Εχω στα χέρια μου έναν τόμο αφιερωμένο στο έργο ενός ποιητή. Θα έλεγα «Του» ποιητή. Και προσφεύγω σ’ αυτό το ξεχώρισμα, έτσι νιώθω, χωρίς κανένα άλλον να θέλω να μειώσω.
Εχοντας κάτω από τα μάτια μου την έκδοση που μόλις προμηθεύτηκα, σας κάνω την πρόταση να την αναζητήσετε κι εσείς. Απεριόριστα τεκμηριωμένη, βήμα-βήμα και σκαλί-σκαλί. Με τάξη υπομνηματισμένη, χωρίς μεγαλοστομίες και άλλες στεφανώσεις, η ποίηση ευεργετείται από μια σπουδαία εργασία.
Μας προτείνονται εκατόν εβδομήντα επτά εισαγωγικές σελίδες γραμμένες σε μια γλώσσα ζηλευτή, με ακρίβεια ιστοριογραφική και διατρέχουσα την απόδειξη της βαθιάς γνώση για το έργο. Και άρα και με τη συνεπόμενη ευθύνη. Μετά ακολουθούν τα ποιήματα και τα πεζά.
Ο συγγραφέας τελεί, από χρόνια, σε συμβιωτική σχέση με τον ποιητή. Χωρίς να υποκαθίσταται στο έργο. Δεν το χρησιμοποιεί για να αντλήσει από αυτό τη δική του στοχαστική νομιμοποίηση, όπως συχνά γίνεται με τον Αλεξανδρινό. Κριτικός της Λογοτεχνίας, ιστορικός του Πολιτισμού ευρύτερα, και ευαίσθητος στις «αβέβαιες» υποθέσεις, ο καθηγητής Δημήτρης Δημηρούλης μας προτείνει από το Gutenberg μια ελέγξιμη συνάντηση με την καβαφική οντολογία. Από αυτήν την εργασία ο καθένας μπορεί πολλά να μάθει και πολλά να φαντασθεί. Και τον Καβάφη να αγγίξει όσο πιο άμεσα και αδιαμεσολάβητα γίνεται. Και με την πρέπουσα ενσυναίσθηση να το κάνει.
Το βιβλίο «Κ. Π. Καβάφης. Τα Ποιήματα. Δημοσιευμένα και αδημοσίευτα» αυτήν την ωφέλεια αλλά και απόλαυση παρέχει: τη βιογραφία του έργου και τη σύνθεσή του σ’ έναν πολλαπλό χωροχρονικό περίγυρο. Σε μια πιο τεχνική ορολογία βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανοικτή contextualisation με θαυμαστά αποτελέσματα.
Τώρα, που σας γράφω, είμαι στη δεύτερη ανάγνωση της Εισαγωγής. Θα μπορούσα να μοιρασθώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου μετά. Και ίσως πιο εμπεριστατωμένα να σας μιλήσω. Δεν το έκαμα. Θεώρησα ότι ήταν επείγον από τώρα κάτι να σας πω. Κάπου θα συναντηθούμε.
Ο κ. Γιάννης Μεταξάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ