Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί στην Αχαΐα η ιδιαιτέρως ειδεχθής δολοφονία της 43χρονης Ναταλίας Βουτσινά στην Πάτρα, ενώ επαναφέρει με τον πλέον τραγικό τρόπο το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδοχής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, όπως και πολλών άλλων περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις πρόσφατες μεταθέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας μετατέθηκαν μόνο τρεις αστυνομικοί σε ολόκληρη την Αχαΐα, ενώ την ίδια στιγμή ηεγκληματικότητα στην ευρύτερη περιοχή αυξάνεται δραματικά.
Η ανασφάλεια των κατοίκων της Ελληνικής περιφέρειας έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι από το έγκλημα.
Η επιχειρησιακήετοιμότητα της Αστυνομίας φθίνει καθημερινά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και την αυτοθυσία της συντριπτικής πλειοψηφίας των αστυνομικών. Τα περιπολικά δεν έχουν βενζίνη και ελαστικά. Οι ελλείψεις, των περισσότερων Αστυνομικών Διευθύνσεων της επαρχίας, σε προσωπικό και μέσα είναι πλέον ασφυκτικές.
Οι μισθοί των αστυνομικών δέχθηκαν νέες περικοπές, γεγονός που θα καταστήσει το έγκλημα ανεξέλεγκτο, αφού κανένας δεν θα διακινδυνεύει τη ζωή του υπό αυτές τις συνθήκες.
Και όλα αυτά ενώ οι διαρρήξεις και οι ληστείες έγιναν καθημερινότητα ακόμη και στα χωριά. Η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών τελεί σε άμεση διακινδύνευση. Οι κάτοικοι αυτο-οργανώνονται δημιουργώντας ομάδες αυτοπροστασίας. Η αυτοδικία αρχίζει να υποκαθιστά το κράτος, αφού χάθηκε ακόμη και η στοιχειώδης εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό.
Για τοσχεδιασμό μιας ορθολογικής αντεγκληματικής πολιτικήςείναι απαραίτητος ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας. Η μεταρρύθμιση στη δομή και την οργάνωσή της. Η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες. Η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις.
Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης ανομίας στη χώρα μας.
Απαιτείται, όμως, βαθιά γνώση του προβλήματος, βούληση και συγκροτημένο σχέδιο.
*Ο Άγγελος Τσιγκρής είναι δικηγόρος – καθηγητής εγκληματολογίας. Εχει διατελέσει εκπρόσωπος της χώρας μας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.