Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, λέει η λαϊκή ρήση και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος φρόντισε προτού ακόμη ορκιστεί να οργανώσει το γραφείο του καθώς και τους συνεργάτες του. Μαθαίνω λοιπόν ότι γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναλαμβάνει ο πρέσβης ε.τ. Γ. Γεννηματάς, ο οποίος να σημειώσω ότι είχε διατελέσει και πρεσβευτής στην Αγκυρα. Διευθυντής του νομικού του γραφείου αναλαμβάνει ο νυν Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτ. Ρίζος, ο οποίος όμως αναλαμβάνει ουσιαστικά καθήκοντα από την 1η Ιουνίου με τη συνταξιοδότησή του. Ως τότε θα παραμείνει στη θέση του ο σύμβουλος του Κ. Παπούλια, Κ. Μιχιώτης. Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων αναλαμβάνει η κόρη του Πέτρου Μολυβιάτη, Λώρα Μολυβιάτη. Διευθυντής του στρατιωτικού του γραφείου αναλαμβάνει ο αντιπτέραρχος (Ι) Γρ. Πρεζεράκος. Διευθύντρια του διπλωματικού του γραφείου θα είναι η πρέσβης Κατερίνα Κόινα, η οποία είχε υπηρετήσει ως «δεύτερη» επί θητείας Παπούλια, ενώ στο παρελθόν είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος στην πρεσβεία μας στο Παρίσι. Επικεφαλής της φρουράς του Προέδρου θα είναι ο αντιστράτηγος Κρίκης. Οπως επίσης μαθαίνω, θα υπάρχουν τέσσερις γραμματείς στον Πρόεδρο, επικεφαλής των οποίων θα είναι η πιστή του γραμματέας Ελεονόρα Βλάικου, ενώ ακούγεται και το όνομα του Κ. Μελισσόπουλου για το γραφείο Τύπου.
nnn
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι όσοι υπηρετήσουν στην Προεδρία της Δημοκρατίας βρίσκουν καλή δουλειά. Αλλος (όπως ο Κ. Μπίκας) τοποθετείται πρεσβευτής στο Λονδίνο, άλλος πάει στην ΕΥΠ, άλλοι σε περιζήτητες πρεσβείες, ενώ ένας άλλος (ο Κ. Μπίτσιος) πάει στους… βιομηχάνους. Αναλαμβάνει από τη Δευτέρα εκτελεστικός αντιπρόεδρος στον ΣΕΒ.

Για καφέ στο Μαξίμου
Μια μηχανή… επικοινωνίας δουλεύει πυρετωδώς και χωρίς σταματημό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οταν λέω «χωρίς σταματημό», καταλαβαίνετε τώρα εσείς τι εννοώ, αφού η «μηχανή» αυτή αποδείχθηκε αποτελεσματική, γιατί, πώς να το κάνουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίως… επικοινωνιακός. Πρόκειται για τη λεγόμενη σύσκεψη του «πρωινού καφέ» που συγκαλείται καθημερινώς υπό τον Πρωθυπουργό. Σε αυτήν συμμετέχουν οι Ν. Παππάς, Ν. Φίλης, Β. Μουλόπουλος, Γ. Σακελλαρίδης, Ελ. Κρέτσος (γενικός γραμματέας Επικοινωνίας), η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, ο Αθ. Καρτερός και ο Θ. Μιχόπουλος, ο οποίος να σημειώσω ότι είναι ο καθημερινός τροφοδότης των περίφημων non papers της κυβέρνησης.

Το σπορ των διορισμών
Ας ασχοληθώ τώρα με το αγαπημένο σπορ των πολιτικών («γαλάζιων», «κόκκινων» ή «πράσινων», δεν έχει σημασία) που δεν είναι άλλο από τους διορισμούς συγγενών, φίλων, γνωστών και κουμπάρων στο Δημόσιο. Να, πάρτε για παράδειγμα τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ν. Βούτση που τοποθέτησε έναν σύμβουλο για λογαριασμό… άλλου, και μάλιστα επιφανούς «γαλάζιου» στελέχους. Με την υπογραφή του Ν. Βούτση προσλαμβάνεται ως ειδικός σύμβουλος στο εν Αθήναις γραφείο του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου ο επί σειρά ετών πιο στενός του συνεργάτης Αρ. Καλογερόπουλος. Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά τοποθέτησε ως ειδικό σύμβουλό της (παρακαλώ επί… πολιτικών θεμάτων) τον… αδελφό της Ν. Κουντουρά, ο οποίος έχει αναλάβει και τις σχέσεις της με τα ΜΜΕ. Θέλετε και άλλα; Αλλο ένα αντρόγυνο (πέραν των Δρίτσα και Χριστοδουλοπούλου) εντόπισα στην κυβέρνηση: Νέoς γενικός γραμματέας Διαφάνειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Κ. Παπαϊωάννου. Η σύζυγός του Κλειώ Παπαπαντολέων είναι ειδική συνεργάτρια του υπουργού Δικαιοσύνης. Και ο χορός καλά κρατεί…

Το γαϊτανάκι της ΕΡΤ
Πελαγωμένος εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα με την ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς. Προσπαθεί, όπως με πληροφορούν, να ξεδιαλύνει τα πολλαπλά μυστήριά της και να εφαρμόσει το ενιαίο μισθολόγιο με μέση αμοιβή τις 20.000 ευρώ τον χρόνο. Με δυο λόγια, η συνολική μισθοδοσία να μην ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ και το κόστος για το πρόγραμμα να μην ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ. Σύνολον δηλαδή 120 εκατ. ευρώ. Μαθαίνω ακόμη ότι τα χρήματα από το ανταποδοτικό τέλος ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 60% προορίζεται για το πρωτογενές πλεόνασμα. Υπάρχουν όμως και άλλα ανοιχτά θέματα στην ΕΡΤ…
nnn
Πέρα από την πίεση που αντιμετωπίζει ο κ. Παππάς από τον Π. Καλφαγιάννη (της πάλαι ποτέ ΠΡΟΣΠΕΡΤ) που ξημεροβραδιάζεται στη Βουλή επιδιώκοντας να γίνει… πρόεδρος, υπάρχουν και οι συνεχείς διεκδικήσεις για μια επιτελική θέση από τους Αρβανίτη και Βαξεβάνη, πλην όμως το ζήτημά τους έχει τελειώσει, το πολύ-πολύ, μου λένε, να πάρουν κάποια εκπομπή. Η είδηση όμως είναι αλλού, γιατί έμαθα ότι ο Πρωθυπουργός έχει προσεγγίσει για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και περιμένει απάντηση. Θέλει ο κ. Τσίπρας με την επιλογή του διεθνούς φήμης σκηνοθέτη να συμβολίσει η δημόσια τηλεόραση την αλλαγή της κουλτούρας στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Εκείνο που επίσης έμαθα είναι ότι δεν βρέθηκε ακόμη πρόσωπο για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται…
nnn
Η προσπάθεια συνεχίζεται όμως και σε έναν άλλο νευραλγικό τομέα της ΕΡΤ: αυτόν των εκπομπών. Πόσο, αλήθεια, στοιχίζουν ορισμένες εξωτερικές παραγωγές; Γιατί μόλις ο κ. Παππάς πληροφορήθηκε το κόστος τους, του ήρθε… κεραμίδα στο κεφάλι. Υπάρχουν, μου λένε, εκπομπές, για παράδειγμα μία που λέγεται «Το αλάτι της Γης», που στοιχίζει 20.000 ευρώ το επεισόδιο. Μία άλλη με τον τίτλο «Προσωπικά» στοιχίζει 11.000 ευρώ το επεισόδιο και μία τρίτη (πολιτικό τοκ σόου) κοστίζει 7.000 ευρώ. Ολες αυτές βεβαίως θα… τσεκουρευτούν.
Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη;
…Φαν του Γιάνη Βαρουφάκη θέλει να θεωρείται και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης. Το τι λέει καθημερινώς για τον υπουργό Οικονομικών δεν περιγράφεται: «Ο Γιάνης έχει πολλή πλάκα. Είναι ένας σταρ. Συμπεριφέρεται σαν σταρ. Κλέβει την παράσταση. Το θέμα όμως είναι ποιος θα πληρώσει τελικά το εισιτήριο ή, εάν θέλετε, ποιος πληρώνει τον… βαρκάρη» λέει ο δήμαρχος, ο οποίος να σημειώσω ότι το τελευταίο διάστημα κατάφερε να συναντηθεί ήδη με πέντε υπουργούς της κυβέρνησης. Αλλά μη νομίζετε ότι ο δήμαρχος έχει τας καλυτέρας των απόψεων για όλους τους υπουργούς. Τους χωρίζει σε δύο κατηγορίες: στους… Κουβανούς, εννοώντας τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, και στους… Καμμένους. Με αυτούς κάτι δεν πάει καθόλου καλά, αναφέρει, λέγοντας μάλιστα ότι στις δύσκολες ώρες που περνά ο τόπος «όλοι αυτοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην… κοσμάρα τους». Οσο για τον Αλ. Τσίπρα, ο κ. Μπουτάρης θεωρεί ότι «είναι ένα έξυπνο παιδί, έχει ακόμη άσους στο μανίκι του και μαθαίνει γρήγορα». Παρά ταύτα ο δήμαρχος ζητεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, γιατί, όπως λέει, είναι «το μόνο που μας σώζει…».

Τα μυστήρια της Συγγρού
Ασυνήθιστη κινητικότητα υπήρξε, όπως με πληροφορούν, στα γραφεία της ΝΔ στο ενδιάμεσο των συνεδριάσεων της ΚΟ και της Πολιτικής Επιτροπής. Στον τρίτο όροφο έγινε μια μυστική συνάντηση που προκάλεσε εξελίξεις σε επίπεδο κορυφής και εν πολλοίς ξάφνιασε για τα μελλούμενα στην Κεντροδεξιά.
nnn
Επί μακρόν συζήτησαν οι Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Αβραμόπουλος για τις πολιτικές εξελίξεις και για την πορεία της ΝΔ. Ο κοινοτικός επίτροπος είχε αποφασίσει να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία του κόμματος και θέλησε να το συζητήσει με τον πρόεδρο της ΝΔ.
nnn
Ο κ. Αβραμόπουλος την περασμένη Κυριακή ανακοίνωσε, ως γνωστόν, ότι παραιτήθηκε. Οι συνεργάτες του λένε ότι δεν ήταν ενήμερος ο πρόεδρος της ΝΔ και από τη Συγγρού υποστηρίζουν το αντίθετο… Ποια είναι η αλήθεια; Στη συνάντησή τους ο Αντ. Σαμαράς, όταν του ετέθη το θέμα, φέρεται ότι είπε: «Δημήτρη, επίλεξε εσύ πότε θα το ανακοινώσεις».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ