Όσο κι αν φαίνεται ότι τελευταία οι ΗΠΑ έχουν αποστασιοποιηθεί από τα δρώμενα στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν παύουν να επηρεάζουν με την γενικότερη πολιτική τους τις εξελίξεις τόσο στην οικονομία όσο και στις διακρατικές σχέσεις.
Είναι προφανές λοιπόν ότι το πρώτο ταξίδι του κ.Σαμαρά στην Ουάσιγκτον και η συνάντηση του με τον πρόεδρο Ομπάμα, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, τόσο γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, όσο και γιατί οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας είναι ιδιαίτερα ρευστές.
Παράλληλα και οι παρεμβάσεις της αμερικανικής ηγεσίας στην ευρωπαϊκή κρίση, έστω σε επίπεδο δηλώσεων και διμερών επαφών, υπήρξαν υποβοηθητικές για τα ελληνικά συμφέροντα. Η συγκυρία λοιπόν, μέσα στην οποία θα γίνει η συνάντηση των δυο ηγετών δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη.
Ωστόσο δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς, ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν η μία είναι υπερδύναμη, διαμορφώνονται από τα ευρύτερα εθνικά τους συμφέροντα και δεν προσδιορίζονται από τις επαφές δύο ηγετών όσο θερμές κι αν είναι.
Όπως θα έχει ενδιαφέρον αν ο πρόεδρος Ομπάμα επαναλάβει την ήδη εκφρασμένη αμερικανική θέση ότι η στρατηγική εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να περιορίζεται στη διαρκή λιτότητα, αλλά πρέπει να στηρίζεται και στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Το ερώτημα και το στοίχημα για τον κ.Σαμαρά, είναι αν μπορεί να πετύχει κάτι παραπάνω.Ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας και ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, όπου είναι δεδομένο το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον.