Ο κ. Ι. Στουρνάρας ανέλαβε τα ηνία της οικονομίας πριν από περίπου 18 μήνες.
Είχαν προηγηθεί οι διπλές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, τα κόμματα εξουσίας είχαν κλονισθεί και οι ηγέτες της τρικομματικής τότε κυβέρνησης αναζητούσαν αξιόπιστο πρόσωπο κοινής αποδοχής, ικανό να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και να «τρέξει» το πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών που είχε συμφωνηθεί με εταίρους και δανειστές.
Ο κ. Στουρνάρας δεν ήταν η πρώτη επιλογή. Οι τρεις αρχηγοί αρχικώς επέλεξαν τον κ. Β. Ράπανο, αλλά λόγοι ανωτέρας βίας – προβλήματα υγείας – δεν επέτρεψαν την άσκηση των καθηκόντων του. Σε δεύτερη φάση λοιπόν επελέγη ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος ανέλαβε δυναμικά το ρόλο του και κινήθηκε με ταχύτητα.
Ο κ. Στουρνάρας ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικών σε μια δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία οι ξένοι απαιτούσαν άμεση δράση και ο ελληνικός λαός βρίσκονταν σε απόγνωση, καθώς δεν ήξερε τι του ξημερώνει.Και είναι αλήθεια ότι δεν δίστασε να λάβει δύσκολες αποφάσεις και να συγκρουσθεί με κομματικές κι άλλες ομάδες συμφερόντων.
Ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, υπήρξε ειλικρινής, υπερασπίσθηκε ευθέως τις επιλογές του, έγινε μισητός γι’ αυτό, αλλά είναι επίσης ακριβές ότι έφερε αποτελέσματα.
Ο κ. Στουρνάρας διόρθωσε τη θέση των δημοσίων οικονομικών, ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας έναντι δανειστών και εταίρων και έφερε την ελληνική οικονομία – με τεράστιο κοινωνικό κόστος είναι αλήθεια – σε νέα ισορροπία.
Αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση, η όποια ελληνική κυβέρνηση,έχει στη διάθεσή της επιχειρήματα και εργαλεία να υπερασπισθεί τη θέση της καλύτερα από πριν. Και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της συνεπούς υπερπροσπάθειας που κατέβαλε ο κ. Στουρνάρας.
Ωστόσο, στη διάρκεια αυτής της υπερδεκαοκτάμηνης προσπάθειας ο υπουργός Οικονομικών κατέστη σχεδόν μισητό πρόσωπο. Στα μάτια της κοινής γνώμης κατέστη συνώνυμος των φόρων και των βαρών. Είναι αναπόφευκτο για έναν υπουργό Οικονομικών στις παρούσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Υπό αυτή την έννοια ο κύκλος του υπουργείου Οικονομικών έκλεισε για τον κ. Στουρνάρα.
Ανεξαρτήτως της τύχης που του επιφυλάσσει η μοίρα και η πολιτική, η θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών τελειώνει. Στους επόμενους δύο – τρεις μήνες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θα αποχωρήσει με τιμές και δόξες. Γιατί απλούστατα θα έχουμε εισέλθει σε νέα περίοδο και οι ανάγκες της πολιτικής θα επιβάλουν άλλα πρόσωπα, πιο κοντά στα κόμματα και στους αρχηγούς, με καλύτερη αποδοχή από την κοινωνία και τους πολίτες.
Έχει γίνει άλλωστε σχεδόν νομοτέλεια στις συνθήκες της παρούσας κρίσης οι θητείες των υπουργών Οικονομικών να εξαντλούνται πάνω – κάτω στο 18μηνο. Όπως και να έχει ο κ. Ι. Στουρνάρας ανέλαβε και έφερε εις πέρας τη δυσκολότερη δουλειά των τελευταίων πολλών χρόνων. Του αξίζει, μαζί με τη μήνι των πολιτών κι ένας έπαινος συνέπειας και αποτελεσματικότητας..