Παρά το γαϊτανάκι αντιφατικών δηλώσεων από ευρωπαίους αξιωματούχους που προηγήθηκε, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα ξεκίνησε με δύο ιδιαίτερα θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία. Πρώτον οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας προβλέπουν ανάπτυξη – 0.6% – που συμβαδίζει με τις αντίστοιχες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου. Δεύτερον και σημαντικότερο τα έσοδα για τον Οκτώβριο που ανακοινώθηκαν χθες υπερβαίνουν κατά πολύ τους στόχους και τις προβλέψεις της τρόικας, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί τον περασμένο Ιούλιο. Η συνεχής δηλαδή μεμψιμοιρία και οι διαρκείς επιφυλάξεις των δανειστών μας όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται, αλλά διαψεύδονται πανηγυρικά.
Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα και ότι δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση κάποιων δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει. Όμως παρά την συνεχιζόμενη ύφεση της οικονομίας, παρά τις δεδομένες δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού, παρά την αδυναμία μεγάλου αριθμού πολιτών αλλά και επιχειρήσεων, να εκπληρώσουν τις – δυσβάστακτες – υποχρεώσεις τους, η δημοσιονομική κατάσταση είναι και ελεγχόμενη και σε καλύτερη κατάσταση από ότι αναμενόταν.
Η διαρκώς λοιπόν επικρεμάμενη απειλή για νέα μέτρα, δεν μπορεί να στηριχθεί στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν και τα στελέχη της τρόικας και οι δανειστές μας, ότι αυτή η διαρκής αμφισβήτηση της ικανότητας μας να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, δεν οδηγεί πουθενά. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να ναρκοθετεί διαρκώς το θετικό κλίμα που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, για τις δυνατότητες μας να βγούμε από την κρίση. Και η οικονομία και η κοινωνία και η πολιτική ζωή χρειάζεται ένα κλίμα σταθερότητας, μια επιβεβαίωση ότι βρισκόμαστε στο τέλος του τούνελ και ότι επιτέλους μπορούμε να αρχίσουμε να αχνοβλέπουμε την έξοδο.
Τα παζάρια για το περιβόητο δημοσιονομικό κενό του 2014, πρέπει λοιπόν να λάβουν γρήγορα τέλος. Είναι καιρός να σταματήσουν οι τροικανοί να στηρίζουν μονίμως τις εκτιμήσεις τους, παίρνοντας ως βάση των προβλέψεων τους τις πιο δυσοίωνες,τις πιο απαισιόδοξες παραδοχές και για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και για την πορεία της οικονομίας. Αρκετά έχει υποφέρει ο ελληνικός λαός από τις δικές μας αμαρτίες, αλλά και από τις δικές τους αστοχίες.