Όταν μια ομάδα ανθρώπων που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Kράτος, γνωστό και ως ISIS, συνεχίζει να παράγει βία στην Μέση Ανατολή, οι μουσουλμάνοι οφείλουν να αναμετρηθούν με την ολοκληρωτική ιδεολογία που διέπει αυτή και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Κάθε τρομοκρατική ενέργεια στο όνομα του Ισλάμ έχει βαθιά επίδραση σε όλους τους μουσουλμάνους και ενισχύει τις παρανοήσεις για τα πιστεύω τους.
Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε το Ισλάμ για όλες τις βίαιες ενέργειες. Επομένως οι πιστοί πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να αποτρέψουν τις μεταστάσεις αυτού του καρκινώματος στις κοινωνίες μας. Εάν δεν το κάνουμε, θα είμαστε εξίσου υπεύθυνοι για την άσχημη εικόνα της πίστης μας.
Πρώτον, πρέπει να καταδικάσουμε κάθε μορφής βία και να μην θυματοποιούμαστε. Το ότι έχουμε υποφέρει δεν αποτελεί δικαιολογία για να προσφέγουμε στην τρομοκρατία ή να μην την καταδικάζουμε. Οι τρομοκράτες διαπράττουν σοβαρές αμαρτίες στο όνομα του Ισλάμ: αυτό προκύπτει διαβάζοντας το κοράνι και τη ζωή του Προφήτη Μοχάμεντ. Οι βασικές αρχές των πηγών αυτών _ που μελετώνται εδώ και αιώνες από ιεροδιδάσκαλους οι οποίοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην μελέτη _ απορρίπτουν κάθε ισχυρισμό των τρομοκρατών.
Δεύτερον, είναι σημαντικό να προωθήσουμε μια ολιστική κατανόηση του Ισλάμ καθώς γίνεται κατάχρηση της ελαστικότητας που το χαρακτηρίζει για να χωράει όλους τους πιστούς από διάφορα περιβάλλοντα. Ωστόσο οι βασικές αρχές του Ισλάμ δεν επιδέχονται ερμηνείες. Μια τέτοια αρχή είναι πως όταν κάποιος παίρνει τη ζωή ενός αθώου διαπράττει έγκλημα κατά της ανθρωπότητας (Κοράνι 5:32) Ακόμα και σε άμυνα σε καιρό πολέμου η βία κατά των αμάχων, ιδίως γυναικών, παιδιών και κληρικών, απαγορεύεται ρητά από τη διδασκαλία του Προφήτη.
Πρέπει να αναδείξουμε αυτές τις αρετές προσφέροντας αλληλεγγύη προς τους ανθρώπους που επιζητούν την ειρήνη στον κόσμο. Δεδομένης της ανθρώπινης ψυχολογίας και της δυναμικής των ειδήσεων, είναι προφανές πως οι μετριοπαθείς φωνές επισκιάζονται από τις ακραίες. Αλλά αντί να κατηγορούμε τα μέσα ενημέρωσης, πρέπει να βρούμε καινοτόμους τρόμους για να ακουστεί η φωνή μας.
Τρίτον, οι μουσουλμάνοι πρέπει να προωθήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα _ αξιοπρέπεια, ζωή και ελευθερία. Αυτές είναι οι πιο σημαντικές αρχές στον ισλαμικό κόσμο και κανένα άτομο, ούτε πολιτικός ούτε θρησκευτικός ηγέτης, δεν έχει το δικαίωμα να τις καταπατά. Η πίστη μας σέβεται τη διαφορετικότητα _ πολιτιστική, κοινωνική, θρησκευτική και πολιτική. Ο Θεός θεωρεί ότι το να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο είναι ο κύριος στόχος της διαφορετικότητας (Κοράνι 49:13). Πρέπει να σεβόμαστε τον κάθε άνθρωπο ως δημιούργημα του Θεού (Κοράνι 17:70)
Τέταρτον, οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να παρέχουν εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε κάθε μέλος της κοινωνίας τους. Οι κυβερνήσεις στον μουσουλμανικό κόσμο πρέπει να προωθήσουν τις δημοκρατικές αξίες μέσω της εκπαίδευσης. Γι’ αυτό το κίνημα Χισμέτ έχει ιδρύσει περισσότερα από 1.000 σχολεία, εκπαιδευτικά κέντρα, ινστιτούτα διαλόγου σε 150 και πλέον χώρες.
Πέμπτον, είναι εξαιρετικής σημασίας η παροχή θρησκευτικής εκπαίδευσης στους μουσουλμάνους, αφού έτσι στερούνται οι εξτρεμιστές ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν κατά κόρον για να διαδώσουν τις διαστρεβλωμένες ιδεολογίες τους. Όταν καταπατάται η θρησκευτική ελευθερία, όπως συμβαίνει επί δεκαετίες σε τμήματα του μουσουλμανικού κόσμου, η πίστη καλλιεργείται μέσα σε σκιές και ερμηνεύεται κατά το δοκούν από ανθρώπους που δεν έχουν τα προσόντα να την ερμηνεύσουν αλλά και από διάφορα ακραία στοιχεία.
Εν κατακλείδι, είναι επιτακτικό να υποστηρίζουν οι μουσουλμάνοι τα ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν ευκαιρίες και να απελευθερωθούν από τις κοινωνικές πιέσεις που τους στερούν την ισότητα. Οι μουσουλμάνοι έχουν ένα μεγάλο παράδειγμα, την Αϊσά, σύζυγο του Προφήτη Μουχάμμεντ, μια εξαιρετικά μορφωμένη λόγια, δασκάλα και εξέχουσα αρχηγική γυναικεία φυσιογνωμία της εποχής της.
Η τρομοκρατία είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα, και οι λύσεις που θα προταθούν πρέπει να λάβουν υπόψη την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θρησκευτική διαστρωμάτωση. Οι προσεγγίσεις που επικεντρώνουν το πρόβλημα στη θρησκεία προξενούν μεγάλο κακό στη νεολαία, που αντιμετωπίζει πλείστους κινδύνους, αλλά και στον κόσμο γενικότερα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι οι μουσουλμάνοι είναι τα κύρια θύματα της τρομοκρατίας _ κυριολεκτικά και συμβολικά _ και ότι πράγματι μπορούν να βοηθήσουν στην περιθωριοποίηση των τρομοκρατών και να αποτρέψουν τη στρατολόγηση νέων μελών. Γι’ αυτό οι κυβερνήσεις πρέπει να αποφεύγουν δηλώσεις και πράξεις που οδηγούν στην αποξένωση των μουσουλμάνων.
Οι βίαιοι εξτρεμιστές δεν έχουν θρησκεία. Θα είναι πάντα άνθρωποι που χειραγωγούν τα ιερά κείμενα. Όπως οι Χριστιανοί δεν ενθαρρύνουν την καύση του Κορανίου ή τις πράξεις της Κου Κλουξ Κλαν και οι βουδιστές καταδικάζουν τη βία ενάντια στους μουσουλμάνους Ροχίνγκια, έτσι και οι μουσουλμάνοι δεν ενθαρρύνουν πράξεις βίας.
Ιστορικά οι μουσουλμάνοι έχουν συμβάλει σημαντικά στην άνθηση του ανθρώπινου πολιτισμού. Η μεγαλύτερη συμβολή μας πραγματοποιήθηκε σε εποχές όπου η πίστη προωθούσε τον αμοιβαίο σεβασμό, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Μπορεί να μοιάζει δύσκολο να αποκατασταθεί η αμαυρωμένη εικόνα του Ισλάμ, όμως οι μουσουλμάνοι μπορούν να γίνουν φάροι ειρήνης και γαλήνης στις κοινωνίες τους.
*Ο κ. Φετουλάχ Γκιουλέν είναι ιεροκήρυκας του Ισλάμ και ιδρυτής του τουρκικού κινήματος Χισμέτ