«Γιάννη κάνεις ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκανε ο Ρούζβελτ, στην εποχή της αμερικανικής κρίσης», λέει στον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Eurogroup, ο σούπερ αριστερός οικονομολόγος κ. Κ. Λαπαβίτσας (στη φωτογραφία δεξιά). Από το Λονδίνο όπου βρίσκεται (και διδάσκει) ο κ. Λαπαβίτσας είπε ότι ο Ρούζβελτ μόλις ανέλαβε Πρόεδρος έκανε το περίφημο new deal με τα συνδικάτα και δεν προχώρησε σε περικοπές μισθών, ώστε να κτυπήσει την ύφεση.
***
Χαρακτήρισε μάλιστα ως «τραγωδία» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και εξέφρασε την απορία του γιατί δέχτηκε μία τέτοια συμφωνία ο κ. Στουρνάρας. Στην πραγματικότητα, είπε, η απόφαση του Eurogroup ήταν μια μεγάλη… προσποίηση. Το ΔΝΤ και η ΕΕ απλώς προσποιήθηκαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι ούτε το χρέος έχει καταστεί βιώσιμο, ούτε θα είναι εύκολη η αγορά ομολόγων από τις τράπεζες: «Θα είναι προβληματική», είπε συγκεκριμένα.
***
Θα μπορούσε να ήταν σκηνή από κινηματογραφική ταινία, με τίτλο «Ο αποχαιρετισμός του Plaza», όσα συμβαίνουν τούτες τις ημέρες στο ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος, στο οποίο διέμεναν βουλευτές από την περιφέρεια, με έξοδα πληρωμένα από τη Βουλή των Ελλήνων. Οι βουλευτές εγκαταλείπουν το πολυτελές ξενοδοχείο και αναζητούν διαμερίσματα να ενοικιάσουν στην Αθήνα, με επιδότηση 1.000 ευρώ από τη Βουλή. Έτσι χάνουν το room service, το πλούσιο πρόγευμα, τις καμαριέρες που καθάριζαν και έστρωναν κάθε ημέρα τα κρεβάτια τους και όλες τις ανέσεις που έχουν τα ξενοδοχεία.
***
Ο μοναδικός που φαίνεται ότι ένιωσε ανακούφιση που εγκαταλείπει το Athens Plaza, είναι ο βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ κ. Ι. Καράμπελας, οικονομολόγος, με οικογενειακή επιχείρηση στο βαμβάκι, αυτός που χαρακτήρισε «μονόδρομο» τη λήψη σκληρών μέτρων. Και ξέρετε γιατί ένιωσε ανακούφιση; Επειδή θα σταματήσει να κάνει τον… ντελιβερά! Ο νεαρός βουλευτής ντρεπόταν να διαμένει σε πολυτελές ξενοδοχείο και να καλεί το ντελίβερι για το βραδινό φαγητό του. Έτσι πήγαινε ο ίδιος σε γειτονικά προς το Σύνταγμα φαγάδικα και έκανε τον ντελιβερά, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους συναδέλφους του. Δεύτερον βρήκε ήδη σπίτι, πλήρως επιπλωμένο προς 500 ευρώ το μήνα και προκατάβαλε μάλιστα ενοίκια έξι μηνών. Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος πέταξε από τη χαρά του με τα τόσα λεφτά που πήρε προκαταβολή από τον βουλευτή.
***
Ένας άλλος βουλευτής της ΝΔ, έκανε την επανάστασή του εναντίον της κρίσης, καταργώντας την πιστωτική του κάρτα «American Express»! Πρόκειται για τον κοσμήτορα της Βουλής, βουλευτή της ΝΔ κ. Ιορδάνη Τζαμτζή (στη φωτογραφία αριστερά), ο οποίος κάνει οδυνηρές οικονομίες λόγω της οικονομικής του κατάστασης. Διέκοψε μάλιστα τη συνδρομή του στη δορυφορική τηλεόραση, δεν αγοράζει (λόγω έλλειψης χρημάτων) καινούργιο αυτοκίνητο (κυκλοφορεί με ένα Suzuki Vitara μοντέλο του 1990).Ο κ. Τζαμτζής στρέφεται όμως και εναντίον των συναδέλφων του βουλευτών που πλούτισαν με παράξενο και αιφνιδιαστικό τρόπο: «Οποίος βουλευτής λέει ότι απέκτησε σπίτι από τη βουλευτική του αποζημίωση, απλώς λέει ψέματα», αναφέρει με νόημα.
***
Είχε όμως και τα καλά του το ξενοδοχείο Plaza, που φιλοξενούσε βουλευτές από την περιφέρεια. Οι περισσότεροι έκαναν γνωριμίες μεταξύ τους, έπαιρναν το πρόγευμά τους μαζί αφήνοντας στην άκρη πολιτικές αντιπαραθέσεις. Μόνον που ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ (και σούπερ Σαμαρικοί) γκρίνιαζαν όταν ανακάλυψαν νεαρό βουλευτή του ΠαΣοΚ ότι ήταν ανιψιός του… Γ. Συμπιλίδη. Ως γνωστόν για ορισμένους ακραιφνείς Σαμαρικούς το όνομα «Συμπιλίδης» αποτελεί ακόμα «κόκκινο πανί».
***
Για δεύτερη συνεχή ημέρα (προφανώς για να διασκεδάσουν τις φήμες περί συνωμοσίας) οι τρεις του ΛΑΟΣ κκ. Μ. Βορίδης, Α. Γεωργιάδης και Αθ. Πλεύρης συναντήθηκαν και πάλι στο «Βυζαντινό» του Χίλτον, όχι «για να γιορτάσουμε την επιτυχία της κυβέρνησης στο Eurogroup», όπως έλεγε μεγαλοφώνως ο κ. Πλεύρης, αλλά για να συζητήσουν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Πάντως έδειξαν να ενθουσιάζονται όταν άκουσαν ότι θα συνεδριάσει (και πάλι) το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού έκανε τόσο καιρό να συνεδριάσει, ίσως για να ξαναγνωρισθούν οι υπουργοί μεταξύ τους.
***
Τη μεγαλύτερη όμως έκπληξη ένιωσαν όταν άνοιξε ξαφνικά η πόρτα του «Βυζαντινόν» και εισήλθε στην αίθουσα ο…κ. Γ. Καρατζαφέρης (στη φωτογραφία αριστερά). Και στους τρεις αμέσως ήλθαν στη μνήμη τους τα «γαλλικά» που τους εκτόξευσε ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, όταν εγκατέλειψαν το κόμμα του. Ο κ. Καρατζαφέρης, πέρασε κύριος από μπροστά τους και ούτε καν τους κοίταξε: «Κρίμα εάν μας χαιρετούσε, θα του έλεγα ότι εάν έμενε τότε στην κυβέρνηση, τότε σήμερα ο ΛΑΟΣ θα ήταν στη Βουλή», είπε στους άλλους δύο συναδέλφους του ο κ. Γεωργιάδης.
***
Η κυρία Σούλα Μερεντίτη δεν πίστευε στα αφτιά της όταν άκουσε, στη μαραθώνια συνεδρίαση της διευρυμένης κομματικής συνεδρίασης του ΠαΣοΚ, τον συνάδελφό της και πρώην υφυπουργό κ. Β. Γκιγκέρογλου να λέει, ότι πρέπει να αλλάξουμε το όνομα του κόμματος και από ΠαΣοΚ, να το κάνουμε… ΠαΣΣοΚ. «Και γιατί με δύο σίγμα;», ρώτησε η κυρία Μερεντίτη. Και έλαβε την εξής απάντηση: Για να ονομάζεται εφεξής… Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Σοβαρό Κίνημα!
***
Στα αγγλικά μίλησε ο Alexis (Τσίπρας) στους πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ το πρωί της Τρίτης κάνοντας μία σύντομη παρουσίαση των θέσεών του (πληροφορούμαι ότι η ομιλία του δεν ξεπερνούσε τις τρεις σελίδες). Ακολούθησε όμως ένας διάλογος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ, ο οποίος έγινε με τη βοήθεια διερμηνέα. Οι πρεσβευτές ρωτούσαν, ο διερμηνέας μετέφραζε, ο κ. Τσίπρας απαντούσε και ο διερμηνέας ξαναμετέφραζε.

***
Κάπως έτσι έφτασε η σειρά του γάλλου πρεσβευτή κ. Ζαν Λουπ ΚουνΝτελφόρζ, ο οποίος ρώτησε τον κ. Τσίπρα γιατί κατηγορεί μόνο το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ για τη δημιουργία του διεφθαρμένου κράτους και δεν συμπεριλαμβάνει στην κριτική του τη Δημοκρατική Αριστερά που συμμετέχει στην κυβέρνηση. Η απάντηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μου μεταφέρθηκε, είχε το ενδιαφέρον της: «Δεν είναι το ίδιο. Αν και πολύ θα ήθελαν να είναι μαζί τους και αυτοί».

***
Για την Ιστορία, στη συνάντηση, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετείχαν μεταξύ των άλλων η αρμόδια για τις Διεθνείς Σχέσεις, κυρία Ρένα Δούρου (στη φωτογραφία αριστερά) και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και υπεύθυνος για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ι. Δραγασάκης, ο οποίος μαθαίνω ότι είναι ο συχνότερος ίσως συνομιλητής των ξένων διπλωματών στην Αθήνα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.