Για να λέμε τα πράγματα με τ όνομά τους: υπάρχουν αιτήματα των αγροτών που είναι λογικά και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ικανοποιηθούν. Υπάρχουν όμως και αιτήματα που είναι ανέφικτα στη σημερινή συγκυρία.

Και πάντως καμμία επαγγελματική τάξη,όποιο αίτημα και να έχει, δεν δικαιούται να κλείνει τις εθνικές οδούς και να απειλεί να παραλύσει τις συγκοινωνίες της χώρας,ακόμη κι αν έχει βεντέτα – όπως οι αγρότες – με τον κ. Τσίπρα ο οποίος πριν από ένα χρόνο υιοθετούσε ό,τι ζητούσαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.
Προφανώς το επάγγελμα του αγρότη είναι ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο – έχει να αντιμετωπίσει τα στοιχεία της φύσης με σκληρή εργασία από τα άγρια χαράματα ως αργά το βράδυ κάποιες εποχές του χρόνου. Δεν είναι ούτε δουλειά γραφείου,ούτε ένα οκτάωρο εργαζομένου σε ένα εμπορικό κατάστημα,μια ταβέρνα, ένα ξενοδοχείο ή ένα κομμωτήριο.
Προφανώς οι αγρότες μας θα πρέπει να στηριχτούν από την κυβέρνηση – όπως έχει συμβεί εξάλλου από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις – διότι παράγουν μεγάλο ποσοστό από τα τρόφιμα που όλοι καταναλώνουμε ενώ παράλληλα είναι οι προστάτες της ελληνικής υπαίθρου – η οποία δεν πρέπει να ερημώσει και να μείνει φιλική και ελκυστική είτε για τους Έλληνες πολίτες είτε για τα εκατομμύρια τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο.
Άρα όσες διευκολύνεις ζητούν οι αγρότες με φθηνότερο πετρέλαιο,χαμηλότερο ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα και βοήθεια από την πολιτεία στην αποπληρωμή των δανείων τους και στην εξόφληση των υποχρεώσεών τους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν θετικά από την κυβέρνηση Τσίπρα.
Από την άλλη πλευρά,όμως, δεν μπορεί οι αγρότες που δηλώνουν (9 στους 10) εισόδημα 5.000 ευρώ το χρόνο να ζητούν αφορολόγητο 12.000 ευρώ όταν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που κάθε χρόνο σπρώχνουν σχεδόν μόνοι τους το κάρο της εφορίας να έχουν 9.000 ευρώ αφορολόγητο εφόσον μαζέψουν αποδείξεις κι εφόσον το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 22.000 ευρώ.
Δεν μπορεί οι αγρότες να ζητούν ενιαίο φορολογικό συντελεστή 13% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ όταν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν σήμερα συντελεστή 22% για ανάλογα εισοδήματα που ανεβαίνει στο 32% για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ;
Δεν μπορεί οι αγρότες στην σημερινή συγκυρία κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος να ζητούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές να παραμείνουν ίδιες (γύρω στα 80 ευρώ το μήνα για τον μέσο αγρότη) όταν ο ΟΓΑ παραμένει ένα απολύτως ελλειμματικό ταμείο κι οι ενισχύσεις που έχει λάβει από τον κρατικό προϋπολογισμό φτάνει στα 73,7 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 15 χρόνια. Δηλαδή επιχορηγείται από τους υπόλοιπους φορολογούμενους με περίπου 5 δισ ευρώ το χρόνο!
Όλη η κοινωνία έχει υποστεί τεράστιες θυσίες τα τελευταία 6 χρόνια – με αποκορύφωμα το 1,5 εκατομμύριο ανέργων και τα 5,3 εκατομμύρια των μισθωτών και των συνταξιούχων. Είναι βέβαιο ότι και οι 4530.000 αγρότες έχουν φτάσει στα όριά τους με τις συνεχείς αυξήσεις στη φορολογία και τις νέες αυξήσεις στα ασφάλιστρα που προανήγγειλε η κυβέρνηση.
Όμως, η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο, οι ευρωπαίοι έχουν κουραστεί να μας χρηματοδοτούν και να μας πιέζουν για τα αυτονόητα, ο κ. Σόιμπλε και το GREXIT παραμονεύει, το προσφυγικό γιγαντώνεται και η κυβέρνηση αδυνατεί να φτάσει σε συμφωνία με την τρόϊκα καθυστερώντας την αξιολόγηση,της ρύθμιση του χρέους και την έξοδο της χώρας στην ανάπτυξη.
Δεν είναι στιγμή για μετωπικές συγκρούσεις και προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από τη μία ή την άλλη πλευρά που θα οξύνουν την ήδη οριακή κατάσταση και θα τραυματίσουν ακόμη περισσότερο τη χώρα.
Πρέπει να επικρατήσει η σύνεση.Οι αγρότες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου αναζητώντας κάποιο συμβιβασμό με τον Πρωθυπουργό.