Συγκαλεί ολομέλειες και δεν έρχεται κανείς. Συγκαλεί επιτροπές και έρχονται μόνον οι βουλευτές που πρόσκεινται στον Π. Λαφαζάνη, συγκαλεί Διασκέψεις Προέδρων και πάλι έρχονται βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας και κανείς δεν γνωρίζει τι άλλο θα κάνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου έως την Παρασκευή που διαλύεται η Βουλή και θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Εκείνο που έμαθα είναι ότι μελετά πολύ σοβαρά την πρόταση της Ραχήλ Μακρή να «κόψει» τις αμοιβές έως το τέλος του μήνα των βουλευτών που δεν έρχονται στη Βουλή ή θεωρούν ότι η Βουλή δεν λειτουργεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ραχήλ, εάν η κυρία Κωνσταντοπούλου κάνει δεκτή την πρότασή της, τότε ο καθένας βουλευτής θα χάσει περίπου 2.500 ευρώ. Υπολογίζει προφανώς το υπόλοιπο του Αυγούστου, γιατί τα υπόλοιπα οι βουλευτές τα έχουν εισπράξει. Επιπλέον η πρόταση Ραχήλ προς την Πρόεδρο της Βουλής περιλαμβάνει και άλλες… περικοπές. Οπως για παράδειγμα να παραδώσουν οι βουλευτές τα βουλευτικά τους αυτοκίνητα, τα κινητά τους και ένα σωρό άλλα προνόμια που έχουν ως βουλευτές.


Επιτροπή στο πάρα πέντε για το… χρέος
Η Ζωή πάντως πιστεύει ότι η Βουλή λειτουργεί κανονικά, ωσάν να μη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, ωσάν να μην άλλαξε τίποτε στο Κοινοβούλιο. Κανείς δεν της δίδει σημασία με αποτέλεσμα έως την τελευταία στιγμή να επιχειρεί να υπενθυμίζει την ιδιότητά της ως Προέδρου της Βουλής. Ετσι μαθαίνω πέραν των επιτροπών που συγκαλεί για τη Siemens κ.τ.λ., συγκαλεί και την περίφημη επιτροπή για το χρέος (θυμάστε, αυτή που έβγαλε επονείδιστο και καταχρηστικό το χρέος, με κάτι Λατινοαμερικανούς που έφερε στην Ελλάδα), καθώς και ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για να τιμηθούν τα θύματα του ναζισμού και του φασισμού.
Στην Κλαυθμώνος η Λαϊκή Ενότητα
Σας πληροφορώ ότι έκλεισε η συνεργασία της Λαϊκής Ενότητας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και αυτή θα ανακοινωθεί μόλις κλείσει η Βουλή. Είναι πολύ πιθανόν μάλιστα, όπως μου λένε, η Ζωή να ενταχθεί στο Επικρατείας ή να παραμείνει στην Α’ Αθηνών, αφού ήταν πρώτη στις ψήφους στις εκλογές του Ιανουαρίου. Πάντως την ώρα που ο Π. Λαφαζάνης έπαιρνε την Τρίτη διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στελέχη του κόμματός του νοίκιαζαν ορόφους σε ένα τεράστιο κτίριο στην οδό Βερανζέρου στην πλατεία Κλαυθμώνος. Για να νοίκιασαν αμέσως κτίριο και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας, φαίνεται πως η Λαϊκή Ενότητα βρήκε χρηματοδότηση.
«Για πολύ ανήσυχο κόβω τον Τσίπρα»
Σας μεταφέρω τα συμπεράσματα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη μετά την επεισοδιακή τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αλ. Τσίπρα: «Δεν μου φάνηκε και τόσο σίγουρος για την πρωτιά, τον κόβω πολύ ανήσυχο, γιατί με αυτά τα οποία κάνει χάνει συνεχώς. Κάνει τα πάντα για να χάσει. Νομίζω ότι θέλει να δραπετεύσει μέσω των εκλογών…».

Βαρουφάκης: Είναι όλοι τους… κιοτήδες
Ανακάλυψα τον Γιάνη Βαρουφάκη κοντά στα ελβετογαλλικά σύνορα, «ενθουσιασμένο» (κατά δήλωσή του) που μίλησε στην επαρχία Frangy en Bresse ενώπιον 3.500 Γάλλων υπό βροχή, μαζί με τον «αντάρτη και ταραξία» του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος Αρνό Μοντεμπούρ. Ενθουσιασμένο και για έναν ακόμα λόγο, για τη δημιουργία ενός νέου, πανευρωπαϊκού αυτή το φορά, φορέα με την ονομασία «Ευρωπαϊκό Δίκτυο», στον οποίο θα μετέχει στην ηγετική του ομάδα με κύριο σύνθημα «Δημοκρατία στην Ευρώπη». Ο Γιάνης δεν μετέχει στις εκλογές στην Ελλάδα (η αλήθεια είναι ότι κανένα κόμμα δεν τον θέλει), αλλά δημιουργεί με ευρωπαϊκά στελέχη και πρώην υπουργούς της Γαλλίας που αποχώρησαν από τις κυβερνήσεις τους και έφεραν τα πάνω κάτω στο κόμμα τους έναν καινούργιο πολιτικό φορέα, με ευρωπαϊκή διάσταση, όπως λέει. Οσον αφορά τις κατηγορίες που του προσάπτουν για εσχάτη προδοσία, προκαλεί: «Τους προκαλώ και πάλι να επιλέξουν γήπεδο, αρένα ή δικαστήριο για να με δικάσουν ώστε να υπερασπιστώ την πολιτική μου. Αλλά είναι όλοι τους κιοτήδες και δεν τολμούν».


Πανούσης: Δεν μου αρέσει να είμαι υποψήφιος
Δύο πράγματα αποκλείει κατηγορηματικά ο Ι. Πανούσης. Να είναι υποψήφιος βουλευτής και να παραμείνει υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Δεν θέλω, δεν μου αρέσει να είμαι υποψήφιος, ούτε στις προηγούμενες ήμουν» λέει και άρχισε ήδη τα μπάνια του. Λέει όμως ότι παρά το γεγονός ότι του πρότειναν να παραμείνει και ως υπηρεσιακός υπουργός αρνήθηκε επικαλούμενος το Σύνταγμα: «Εδώ αλλάζει ολόκληρη κυβέρνηση, παραιτείται ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί θα παραμείνουν; Το απαγορεύει το Σύνταγμα». Ενα άλλο ζεύγος υπουργών, οι Θ. Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου, είναι με το ένα πόδι έξω στο να μην είναι ούτε και αυτοί υποψήφιοι: «Εχω βγει πρώτος σε σταυρούς στην Α’ Πειραιά, αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα κάνω. Εχω κάποιους προβληματισμούς να είμαι και πάλι υποψήφιος» μου είπε ο κ. Δρίτσας. Και όταν ρωτήθηκε τι είδους προβληματισμοί είναι αυτοί ιδού τι απάντησε: «Τώρα πια θα πρέπει να υλοποιήσουμε τα σκληρά μέτρα που ψηφίσαμε». Οσο για τη σύζυγό του, αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, λέει ότι ήταν μεν στο Επικρατείας (αλλά δεν εξελέγη, άρα ήταν εξωκοινοβουλευτικός υπουργός), αλλά ούτε αυτή πήρε οριστικές αποφάσεις. Περιμένει και τις αποφάσεις των οργάνων.

Μακρυδημήτρης ο νέος υπηρεσιακός ΥΠΕΣ
Μαθαίνω ότι έγινε ήδη πρόταση στο καθηγητή Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνη Μακρυδημήτρη να αναλάβει νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, ο άνθρωπος που θα έχει την ευθύνη για την διεξαγωγή των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου. Ηδη έχει ενημερωθεί η αποχωρούσα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών για τον κ. Μακρυδημήτρη και οι πρώτες αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ήταν: «Μα αυτός δεν ήταν Πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ, επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά;». Πέραν τούτου ουδέν. Πράγματι ο καθηγητής Μακρυδημήτρης είχε διατελέσει Πρόεδρος της ΝΕΡΙΤ και μάλιστα ο σημερινός βουλευτής της ΝΔ Θ. Φορτσάκης τον είχε χαρακτηρίσει τότε: «Πρόκειται για εξαιρετικό γνώστη της Δημόσιας Διοίκησης»

HeliosPlus