Ενα πραγματικό θρίλερ παίζεται τούτες τις ημέρες με την κατάργηση οργανισμών. Μαθαίνω ότι δύο οργανισμοί είναι υποψήφιοι προς κατάργηση, πέραν της ΕΡΤ που το θέμα της παραμένει ανοιχτό. Πρόκειται για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), τα οποία απασχολούν 1.000 εργαζομένους και που προήλθαν από τη συγχώνευση της ΕΒΟ και της ΠΥΡΚΑΛ, και η πολύπαθη ΛΑΡΚΟ, που επίσης απασχολεί περί τους 1.000 εργαζομένους.
***
Ειδικά για τη ΛΑΡΚΟ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει το κλείσιμό της, καθώς θεωρούσε ότι επιδοτείτο επί σειρά ετών από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ έχουν συσσωρευτεί τεράστιες οφειλές προς τη ΔΕΗ. Εκείνο που παρατήρησα είναι ότι επικρατεί άκρα μυστικότητα, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί αποφεύγουν να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία για την τύχη των τριών αυτών οργανισμών.
Στον δρόμο του Λέτα


Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο ιταλός πρωθυπουργός κ. Ενρίκο Λέτα. Μαθαίνω ότι είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα, με το οποίο μειώνεται σε μεγάλο βαθμό (η αρχική εισήγηση είναι να μειωθεί κατά 30%) η κρατική επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων. Ο ιταλός πρωθυπουργός κατήργησε εντελώς την κρατική επιχορήγηση και αντ’ αυτής έδωσε κάποιες οικονομικές διευκολύνσεις στα κόμματα. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από την τρικομματική κυβέρνηση, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, να ψηφιστεί από τη Βουλή και να ισχύσει από το 2014.
***
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδης λέει ότι με το νομοσχέδιο περί πολιτικού χρήματος μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων (αποφεύγοντας να αναφέρει το ακριβές ποσοστό), αλλά εισάγεται, για πρώτη φορά, η ιδιωτική χρηματοδότηση και εναπόκειται στη Βουλή να αποφασίσει αν κάποιος ή κάποιοι που χρηματοδοτήσουν ένα κόμμα θα τυγχάνουν παράλληλα και φορολογικής έκπτωσης.
***
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ύστερα απ’ όσα αποκαλύφθηκαν με τις «μαύρες τρύπες» στα ταμεία πολλών κομμάτων η κρατική επιχορήγηση (που είναι χρήματα των φορολογουμένων) δεν μπορεί να είναι πλέον τόσο μεγάλη, να υποθηκεύεται σε μελλοντικά δάνεια για τις ανάγκες των προεκλογικών εκστρατειών, την ώρα που υπάρχει οικονομική κρίση και που υπήρξαν παντού περικοπές.
***
Παράλληλα, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, δημιουργείται μια ανεξάρτητη αρχή, με θητεία μεγαλύτερη από την κυβερνητική, που θα ελέγχει τις εισφορές ιδιωτών προς τα κόμματα. Σε ειδική ιστοσελίδα θα αναφέρονται τα ποσά που εισφέρουν οι πολίτες προς τα κόμματα από 500 ευρώ και πάνω:
***
Υπάρχει πρόνοια για πρώτη φορά και για όσα κόμματα (όπως φέρ’ ειπείν το ΚΚΕ) αρνούνται τον οικονομικό έλεγχο, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική τήρηση λογιστικών βιβλίων τρίτης κατηγορίας για όλα τα κόμματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα τους κόβεται πλήρως η κρατική επιχορήγηση.
Ακινησία για τον εκλογονόμο


Στο άλλο μεγάλο θέμα, στο οποίο αναφέρθηκαν προεκλογικώς όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, δηλαδή της τροποποίησης του εκλογικού νόμου, μαθαίνω ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Δηλαδή, τι πρόοδος, κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός αρχηγός, βλέποντας και τις δημοσκοπήσεις, δεν έχει τη διάθεση να ανοίξει θέμα τροποποίησης του εκλογικού νόμου. Αλλωστε είναι χαρακτηριστική η απάντηση του κ. Στυλιανίδη, όταν ερωτάται για τον εκλογικό νόμο: «Ακόμη δεν έχω λάβει εντολή για να ξεκινήσω τις διαδικασίες από κανέναν».
***
Οπως δεν έχει πάρει καμία εντολή επίσης για τη σύνταξη «Κώδικα Δεοντολογίας της Κυβέρνησης», που τόσο πολυδιαφήμιζαν τα κόμματα. Βεβαίως τέτοιου είδους κώδικες είχαν συνταχθεί πολλοί στο παρελθόν (με τελευταίο τον Κώδικα του κ. Χ. Παμπούκη για την κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου), πλην όμως ποτέ δεν έχουν εφαρμοστεί, όπως δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη το opengov και η Διαύγεια. Αλλωστε από τον Κώδικα αυτόν μόνον οι εντυπώσεις έμειναν, δηλαδή τι κάνουν τα δώρα που παίρνουν οι υπουργοί και μέχρι ποίας αξίας θα έπρεπε να τα επιστρέψουν. Αυτή τη φορά όμως ένας Κώδικας Δεοντολογίας σε μια τρικομματική κυβέρνηση θα είχε ενδιαφέρον, πλην όμως, όπως έμαθα, η κυβέρνηση θεωρεί το νομοθέτημα αυτό αναγκαίο μεν, πλην όμως… light!
Η Μπεατρίθ και ο Αλέξης


Τώρα τη βλέπεις, τώρα όχι. Κάπως έτσι έμοιαζε η μαγική εικόνα που παρουσίαζαν οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τη Μαδρίτη, όπου βρισκόταν ο κ. Αλ. Τσίπρας. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επρόκειτο να συναντηθεί με την ισπανίδα σοσιαλίστρια κυρία Μπεατρίθ Ταλεγόν. Τη θυμάστε, είναι αυτή που σε μια Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με προεδρεύοντα τον κ. Γ. Παπανδρέου είχε κάνει λόγο για τους «σοσιαλιστές της λιμουζίνας».
***
Σε νεότερη όμως ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις επαφές του κ. Τσίπρα στη Μαδρίτη το όνομα της Ταλεγόν είχε ως διά μαγείας εξαφανιστεί. Τι είχε συμβεί; Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη εξήγηση, έμαθα ότι υπήρξαν ορισμένα τηλεφωνήματα στην ισπανίδα σοσιαλίστρια να μη συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα. Το ένα μάλιστα έγινε από την Αθήνα και ένα άλλο από Βρυξέλλες. Καταλάβατε νομίζω…
Τζογάρουν στην Εθνική


Χαμός μαθαίνω ότι γίνεται στην Εθνική με τα στοιχήματα που βάζουν μεταξύ τους τα στελέχη της τράπεζας για το πόσα κεφάλαια θα καταφέρει τελικά να συγκεντρώσει από την αγορά τις επόμενες ημέρες. Στο διοικητικό επιτελείο της ΕΤΕ θεωρούν σίγουρο τον στόχο των 800 εκατ. ευρώ που διασφαλίζει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της και πλέον οι κόντρες και τα πονταρίσματα γίνονται για το αν το τελικό νούμερο θα είναι επταψήφιο ή όχι, δηλαδή αν θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
***
Οπως μου λένε άνθρωποι μέσα από την τράπεζα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Αλ. Τουρκολιάς δεν αφήνει τους στενούς τους συνεργάτες ούτε το Σαββατοκύριακο ήσυχους, καθώς η ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης αποτελεί προσωπικό του στοίχημα.
***
Το βάρος της προσπάθειας θα πέσει στους 270.000 μετόχους της τράπεζας, οι οποίοι θα λάβουν μια προσωπική επιστολή από τον κ. Τουρκολιά. Σε αυτήν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο επικεφαλής της ΕΤΕ επισημαίνει τη δυνατότητα των επενδυτών να… ρεφάρουν τις ζημιές που έχουν γράψει μετά το ξέσπασμα της κρίσης, συμμετέχοντας στην τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου.
«Καμπανάκι» από Βρυξέλλες
Με μια κάποια επιφυλακτικότητα μαθαίνω ότι αντιμετωπίζει το κλίμα ευφορίας που καλλιεργείται στην Ελλάδα η επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη. Είναι γνωστόν ότι κατά καιρούς έχει στείλει διάφορα προειδοποιητικά μηνύματα προς την κυβέρνηση και ξέρω ότι το έπραξε και πάλι προ ημερών. Σε τι συνίστανται αυτή τη φορά οι προειδοποιήσεις, τα «καμπανάκια», που χτυπά η επίτροπος;
***
«Τι γίνεται με τις απολύσεις; Αν δεν προχωρήσουν γρήγορα και συνεχιστεί αυτό το κρυφτούλι, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα» λέει σε συνομιλητές της τις τελευταίες ημέρες και υπενθυμίζει ότι πρόκειται για ένα θέμα που εκκρεμεί από την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου.
***
Το άλλο σημαντικό αφορά τα φορολογικά (τον εξορθολογισμό δηλαδή). Για τις ιδιωτικοποιήσεις είναι περιττό και να μεταφέρει κανείς τη δυσπιστία των Βρυξελλών, όμως κάτι άλλο παρουσιάζει μάλλον μεγάλο ενδιαφέρον: ότι συγκεκριμένα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που εμφανίζονται να έχουν φύγει από τις Βρυξέλλες, λιμνάζουν (και δεν αβγατίζουν, σας διαβεβαιώ) σε κάτι ταμεία στην Ελλάδα.
Σεμνός ως το τέλος

«Πίστευε στην Ευρώπη και στην Αριστερά» ήταν το λόγια που είπαν όσοι συνόδευσαν στην τελευταία κατοικία του τον Γιώργο Γλυνό, τον οικονομολόγο, στέλεχος της Κομισιόν, σύμβουλο δύο πρωθυπουργών επί ευρωπαϊκών θεμάτων (Λουκά Παπαδήμου και Γ. Παπανδρέου). Ηταν όλοι εκεί στην πολιτική κηδεία που έγινε στο νεκροταφείο της Αγίας Παρασκευής, φίλοι και συνεργάτες. Ηταν ο πρώην πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος, ο οικονομολόγος πανεπιστημιακός κ. Β. Ράπανος, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Ζανιάς, από τους πολιτικούς οι κκ. Φ. Σαχινίδης, Ι. Μανιάτης, Χρ. Πρωτόπαπας, Ν. Μπίστης, Ν. Χριστοδουλάκης, Θ. Δρίτσας, καθώς και οι κκ. Γ. Βότσης, Π. Κοροβέσης και πολλοί άλλοι, ενώ μίλησαν για τον Γιώργο Γλυνό η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λ. Τσούκαλης και εκ μέρους των φίλων του ο δημοσιογράφος κ. Π. Μανταίος. Φοιτητής φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τη χούντα, αλλά ήταν από τους ελάχιστους που δεν εξαργύρωσε αντιστασιακά «ένσημα» στην πολιτική. Σεμνός σε όλη του ζωή και όταν, όπως ειπώθηκε στην κηδεία, ο κ. Τσούκαλης του ζήτησε να συνεργαστούν, ο Γιώργος Γλυνός τού απάντησε: «Τι δουλειά έχω εγώ, ένας Εξαρχειώτης, με τους κομψευόμενους διπλωμάτες;».


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ