Περισσότερο από τις συγκυρίες μετρούν τα πρόσωπα. Τούτο αναδεικνύεται από την περίπτωση του Κρίτωνα Αρσένη, για τον οποίο έχουν ειπωθεί τα χειρότερα. Υπήρξε ο κηπουρός του Γιωργάκη, ο υιός πασόκας βουλευτού, το φρικιό που δεν έχει μια γραβάτα να φορέσει. Και έρχεται η ώρα του απολογισμού, για την πενταετή θητεία στο ευρωκοινοβούλιο, για μια θητεία που του χαρίστηκε με το πρόσχημα της συμμετοχής στα κινήματα. Μήπως, όμως, δεν του χαρίστηκε;
Στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε δυσφορία για τη μετεγγραφή του Αρσένη. Ας πιάσουμε, λοιπόν, ένα ένα τα ζητήματα που χειρίστηκε για να δούμε αν θα κριθεί ως πρώην πασόκος, καταστροφέας της χώρας ή μπροστάρης των κινημάτων της Αριστεράς.
Ας ξεκινήσουμε από τα μικροσκοπικά, από τα σπόρια. Η Κομισιόν είχε αποφασίσει ότι οι πολυεθνικές θα κάνουν κουμάντο στο εμπόριο σπόρων, δηλαδή θα έχουν μονοπώλιο. Πέραν της οικονομικής διάστασης, ότι δηλαδή οι λίγοι ελέγχουν με μεσαιωνικό τρόπο τους πολλούς, έμπαινε και ζήτημα ποιότητας. Ο μόνος που όρθωσε ανάστημα στην Ολομέλεια ήταν ο Κρίτωνας Αρσένης. Δική του ήταν η τροπολογία που ψηφίστηκε τελικά.
Τα σπόρια δεν έγιναν αφίσα στους δρόμους και δεν είναι πιασάρικο θέμα. Ας πάμε στα πιασάρικα, αυτά που λάτρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Μήπως ήταν δικός τους ο πρώτος βουλευτής που πήγε εκεί να δει τι γίνεται; Οχι, ήταν ο Αρσένης, ο κυβερνητικός. Κατόπιν υπήρξε ο βασικός εισηγητής διακομματικού ψηφίσματος για την απαγόρευση χρήσης κυανίου στην εξόρυξη χρυσού εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Αλλο μεγάλο θέμα, το νερό της Θεσσαλονίκης. Ο Αρσένης συσπείρωσε 50 ευρωβουλευτές από 17 χώρες, από όλες τις πολιτικές ομάδες, ζητώντας από τις πολυεθνικές να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό πώλησης της ΕΥΑΘ.
Συνεργάστηκε για τη συγκέντρωση 1.884.790 υπογραφών για την Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά κατά πολύ το νομικό απαιτούμενο του 1 εκατομμυρίου των διασταυρωμένων υπογραφών ευρωπαίων πολιτών.
Ο Αρσένης έχει μια ενδιαφέρουσα θέση και για την ενέργεια. Υποστηρίζει ότι οι ανανεώσιμες πηγές είναι χρυσή ευκαιρία για αποκέντρωση της ενέργειας και ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη δημιουργία αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών. Δηλαδή είναι αντίθετος με την πρακτική που ακολουθείται και αποσκοπεί στη δημιουργία γιγάντιων πάρκων από ελάχιστες επιχειρήσεις, χωρίς τη συμμετοχή των κατοίκων που αντιδρούν.
Και άλλες πρωτοβουλίες του, επιγραμματικά, για να χωρέσουν πολλά σε λίγο χώρο. Χάρη σε εκείνον δόθηκε οριστικό τέλος στην έγκριση με νόμο δημοσίων ή ιδιωτικών έργων και επενδύσεων χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων –στο περιλάλητο fast track. Εκείνος ήρθε σε ρήξη με τη συγκυβέρνηση, καταγγέλλοντας «εμπόριο ελπίδας» στο θέμα της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου με τις ανυπόστατες μετρήσεις που έβγαιναν στη δημοσιότητα.
Κι άλλα κι άλλα. Ο Αρσένης αποκάλυψε πολύ πρόσφατα ότι το παλιό αεροδρόμιο, δηλαδή η Ελληνικό ΑΕ, που πωλείται στη Lamda Development, απαλλάσσεται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου σχετίζεται με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία της έκτασης που πωλείται. Κανείς δεν είχε επισημάνει την ανισότητα που δημιουργείται μεταξύ επενδυτών και γενικώς μεταξύ επιχειρηματιών. Είναι εκείνος που απαίτησε να δοθούν σαφείς εγγυήσεις για την ασφαλή καταστροφή των χημικών της Συρίας, ενώ παράλληλα ζήτησε να ακυρωθεί το σχέδιο καταστροφής τους ανοιχτά της Κρήτης.
Αυτή είναι η δράση του αδρομερώς, με δεκάδες άλλες πρωτοβουλίες του να σχετίζονται με την οικολογία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα λέμε αυτά για να μη νομίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι του κάνουν χάρη που τον βάζουν υποψήφιο. Βεβαίως, αν θέλουν να τον υποτιμήσουν, θα το κάνουν ακόμη και με αφορμή ένα επαινετικό άρθρο, αν δημοσιεύεται σε αστική εφημερίδα.
Το ερώτημα που τίθεται γενικώς είναι αν τα πρόσωπα ορίζουν τις πολιτικές ή αν τα κόμματα φτιάχνουν ανθρώπους. Για τον Κρίτωνα Αρσένη κανείς δεν μπορεί να πει ότι τον πήρε ο Παπανδρέου από το πουθενά και τον έκανε άνθρωπο. Υπήρξε ένας αξιόμαχος ευρωβουλευτής που υπηρέτησε ευσυνείδητα όσα απαιτούν τα κινήματα πολιτών. Το έργο του δεν αναιρείται από καμιά ταμπέλα, από καμία μικρότητα.
*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 27 Απριλίου 2014
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ