Την Τετάρτη 11 Ιουνίου κλείνει ένας χρόνος από την ημέρα που η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, από την ημέρα που καταργήθηκαν πέντε τηλεοπτικά κανάλια, 27 ραδιοφωνικοί σταθμοί, μία ενημερωτική ιστοσελίδα και δύο μουσικά σύνολα, με αποτέλεσμα να βρεθούν στον δρόμο 2.700 εργαζόμενοι. Δώδεκα μήνες μετά οι έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν όσα πλήρωναν και πριν από το «μαύρο» για ένα και μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι και έναν ραδιοφωνικό σταθμό που και τα δύο υπολειτουργούν.
Ηταν μια απόφαση που προκάλεσε σοκ όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά και στο εξωτερικό, αφού, όπως είχε επισημάνει και η γενική διευθύντρια της EBU κυρία
Ινγκριντ Ντελτάνρ, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ να κλείσει μια δημόσια τηλεόραση σε χώρα που δεν βρίσκεται σε καθεστώς πολέμου. Η μοναδική δικαιολογία ήταν ότι έπρεπε να ικανοποιηθεί το αίτημα της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο, αν και η τρόικα δεν είχε ζητήσει ποτέ να κλείσει η ΕΡΤ.
Ακόμη πιο σοκαριστική όμως ήταν η συνέχεια. Η προχειρότητα με την οποία οι αρμόδιοι διαχειρίστηκαν τη μετάβαση από την ΕΡΤ στη ΝΕΡΙΤ δεν έχει προηγούμενο, ενώ το συνολικό κόστος του λουκέτου στον προϋπολογισμό παραμένει ακόμη μυστήριο καθώς δεν έχει δοθεί κανένα στοιχείο για την οικονομική εκκαθάριση της ΕΡΤ.
Το μόνο βέβαιον είναι ότι ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ουδείς γνωρίζει αν οι κυβερνητικοί παράγοντες που έκλεισαν την ΕΡΤ είναι ευχαριστημένοι με τη νέα δημόσια τηλεόραση. Σίγουρα πάντως δεν ικανοποιεί τη συνταγματική υποχρέωσή της, που είναι η παροχή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, καθώς η ΝΕΡΙΤ δεν εξασφαλίζει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Εκτός κι αν οι ιθύνοντες του φορέα θεωρούν ψυχαγωγία τα γέλια που βάζει κανείς όταν διαβάζει το πρόγραμμά της.
Πριν από 12 μήνες η κυβέρνηση υποσχόταν μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρίς τις παθογένειες της παλιάς. Σήμερα μας «σερβίρουν» τη ΝΕΡΙΤ που είναι η σκιά της ΕΡΤ με όλες τις παθογένειές της και τις στρεβλώσεις της. Το λουκέτο κατέληξε σε φιάσκο και μέχρι στιγμής ουδείς έχει αναλάβει τις ευθύνες γι’ αυτό. Και φυσικά ουδείς πρόκειται να πληρώσει γι’ αυτό. Εκτός φυσικά από τους έλληνες φορολογουμένους. Αλλά αυτοί έχουν ήδη συνηθίσει να πληρώνουν ακριβά τα λάθη των πολιτικών.
HeliosPlus