Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε τη μεγάλη ανατροπή. Παρά τη σφοδρή αντίσταση του καραμανλικού κατεστημένου, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης μίας μεγάλης παράταξης υπερίσχυσε των μηχανισμών. Όσοι πήγαν στις κάλπες του δεύτερου γύρου είχαν αποφασίσει ότι η ΝΔ πρέπει να δει πέραν από την ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο του κόμματος και να εστιάσει στη δημιουργία προοπτικής εξουσίας. Αυτή η επιλογή καθόρισε την τελική νίκη.

Θα γραφτούν πολλά από εδώ και στο εξής. Θα μιλήσουν πολλοί για τον ρόλο του Κώστα Καραμανλή. Άλλοι θα πουν ότι ο Κυριάκος είναι ξαναζεσταμένο φαγητό, προερχόμενος από πολιτικό τζάκι και… γερμανοτσολιάς. Ειδικά το τελευταίο θα είναι έκπληξη αν δεν το χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα τα στελέχη της κυβέρνησης που αρέσκονται σε κοινοτοπίες αυτού του τύπου. Επιπλέον, η απλουστευτική επιχειρηματολογία ότι μία νίκη του Κυριάκου θα πλήξει τον συντηρητικό χαρακτήρα της ΝΔ λόγω υψηλής φιλελεύθερης δοσολογίας θα πρέπει να λάβει τέλος. Ουδένα ωφελεί αυτός ο διαχωρισμός.

Τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Κυριάκος έδωσε, με αξιοπρέπεια, έναν αγώνα δύσκολο και από χαμηλή αφετηρία και κέρδισε. Όποιος παρακολούθησε τις τελευταίες εβδομάδες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε εντοπίσει ότι ο 47χρονος πολιτικός είχε ρεύμα. Ανάλογο ρεύμα είχε δημιουργηθεί και στις παραγωγικές ηλικίες που αναζητούν ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί να εκφράσει τις αγωνίες τους και να προσπαθήσει να βάλει τέλος στην παλαιοκομματική καθήλωση της οποίας κλασσικός εκφραστής είναι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης (όπως άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας).

Το μείζον ζήτημα από εδώ και στο εξής είναι να επιβεβαιώσει ο κ. Μητσοτάκης ότι μπορεί να αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή στην ανίερη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό θα απαιτήσει ταχεία αναδιοργάνωση ώστε η ΝΔ να αφυπνιστεί και να πάψει να παρακολουθεί απαθώς τις κινήσεις της κυβέρνησης. Με βάση τα όσα έχει ο ίδιος πει, θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Αυτό είναι αναγκαίο. Η άποψη ορισμένων ότι η συναίνεση πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όσους όψιμα την ανακάλυψαν ως έννοια θα ήταν αστεία αν δεν ήταν λανθασμένη. Η ψήφιση του Μνημονίου δεν σημαίνει αυτόματα και συμπαράταξη σε όλα. Η ΝΔ πρέπει να αποκτήσει διακριτό στίγμα. Είναι αντιπολίτευση, όχι δεκανίκι.