Στην αρχή η κυβέρνηση τρομοκράτησε τους κατοίκους της Κω διαβεβαιώνοντας με κάθε επισημότητα ότι αν γίνει hot spot το νησί θα καταστραφεί! Τώρα τους δέρνει για να καταλάβουν ότι καταστροφή είναι βέβαιη αν δεν γίνει hot spot. Αυτή είναι η μικρή ιστορία όσων συμβαίνουν στην Κω, και προσέξτε το αποκορύφωμα της!

Το ξύλο πέφτει σε ….άλλη περιοχή, από αυτή που αρχικά προβλεπόταν για την ίδρυση του hot spot. Η απόφαση αφορά την περιοχή Λινοπότης και το πεδίο μάχης έχει στηθεί κοντά σε ένα πρώην στρατόπεδο, στο οποίο τελικά θα κατασκευαστεί το hot spot. Το στρατόπεδο αυτό είχε προταθεί παλαιότερα ως λύση αλλά το είχε απορρίψει η κυβέρνηση!

Προσέξτε τώρα! Τον Αύγουστο, στο αποκορύφωμα του προσφυγικού δράματος, σε μια εποχή που η ολιγωρία της κυβέρνησης αλλά και των τοπικών αρχών, δημιουργούσαν εικόνες – ντροπής με επιπτώσεις στην εξαρτώμενη από τουρισμό οικονομία του νησιού, επισκέφθηκε την Κω, ο υπουργός Άμυνας. Άπαντες, τότε συζητούσαν το θέμα ύπαρξης χώρου υποδοχής. Πώς και τι έπρεπε να είναι. Πώς μπορεί να συνδυαστεί η αξιοπρεπής υποδοχή των ανθρώπων που ο πόλεμος και η φτώχεια οδηγεί στη μετανάστευση με την προστασία της οικονομίας του νησιού..

Ο κόσμος, που εύλογα ανησυχούσε, άκουσε τότε από επίσημα κυβερνητικά χείλη, από τον κ.Π. Καμένο την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει hot spot στο νησί, γιατί όπου γίνεται hot spot αυξάνονται οι ροές και τελικά γίνεται χαμός! Το σχετικό βίντεο έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και είναι μια καλή απάντηση στο ερώτημα: ποιος φόβισε τον κόσμο;

Επί της ουσίας: Κανένας δεν λέει όχι σε ένα κέντρο υποδοχής ταυτοποίησης και μεταφορά σε 48 ώρες στην ηπειρωτική χώρα, όπως άλλωστε επισημαίνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση. Ούτε ο δήμαρχος, ούτε το δημοτικό συμβούλιο, ούτε οι φορείς του νησιού λένε όχι σε ένα χώρο προσωρινής φιλοξενίας. Αυτός ο χώρος θα μπορούσε να είναι έκτασης περί τα 15 – 20 στρέμματα. Προτάσεις υπήρξαν και μάλιστα ορισμένες από αυτές κρίθηκαν επαρκείς από τον αρχιτέκτονα και Κώο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλία Καματερό.

Αλλά η κυβέρνηση βιάζεται. Και θέλει ένα χώρο, το λιγότερο 50 στρέμματα. Γιατί δεν έχει σκοπό να φτιάξει ένα κέντρο προσωρινής υποδοχής των προσφύγων αλλά ένα μόνιμο καταυλισμό στον οποίο θα διαμένουν κυρίως όσοι δεν θα προωθούνται στην ηπειρωτική χώρα. Δηλαδή οι οικονομικοί μετανάστες. Αυτό έδειξε και η σπουδή της να νομοθετήσει δίνοντας το δικαίωμα στον διοικητή των hot spot να επεκτείνει το διάστημα παραμονής των προσφύγων και των μεταναστών σε 25 μέρες από τις 48 ώρες!

Επιλέγει κυβέρνηση τη λύση που ξέρει πως ακυρώνει την Κω ως διεθνή τουριστικό προορισμό, ενώ θα μπορούσε να επιλέξει τη λύση του χώρου προσωρινής φιλοξενίας. Αλλά η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης που όπως λέει ξέρει τα προβλήματα των προσφύγων προφανώς δεν ξέρει τι σημαίνει να πηγαίνεις να ανταγωνιστείς στη διεθνή τουριστική αγορά, προορισμούς από όλο τον κόσμο, «φορτωμένος» με ένα μόνιμο καταυλισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

Αν κάποιος ανοίξει αυτή την εποχή τις τοπικές εφημερίδες θα δει ότι κατακλύζονται από αγγελίες που προσφέρουν θέσεις εργασίας στα 450 ξενοδοχεία και σε άλλες επιχειρήσεις του νησιού. Θέσεις που καλύπτουν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα. Αφού έχουμε την πολυτέλεια να το χάσουμε και αυτό ας το χάσουμε.