Ηταν ένας λάθος… σχολιαρόπαιδου, σχολίασε ο «Guardian» αυτό που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία) στην πρεμιέρα του ως υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup. Επέτρεψε να φωτογραφηθούν οι σημειώσεις του, τις οποίες μάλιστα έγραψε πρόχειρα, δηλαδή σε μπλοκ ξενοδοχείου (The Hotel). Και τι νομίζετε ότι έγραφαν αυτές οι σημειώσεις στα αγγλικά, ώστε να μπορέσουν να τις διαβάσουν όλοι; Μέτρα; Προτάσεις; Τίποτα απ’ όλα αυτά. Απλώς γενικολογίες του τύπου «όχι θριαμβολογία», προφανώς για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ή «στρογγυλοποίηση προς τα πάνω από τον Πιερ Μοσκοβισί» ή «τεχνική πρόταση και συζήτηση για τις τράπεζες εντός της προσφοράς που θα κάνει η ελληνική πλευρά».
nnn
Ηταν φορτισμένη η ατμόσφαιρα στα γραφεία της ΝΔ όταν ο Αντ. Σαμαράς μάζευε τα προσωπικά του αντικείμενα για να αποχωρήσει. Φαινόταν στενοχωρημένος και μια απορία ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του: «Ολα όσα έχω προειδοποιήσει έγιναν και όμως με βρίζουν» έλεγε και υψώνοντας το βλέμμα του, είπε: «Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια, είναι πλέον η σειρά των ψυχολόγων να παρέμβουν». Ο εκτελών χρέη προέδρου του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκης ήταν και αυτός συγκινημένος βλέποντας τον κ. Σαμαρά να μαζεύει τα προσωπικά του αντικείμενα: «Πρόεδρε, άφησε τα πράγματά σου εδώ, μείνε στο γραφείο σου, εγώ θα βολευτώ στο γραφείο μου στη Βουλή» του είπε, αλλά ο κ. Σαμαράς επέμενε να φύγει.
nnn
Το τελευταίο πράγμα, όπως έμαθα, που απασχολεί αυτή την περίοδο τον κ. Μεϊμαράκη είναι ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Αν και πολλοί συνεργάτες του έλεγαν ότι «πρόεδρε, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», ο κ. Μεϊμαράκης απαντούσε ότι βρέθηκε στη θέση αυτή μεσούσης της κρίσης και ότι έχει να διαχειριστεί μία κρίση. Σωστά του έλεγαν οι συνεργάτες του γιατί από τη διαχείριση της κρίσης θα εξαρτηθεί εάν εκτοξευθεί κάποιος στα ύψη ή οδηγηθεί στα Τάρταρα.
nnn
Για την ιστορία, σας αναφέρω ότι η πιο σταθερή αξία στη ΝΔ είναι ο Γιάννης Κομνηνός. Πρόκειται για τον καφετζή των γραφείων της γαλάζιας παράταξης, ο οποίος άλλαξε έως τώρα πέντε προέδρους. Αυτοί έφυγαν, αυτός έμεινε. Είναι καφετζής από το 1985, από τότε που τα γραφεία της ΝΔ βρίσκονταν στην οδό Ρηγίλλης και έχει σερβίρει καφέδες σε όλους τους αρχηγούς της ΝΔ.
nnn
Επί δύο ώρες (από τις πέντε συνολικά που διήρκεσε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών) συζητούσαν για το… κοινό ανακοινωθέν, το οποίο να σημειώσω ότι για να συνταχθεί σημειώθηκαν ορισμένες πολιτικές αψιμαχίες ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκη. Αιτία; Η επιμονή του κ. Αλ. Τσίπρα να συμπεριληφθούν στο κοινό ανακοινωθέν γενικόλογες ή κομματικές φράσεις. Φράσεις που οι δανειστές σίγουρα δεν θα καταλάβαιναν (όπως… εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο) και που ο κ. Τσίπρας τις ήθελε. Για παράδειγμα, δεν ήθελε να περιληφθεί στο κείμενο η λέξη… «ρήξη». Ηθελε συγκεκριμένα να σημειωθεί ότι «η πρόσφατη ετυμηγορία συνιστά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας». Ο κ. Μεϊμαράκης μαζί με τον Πρόεδρο Πρ. Παυλόπουλο επέμειναν και το πέτυχαν να γραφτεί ότι «η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης». Ούτε σε ένα απλό κείμενο συμφωνούσαν, φανταστείτε τι έχει να γίνει εάν και όποτε έρθει συμφωνία, τι αντιρρήσεις θα διατυπωθούν.
nnn
Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε από τη «μαραθώνια» σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών άλλα 15 λεπτά τα οποία καταναλώθηκαν στις κακές επιδράσεις του καπνίσματος στην υγεία των αρχηγών των κομμάτων. Ενώ όλη η Ελλάδα κρεμόταν από τα αποτελέσματα της σύσκεψης αυτής (που έγινε αμέσως μετά το δημοψήφισμα) οι αρχηγοί των κομμάτων συζητούσαν για το… κάπνισμα. Προτού σας αποκαλύψω τους διαλόγους, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι απαγορεύσεις για το τσιγάρο έπαψαν εδώ και πέντε μήνες να ισχύουν στο Προεδρικό Μέγαρο. Βλέπεις παντού τασάκια και αποτσίγαρα. Αφορμή στάθηκε η… άδεια που ζήτησε ο Π. Καμμένος να πάει έξω από την αίθουσα για να καπνίσει. Αλλά θα μπορούσε να καπνίσει και μέσα στην αίθουσα, αφού τουλάχιστον ένας από τους συμμετέχοντες κάπνιζε… πουράκια. Βγαίνοντας ο κ. Καμμένος έξω για να καπνίσει, έλεγε αστειευόμενος στους υπόλοιπους ότι θα τους… καταγγείλει. Αυτό πυροδότησε μία μεγάλη συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς (όπως οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Κουτσούμπας) να ενθυμούνται παλαιές Π.Μ. (Προ Μνημονίου) ημέρες που κάπνιζαν, αλλά κατάφεραν και το έκοψαν…
nnn
Θα αφαιρέσετε επίσης και άλλον χρόνο από ορισμένα αστειάκια ή μικροεντάσεις που έλαβαν χώρα, όπως σε κάποια στιγμή που μιλούσε ο κ. Τσίπρας για τα υφεσιακά προγράμματα των μνημονίων που υπέγραψαν οι προκάτοχοί του, κάτι που εκνεύρισε τον κ. Θεοδωράκη με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του Ποταμιού να του πει: «Κάνεις συνεχώς κριτικές προς τους άλλους, αλλά να δέχεσαι και εσύ τις κριτικές των άλλων». Ο κ. Τσίπρας έκανε πως δεν κατάλαβε και είπε ότι «ο λαός τιμωρεί όσους πιστεύουν στα μνημόνια», κάνοντας μνεία στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ή όταν σηκώθηκε ο Πρωθυπουργός από την αίθουσα λέγοντας ότι πάει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν, δύο-τρεις πολιτικοί αρχηγοί τον ρώτησαν: «Σε ρούβλια θα έρθουν τα χρήματα που περιμένεις από τη Μόσχα;», πλην όμως ο κ. Τσίπρας αντί να απαντήσει έφυγε βιαστικά από την αίθουσα.

Ηταν ευγενικοί με τον Τσακαλώτο

Ας επανέλθω όμως στην πρεμιέρα Τσακαλώτου στο Eurogroup. Μπήκε στην αίθουσα σχεδόν φοβισμένος, χαιρέτησε τους πάντες δια χειραψίας (και συστήθηκε σε ορισμένους). Οι υπόλοιποι υπουργοί προσήλθαν στη συνεδρίαση αγριεμένοι έκαναν δηλώσεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και της πιθανότητας του Grexit, αλλά μέσα στην αίθουσα ήταν διαφορετικοί. Συγκαταβατικοί και ευγενικοί, μπορώ να πω απέναντι στον νέο υπουργό Οικονομικών, ίσως προσπαθούσαν να ερμηνεύσουν τις προθέσεις του, ίσως επιχειρούσαν να τον ζυγίσουν πολιτικά. Αλλά γρήγορα, όπως έμαθα τους απογοήτευσε, επειδή μίλησε (σε άψογα αγγλικά) γενικόλογα, απήντησε στις ερωτήσεις τους αφηρημένα. Ο κ. Γιούνκερ ήταν ο πρώτος που τον «ζύγισε» και κατάλαβε γρήγορα τι θα ακολουθούσε. Αυτός ίσως να ήταν ο λόγος που δεν του έκανε πολλές ερωτήσεις, αφού γνώριζε ότι λεπτομέρειες για τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα τις έλεγε ο Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οταν δεν ακούει κανείς

Επρεπε να ακούγατε τον κεντρικό τραπεζίτη Ι. Στουρνάρα στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ, να αναπτύσσει με ισχυρά επιχειρήματα την ανάγκη να συνδυαστεί το κούρεμα των εγγυήσεων (collaterals) που έχουν δώσει οι ελληνικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας, με την αύξηση του ELA, πλην όμως ουδείς άκουγε. Οι αποφάσεις, βλέπετε, είχαν προαποφασιστεί.