Ορισμένοι διαβάζοντας την είδηση αυτή πιθανόν να σκεφθούν ότι έρχονται εκλογές. Και ίσως να έχουν δίκιο, όταν ανακοινώνεται ότι προσλαμβάνονται με μισθό 700-800 ευρώ 1.000 στρατιώτες στις Ενοπλες Δυνάμεις. Πώς όμως θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις τη στιγμή που από το Δημόσιο απολύονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι; Σας πληροφορώ ότι οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν με έναν «επαναστατικό» τρόπο. Θα επεκταθεί η στρατιωτική θητεία για 1.000 κληρωτούς για έναν χρόνο, οι οποίοι θα επιλεγούν με… κλήρωση. Οσοι κληρωθούν θα λαμβάνουν τον κατώτερο στρατιωτικό μισθό, ήτοι 700 ως και 800 ευρώ.
nnn
Με τον τρόπο αυτόν λύνονται, όπως ειπώθηκε σε ειδική σύσκεψη στο Πεντάγωνο, δύο θέματα: και η επέκταση της θητείας για έναν χρόνο, έστω με αυτόν τον τρόπο, και η καταπολέμηση της ανεργίας για 1.000 νέους για έναν χρόνο. Αλλωστε οι εισηγήσεις των γενικών επιτελείων για 12μηνη θητεία έχουν παγώσει. Και ποιος θα τολμήσει να τις ξεπαγώσει σε προεκλογική περίοδο; Υπάρχει όμως και δεύτερη πρόταση για την ενίσχυση των στρατιωτικών σχηματισμών: η εθελοντική θητεία των γυναικών. Το υπουργείο είναι έτοιμο να δώσει κίνητρα σε γυναίκες που θέλουν να καταταγούν εθελοντικά στις Ενοπλες Δυνάμεις. Η πρόταση αυτή απλώς ρίχτηκε στο τραπέζι από τους στρατιωτικούς αφού ώσπου να γίνει (αν γίνει) νόμος θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.


Οταν οι υπουργοί πιάνονται στα δίχτυα

Η μεταφορά των υπουργών στην Κεφαλλονιά έγινε με το μεταφορικό C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν διαθέτει καθίσματα ούτε ανέσεις, αφού αποστολή του είναι να μεταφέρει αλεξιπτωτιστές, άρματα μάχης, οχήματα και εφόδια. Το πρόβλημα είναι πού θα κάθονταν οι υπουργοί στην πτήση τους προς την Κεφαλλονιά. Χρόνος για να τοποθετηθούν καθίσματα δεν υπήρχε και έτσι δόθηκε η εντολή από το υπουργείο Αμυνας να καθήσουν στα (κόκκινα) δίχτυα που διαθέτει το αεροσκάφος. Και κάθησαν όλοι εκεί, χωρίς διαμαρτυρίες (αν και ένας ζήτησε… ωτοασπίδες για τον υπερβολικό θόρυβο). Πάντως, όπως μου έλεγαν οι πιλότοι, ο καλύτερος επιβάτης αποδείχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος: «Δεν ζήτησε το παραμικρό, πήγε και γύρισε από την Κεφαλλονιά χωρίς καν να αντιληφθούμε ότι είναι στο αεροπλάνο».
Φήμες…
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κεφαλλονιά ήταν οι… φήμες. Οπως μου διηγήθηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωσταράκος (φωτογραφία), συχνά πυκνά εμφανίζονταν κάποιοι τύποι που έκαναν τους ερασιτέχνες σεισμολόγους: «Σε τρεις ώρες θα σημειωθεί μεγάλος σεισμός» έλεγε κάποιος με σιγουριά τουλάχιστον Παπαζάχου: «Σε μία ώρα θα υπάρξουν 7 ρίχτερ» έλεγε άλλος. Ολοι αυτοί δημιουργούσαν προβλήματα στον πληθυσμό που η ψυχολογική του κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη. Να σκεφθείτε ότι στο Ληξούρι εμφανίστηκε ένας τύπος ο οποίος με μια ντουντούκα καλούσε τον πληθυσμό να εκκενώσει το Ληξούρι. Μάρτυρες-θύματα μιας τέτοιας σκηνής ήταν οι υπουργοί Αδωνις Γεωργιάδης και Ολγα Κεφαλογιάννη. Ο κ. Γεωργιάδης μού είπε μάλιστα ότι εκνευρίστηκε τόσο πολύ που ζήτησε όποιος αναπαράγει τέτοιου είδους φήμες να… συλλαμβάνεται πάραυτα και να οδηγείται στον εισαγγελέα.


Ο σεισμός ακύρωσε τη… δεξίωση

Και μια και γίνεται λόγος για τις Ενοπλες Δυνάμεις, σας πληροφορώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας είχε προγραμματίσει να παραθέσει δεξίωση την Τρίτη το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων. Τι είδους όμως δεξίωση θα ήταν αυτή τη στιγμή που ολόκληρο νησί «χορεύει στα ρίχτερ» και ένα μεγάλο μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται στην Κεφαλλονιά; Ετσι η δεξίωση ακυρώθηκε. Να σημειώσω ότι με τη νέα χρονιά ήδη δόθηκε μια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του διπλωματικού σώματος. Και εκεί που νόμιζα ότι οι δεξιώσεις είχαν, λόγω κρίσης, καταργηθεί.


Ανεξάρτητος από τη… ΔΗΜΑΡ

Ο (πασοκογενής) βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Β. Οικονόμου δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής. Το θέμα όμως είναι ποιος τον στηρίζει. Ο ίδιος λέει ότι «κατεβαίνει» ανεξάρτητος, κάτι που ερμηνεύεται ότι η ΔΗΜΑΡ δεν τον έχει προτείνει. Και γιατί ανεξάρτητος; «Επειδή στο ψηφοδέλτιό μου θα υπάρχουν και πρόσωπα από άλλους πολιτικούς φορείς» μου εξήγησε.
Οι δίγραμμες επιταγές

Μεγάλη πίεση μαθαίνω ότι δέχεται στη δίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου η οικονομική επιθεωρήτρια κυρία Αναστασία Τσεμπερά. Το σφυροκόπημα από τους δικηγόρους του πρώην δημάρχου και του συνεργάτη του Β. Λεμούσια, τους Αλ. Κούγια και Δ. Τσοβόλα, είναι καθημερινό και ανελέητο. Η ίδια φαίνεται ότι είναι σκληρό καρύδι. Το ερώτημα που πάντα θέτει προς τους επικριτές της είναι ένα και μένει αναπάντητο: Γιατί επί 12 και πλέον χρόνια ο Δήμος Θεσσαλονίκης πλήρωνε τις ασφαλιστικές εισφορές του με μετρητά, τα οποία παρέδιδαν στον καταχραστή (σύμφωνα με το κατηγορητήριο) υπάλληλο Π. Σαξώνη, ενώ όλοι οι άλλοι δήμοι της χώρας εξέδιδαν επιταγές, και μάλιστα δίγραμμες, ώστε να μην μπορούν να μεταβιβαστούν; Θα υπήρχε υπεξαίρεση στον δήμο αν ο πολυτελώς διαβιών υπάλληλος έπαιρνε στα χέρια του επιταγές; Ας δώσει κάποιος μιαν απάντηση σε αυτό το ερώτημα επιτέλους!

HeliosPlus