Νάρκη στο πρωτογενές πλεόνασμα και στις ακολουθούμενη οικονομική πολιτική μπορεί να αποτελέσουν οι αποφάσεις της δικαιοσύνης που κρίνουν αντισυνταγματικές τις μειώσεις μισθών και συντάξεων σε δικαστές -στους εαυτούς τους δηλαδή- και στους ένστολους. Αν μάλιστα ανάλογες αποφάσεις ληφθούν και για τα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ κλπ) τότε το κόστος της δικαστικής παρέμβασης στην οικονομική πολιτική μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρω!
Δηλαδή η δικαστική -πολιτική ουσιαστικά- παρέμβαση μπορεί να γίνει τροχοπέδη στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και να οδηγήσει στον εκτροχιασμό της επώδυνης για όλο τον ελληνικό λαό προσπάθειας που καταβάλει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για το νοικοκύρεμα των δαπανών του κράτους και την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Είναι σαφές ότι εάν η κυβέρνηση αναγκαστεί από τα δικαστήρια να επιστρέψει αυτό το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στους πολίτες θα υποχρεωθεί -για να καλύψει την μαύρη τρύπα- είτε να λάβει νέα φορολογικά μέτρα είτε να προχωρήσει σε κάποια εσπευσμένη πώληση δημόσιας περιουσίας ή σε νέο ακριβό δανεισμό από τις αγορές αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το χρέος .
Όμως νέα «χαράτσια» στον ελληνικό λαό δεν μπορούν να υπάρξουν από μία κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί για την ελάφρυνση της φορολογίας ενώ πώληση δημόσιας περιουσίας με συνοπτικές διαδικασίες ή προσφυγή σε νέο δανεισμό μπορεί να είναι ζημιογόνα για το ελληνικό κράτος .
Με λίγα λόγια οι αποφάσεις των δικαστηρίων μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε δυσμενή θέση έναντι των δανειστών να δημιουργήσουν συνθήκες κυβερνητικής αστάθειας- ακόμη και να ναρκοθετήσουν την μείζονα προσπάθεια της χώρας για την έξοδο από τα μνημόνια και την διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την διευθέτηση του υπέρογκου ελληνικού χρέους .
Η στάση αυτή της Δικαιοσύνης αποτελεί άλλη μία απόδειξη ότι η χρεοκοπία της χώρας δεν οφείλεται τόσο στην κακή οικονομική διαχείριση εκ μέρους των κυβερνώντων τις τελευταίες δεκαετίες όσο στην κρίση αξιών και δομών που μαστίζει την Ελλάδα .Και ειναι βέβαιο οτι θα οδηγήσει σε μία νεα συζητηση για αναθεώρηση του Συνταγματος και για τον επαναπροσδιορισμό των δικαστικών εξουσιών.
Όταν οι ίδιοι οι δικαστές δεν μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να περιφρουρήσουν το συμφέρον της Ελλάδας αντιστεκόμενοι στην ανάγκη να αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις τους τότε είναι δεδομένο ότι ένας επιχειρηματίας -που βλέπει πάνω απ όλα το κέρδος -ή ένας πολιτικός που ενδιαφέρεται πάνω απ όλα για την επανεκλογή του , είναι πολύ δυσκολότερο να περιφρουρήσουν το συμφέρον της πατρίδας.