Ενός κακού μύρια έπονται, λέει (σε μετάφραση) ένα αγγλικό γνωμικό. Η όξυνση των σχέσεων Μόσχας-Αγκυρας και, παράλληλα, των μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας εξ αφορμής της κατάρριψης του ρώσικου βομβαρδιστικού SU-24 από τουρκικό πύραυλο άνοιξε τον ασκό του Αιολου.
Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου ισραηλινά αεροπλάνα βομβάρδισαν στόχους μέσα στη Συρία και πήγες στη Δαμασκό αναφέρουν ότι σκοτωθήκαν 5 Σύριοι στρατιώτες και 8 μαχητές Χεσμπολάχ. Τι θα γίνει αν ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ είτε οι Χεσμπολαχ απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα;
Το Ισραήλ ασφαλώς δεν θα σταυρώσει τα χέρια του–θα εμπλακεί, μοιραία, στον εμφύλιο της Συρίας. Και η Αμερική; Θα αφήσει τον φίλο και σύμμαχο της χωρίς ενεργητική συμπαράσταση; Απίθανο. Το Κογκρέσο και το ισραηλινό λόμπι θα παρασύρουν τον Λευκό Οίκο στο να του συμπαρασταθεί ενεργητικά, δηλαδή με άμεση συμετοχη–υπό κάποιο αθώο όνομα, φυσικά–κάποιας μονάδας των αμερικάνικων δυνάμεων ξηράς.
Αμερικάνικη στρατιωτική εμπλοκή στον πόλεμο της Συρίας φέρνει αυτόματα τις ΗΠΑ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία η οποία, φυσικά, δεν θα αφήσει αβοήθητο τον προστατευόμενο της Μπάσα αλ-Ασαντ. Έτσι κάτι που οι Αμερικάνοι πρόεδροι κατορθώσαν και απέφυγαν στα 45 χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, δηλαδή τη σύγκρουση με τη Ρωσία, γίνεται τώρα μια πολύ δραματική πιθανότητα. Ο Λευκός Οίκος δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των εξελίξεων, αν κρίνουμε από την απόφαση του να στείλει στο Ιράκ στρατιωτική δύναμη με δικαιοδοσία δράσης και στη γειτονική του Συρία.
Πιθανότητα για μια σύγκρουση με τη Ρωσία διαμορφώνεται και στην Ευρωπη. Με το ΝΑΤΟ, συγκεκριμένα. Και, λιγότερο επικίνδυνη, με την Ευρωπαία Ένωση καθώς η ΕΕ, υπό αμερικάνικη πίεση, δεν πρόκειται να άρει το επαρκώ και τις κυρώσεις στη Ρωσία όταν η ισχύς των μέτρων λήξει, τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Στη Νότια Ουκρανία έγινε σαμποτάζ στο δίκτυο που τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα την Κριμαία. Ουκρανοί υπερεθνικιστες κατέστρεψαν τους πυλώνες και άφησαν δίχως ρεύμα ένα μεγάλο τμήμα της Κριμαίας. Δυο συνεργεία που έσπευσαν να αποκαταστήσουν τη λειτουργιά του δικτύου εμποδιστήκαν από τους Τάταρους της Κριμαίας επειδή ρώσικα αεροπλάνα έχουν βομβαρδίσει στόχους στη Συρία που κατέχονται από Τάταρους και πολεμούν μαζί με τους Άραβες τζιχαντιστες. Σε εκδήλωση αλληλεγγύης στους Τάταρους η ουκρανική κυβέρνηση απαγόρευσε να περάσουν τα σύνορα της χωράς ρώσικα φορτηγά που μετέφεραν τρόφιμα και είδη εμπορίου στην Κριμαία. Κατόπιν τούτου, η τοπική διοίκηση κήρυξε την Κριμαία σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ρωσία απάντησε στην Ουκρανία εμποδίζοντας την είσοδο στη Ρωσία ουκρανικών φορτηγών που μετέφεραν λαχανικά και φρούτα ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει και στη διακοπή της ροής πετρέλαιου στην Ουκρανία–όπου η θερμοκρασία είναι ήδη κάτω από το μηδεν. Η Ουκρανία εξαρτάται από τη Ρωσία σε ενέργεια αλλά και η Κριμαία εξαρτάται από την Ουκρανία, η οποία της προμηθεύει το 65% του νερού και το 80% του ηλεκτρικού ρεύματος.
Είναι όλα αυτά τυχαία; Μήπως είναι συντονισμένα; Μήπως έδειξε η Ουάσιγκτον «πράσινο» στον Ράτσα Ταγιπ Ερντογαν να ρίξει το ρώσικο αεροπλάνο; Έχουν το Ο-κει του Μπαρόκ Ομπαμα οι Ουκρανοί να κάνουν οικονομικό εμπάργκο στην Κριμαία; Είναι ερωτήματα που, δυστυχώς, για μερικά από αυτά ακούγονται κάποιες (ασαφείς) απαντήσεις που τρομάζουν. Απαντήσεις όχι παν οτε από τη Μόσχα ή τη Δαμασκό. Και ας μη ξεχναμε–ο Βλαντιμιρ Πούτιν έχει ευρύ περιθώριο επιλογής στην απάντηση του. Ο Ρώσικος Στράτος και οι ιλαρώσει «εξεγερμένοι» της ΝΑ Ουκρανίας μπορούν να καταλάβουν την Αρεόπολη στη Μαύρη Θάλασσα και να δημιουργήσουν γέφυρα προς την Κριμαία μέσα σε δυο εβδομάδες. Στη Συρία οι Ρώσοι διαθέτουν 4.000 στρατό, δημιουργούν και δεύτερη αεροπορική βάση στην περιοχή του Χου και μπορούν να δράσουν όπως και όταν εκείνοι θέλουν πολύ ταχύτερα από τους Αμερικάνους, τους Γάλλους ή οποιουσδήποτε άλλους ΝΑΤΟικους. .
Δυστυχώς, η Ουάσιγκτον δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο.
* Ο Patrick J. Buchanan είναι έκδοτης του εβδομαδιαίου περιοδικού «The American Conservative»