Οχι, νομίζατε ότι οι Ιρανοί θα το άφηναν ασχολίαστο… Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, στις ανεπίσημες συνομιλίες τους με τους έλληνες υπουργούς οι Ιρανοί έθεσαν ξαφνικά θέμα… Περσέπολης, λέγοντας ότι ο Μέγας Αλέξανδρος την έκαψε ύστερα από μια νύχτα έντονης οινοποσίας. Κάτι βεβαίως που δεν εξέπληξε τους δικούς μας, και κυρίως τους κατασκευαστές που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό
Αλ. Τσίπρα στο Ιράν, οι οποίοι δεν είπαν βεβαίως στους Ιρανούς ότι και ο Ξέρξης έκαψε την Ακρόπολη αλλά:
«Εχουμε τόσο καλές κατασκευαστικές εταιρείες που μπορούμε να σας ξανακτίσουμε την Περσέπολη και όποια άλλη πόλη θέλετε από την αρχή». Επισήμως βεβαίως οι Ιρανοί δεν έθεσαν κανένα άλλο ζήτημα. Ηταν, έμαθα, πολύ ευγενικοί με τους δικούς μας και φιλόξενοι. Και σε ιταλικό εστιατόριο στο κέντρο της Τεχεράνης πήγαν το πρωθυπουργικό ζεύγος και το κέρασαν (πέραν του καφέ και του τσαγιού) και… μπίρα (αλλά χωρίς αλκοόλ –το πιο δημοφιλές ποτό στην Τεχεράνη) και χρέωσαν μια ξεναγό στην
Περιστέρα με άψογα αγγλικά, η οποία την ακολουθούσε κατά πόδας κάνοντάς της συνεχώς κομπλιμέντα για τα χρώματα της μαντίλας που φορούσε.
Η μαντίλα και το… FIR Τεχεράνης Ε λοιπόν σας πληροφορώ ότι η μαντίλα έγινε άγχος για τις γυναίκες της ελληνικής αποστολής στην Τεχεράνη. Να σκεφθείτε ότι τη φορούσαν και όταν μπήκαν στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος επιστροφής, ώσπου ο κυβερνήτης ειδοποίησε ότι εξήλθαν του FIR Τεχεράνης. Και με την αναγγελία αυτή ήλθε και το φαγητό που σέρβιραν στο Εμπραέρ. Είχαν τρεις ημέρες να πιουν οινόπνευμα και ορισμένοι ζήτησαν να συνοδεύει το φαγητό τους λευκό κρασί.
Πώς χαιρετούσαν την Περιστέρα Η
Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα φαινόταν ενθουσιασμένη από την επίσκεψή της στην Τεχεράνη. Πήγε σε μουσεία, είδε πώς υφαίνονται τα περίφημα χαλιά (και τα μάλλινα και τα μεταξωτά), είδε τα έργα τέχνης, επισκέφθηκε την αγορά του Ισφαχάν (όπου της έκαναν εντύπωση δύο κολόνες κορινθιακού ρυθμού), ενδιαφέρθηκε για την Ιστορία, την κέρασαν κεμπάπ (παρασκευασμένο με αρνί και μοσχάρι). Δεν έκανε όμως λόγο ούτε ρώτησε για τις γυναίκες κρατούμενες στις φυλακές του Ιράν. Δεν τόλμησε. Φοβήθηκε; Δεν ήθελε; Εμαθε όμως κάτι. Οι Ιρανοί δεν χαιρετούν τις γυναίκες όπως οι Δυτικοί. Δεν δίνουν το χέρι τους. Το ίδιο συνέβη και με τη σύντροφο του Πρωθυπουργού. Την πλησίαζαν και όταν ήθελαν να τη χαιρετήσουν έκαναν μια μικρή υπόκλιση με το ένα χέρι πίσω και το άλλο στο μέρος της καρδιάς.
Mont Blanc, Μπέμπες και Μερτσέντες Ρώτησα έναν υπουργό τι του έκανε περισσότερη εντύπωση στην Τεχεράνη. Και ιδού η απάντησή του. Δεν υπήρχε χλιδή αλλά φαίνονταν ότι έχουν χρήματα. Οι συμφωνίες υπογράφηκαν με ακριβές Mont Blanc, τους δρόμους πλημμύριζαν οι BMW και οι Μερτσέντες. Και είναι εντυπωσιακό, μου είπε, το τεχνολογικό πάρκο. Βρήκαν έναν τύπο που παρασκεύαζε ένα φάρμακο για να κλείνουν οι πληγές ατόμων που πάσχουν από διαβήτη. Ο υπουργός πήρε και το φάρμακο και το τηλέφωνο του τύπου. Γιατί πιθανόν να είπε, ποιος ξέρει τι θα συμβεί αύριο; Αυτό το φάρμακο κάνει θαύματα.
Η ΕΡΤ έκοψε την Ολγα στον αέρα Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου
Ολγας Γεροβασίλη στο καθιερωμένο μπρίφινγκ που μετέδιδε σε απευθείας σύνδεση η ΕΡΤ, ξαφνικά εξαφανίστηκαν από την οθόνη και η κυρία Γεροβασίλη και οι δημοσιογράφοι και η αίθουσα του μπρίφινγκ. Αποτέλεσμα ήταν να μη μεταδοθούν live οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Γιατί όμως η ΕΡΤ έβαλε «μαύρο» στη Γεροβασίλη; Εμαθα ότι οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ (βουλευτές, στελέχη, αλλά και ένα μέρος των ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου) είχαν εκφράσει παράπονα την προηγούμενη φορά για τις απαντήσεις που έδινε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία έλεγε ότι
«ισχύει αυτό, αλλά ισχύει και εκείνο», και έδωσαν εντολή να μη μεταδίδονται τόσο οι ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών όσο και οι απαντήσεις της. Ετσι για άλλη μία φορά αποδείχθηκε περίτρανα ο ομφάλιος λώρος που συνδέει την ΕΡΤ με την κυβέρνηση αλλά και το κόμμα. Πράξη καθ’ όλα αφελής.
Οταν ο Στουρνάρας είδε τη Μαντάμ Νουί Το βράδυ της Δευτέρας το φώτα στο γραφείο του κεντρικού τραπεζίτη
Ι. Στουρνάρα ήταν αναμμένα ως αργά. Στο γραφείο του βρισκόταν η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (
«επόπτρια» την ονομάζει ο κ. Στουρνάρας)
Ντανιέλ Νουί (ή διαφορετικά, όπως οι πάντες την αποκαλούν,
«Μαντάμ Νουί»). Ο λόγος που έμεινε ως αργά στο γραφείο του κεντρικού τραπεζίτη είναι επειδή ο κ. Στουρνάρας ενθουσιάστηκε μαζί της. Τόσο που της έκανε και το τραπέζι στην Τράπεζα (και προς τιμήν της δεν έβγαλε… φακόρυζο, όπως συνηθίζει με άλλους προσκεκλημένους του, αλλά μια φρέσκια ψαρούκλα την οποία «τσάκισαν» οι δυο τους). Ηταν ενθουσιασμένος για δύο λόγους: πρώτον, επειδή διαπίστωσε ότι η Μαντάμ Νουί είναι… work alcoholic και, δεύτερον, επειδή δεν συζήτησαν τελικώς την αξιολόγηση των τραπεζικών διοικήσεων, όπως κάποιοι είχαν σπεύσει να προαναγγείλουν. Εγινε συζήτηση και για τα «κόκκινα» δάνεια, και ο κεντρικός τραπεζίτης παρακάλεσε τη Μαντάμ Νουί να περάσει και την Τρίτη από την Τράπεζα της Ελλάδος για να εποπτεύσει τις υπηρεσίες της. Και η Μαντάμ εμφανίστηκε από τις 8.30 το πρωί.
Προτάσεις για το ασφαλιστικό σε βιβλίοΤο βιβλίο του πρώην υπουργού Ν. Χριστοδουλακη «Greek Endgame» (Ελλάδα: Τέλος Παιγνιδιού) παρουσιάστηκε στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (CEPS), στις Βρυξέλλες. Την παρουσίαση έκανε ο Διευθυντής του Κέντρου Ντανιέλ Γκρος. Και γιατί νομίζετε ότι το βιβλίο αυτό χαρακτηρίζεται ως σημαντικό. Επειδή περιγράφει μια ιστορική διαδρομή της Ελληνικής Οικονομίας τα τελευταία 40 χρόνια και μετά αναλύει τις πολιτικές που εφαρμόζονται στο πλαίσιο των Μνημονίων έως σήμερα. Κεντρικό σημείο του βιβλίου είναι ότι το Πρόγραμμα Προσαρμογής που ακολουθεί η Ελλάδα μετά το 2010 έχει οδηγήσει σε μεγάλη αποεπένδυση με αποτέλεσμα την εκτόξευση της ανεργίας και την διόγκωση του χρέους. Προτείνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, ανάμεσα τους και η ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος με ενιαίους κανόνες ανταπόδοσης σε όλους τους κλάδους.
HeliosPlus