΤΕ και στις ΔΕΚΟ καλώντας τον Κώστα Σημίτη να εκπονήσει και να εφαρμόσει το πρώτο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, στη ζωή των Ελλήνων μπήκαν ορμητικά πολλές καινούργιες έννοιες.
Το πρόγραμμα λιτότητας ή πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, ο ετεροχρονισμός της ΑΤΑ, η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα και τόσα άλλα.
Τότε για πρώτη φορά οι πολίτες –ψηφοφόροι και φορολογούμενοι –άκουσαν για πρώτη φορά τις τρεις «μαγικές» λέξεις: διεύρυνση φορολογικής βάσης. Δηλαδή την ανάγκη να συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη όσο το δυνατόν περισσότεροι Ελληνες, αν όχι όλοι, και να πληρώνουν φόρους αναλογικά με τα εισοδήματα και την περιουσία τους.
Οι περισσότεροι πίστεψαν ότι αυτό δεν έγινε αντιληπτό. Από τότε μέχρι σήμερα οι υπουργοί επί των Οικονομικών όλων των κυβερνήσεων επαναλαμβάνουν κάθε χρόνο την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης.
Οσοι όμως δεν πλήρωναν ή πλήρωναν λιγότερους φόρους από τον μέσο μισθωτό φορολογούμενο, το είχαν καταλάβει πολύ καλά και οργάνωναν την άμυνά τους απέναντι σε κάθε υπουργό και κάθε κυβέρνηση που επιχείρησε να το πράξει.
Και σε αυτές τις ομάδες δεν ήταν τα «ρετιρέ του Ανδρέα» που εν τέλει πλήρωσαν τον λογαριασμό, αλλά μεγάλες ομάδες του πληθυσμού που συνήθισαν να ζουν για δεκαετίες με το… αφορολόγητο, όπως οι αγρότες, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, ακόμη και οι νησιώτες, όλοι στο όνομα της ανάπτυξης (άλλος της γεωργικής, άλλος της τουριστικής, άλλος γιατί επέλεξε να μείνει στο χωριό του).
Ολοι θα θυμούνται πολύ καλά ότι ο Κώστας Σημίτης παραιτήθηκε όπως και τόσοι άλλοι υπουργοί, με τελευταίο τον Γιώργο Αλογοσκούφη το 2008, όταν σκέφθηκε να φορολογήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες με 10% από το πρώτο ευρώ(!) για τα ελάχιστα που δήλωναν.
Μετά από όσα έχουμε ζήσει πλέον είναι περισσότερο από βέβαιο ότι για να αλλάξει κάτι στην Ελλάδα και να μη φορτώνονται τα βάρη των άλλων οι μισθωτοί, κάποια κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει τέρμα στη ζωή με το… αφορολόγητο, να κλείσει τις χαραμάδες νόμιμης φοροαποφυγής και να επιστρατεύσει κάθε δύναμη προκειμένου να εντοπίσει, να καταγράψει και να φορολογήσει το «μαύρο χρήμα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ