Περιπλοκές αναδεικνύει διαρκώς το ελληνικό πρόβλημα. Αλλοτε οικονομικές, άλλοτε πολιτικές και ορισμένες φορές συνδυασμένα και τις δύο μαζί. Με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος να ανατροφοδοτείται συνεχώς και η λύση να μη βρίσκεται.
Οι περιπλοκές οδηγούν σε καθυστερήσεις απεμπλοκής από την οικονομική κρίση, αυτές με τη σειρά τους επιτείνουν τη φθορά του πολιτικού προσωπικού, οι κυβερνήσεις ασθενούν και στο τέλος πέφτουν, δίδοντας τη θέση τους σε άλλες ασθενέστερες κ.ο.κ.
Η διατήρηση επί μακρόν του αυτοτροφοδοτούμενου φαύλου κύκλου οικονομικής και πολιτικής κρίσης δεν είναι και η καλύτερη συνθήκη εξόδου από την κρίση.
Αντιθέτως, όσο αυτός ο κύκλος δεν σπάει τόσο η χώρα θα κινδυνεύει να πέσει στον κύκλο του σχεδίου Β’ του κ. Αλ. Αλαβάνου.
Ωστόσο, στην παρούσα φάση υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Η επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, που θα περνάει από το ελληνικό έδαφος, αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση της χώρας και επιπλέον προσφέρει ευκαιρίες ανασυγκρότησης. Γύρω από τον αγωγό μπορούν να διαμορφωθούν νέα συμφέροντα, ικανά να προσελκύσουν επενδυτές και να κινητοποιήσουν νέους πόρους.
Επίσης, η έναρξη των διαδικασιών πώλησης του μεταφορικού έργου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανοίγει τον δρόμο για νέες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς η σύνδεση του Λιμένος Πειραιώς με το σιδηροδρομικό δίκτυο επαυξάνει το πλεονέκτημα της κινεζικής πύλης στην Ευρώπη. Είναι άλλωστε εντυπωσιακός ο ενθουσιασμός που διαπνέει τον λόγο του προέδρου της Cosco κάπτεν Γουέι όταν αναφέρεται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ακόμη, πολλοί πιστεύουν ότι πλέον υπάρχουν δυνατότητες, χρηματοδοτικές και άλλες, ώστε να τρέξουν πιο γρήγορα τα δημόσια έργα, ιδιαιτέρως οι δρόμοι και γενικώς τα κάθε λογής δίκτυα. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα διοχετευθούν πόροι στα λεγόμενα διευρωπαϊκά δίκτυα και μέσω αυτών στα λιμνάζοντα αντίστοιχα ελληνικά έργα.
Από εκεί και πέρα, η ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, στον βαθμό που θα επιταχυνθεί το καλοκαίρι, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες πιστωτικές συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα.
Και ίσως τα επερχόμενα σχέδια αναδιάρθρωσης πολλών κλάδων να οδηγήσουν στο ξεκαθάρισμα της αγοράς, στην αποκατάσταση όρων υγιούς ανταγωνισμού και να λύσουν τα χέρια εκείνων που θα θελήσουν να επενδύσουν σε ένα καθαρότερο οικονομικό περιβάλλον.
Οι πιο αισιόδοξοι –υπό την αίρεση πάντα αιφνίδιων πολιτικών εξελίξεων –θεωρούν ότι τούτη η κυβέρνηση, παρά τα προβλήματά της, είναι πιο ομοιογενής και έχει περισσότερες δυνατότητες να σπάσει τον φαύλο κύκλο οικονομικής και πολιτικής κρίσης.
Και επιμένουν πως αν δεν υπάρξει ενδιαμέσως πολιτικό ατύχημα μπορεί να επαναφέρει την οικονομία σε υποφερτή θέση, ώστε στη συνέχεια ευκολότερα να διαμορφωθούν συνθήκες ανάκαμψης.
Αρκεί όπως είπαμε να μην καταρρεύσει ενδιαμέσως υπό το βάρος πολιτικών περιπλοκών. Κάτι που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη χημεία των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου και τις αντοχές που θα επιδείξουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ