Τα δεδομένα. Δημοσιεύτηκε η λίστα Λαγκάρντ, την οποία απέκρυπταν υπουργοί του ΠαΣοΚ. Στη λίστα εμφανίστηκε το όνομα της Σταυρούλας Κουράκου, γυναίκας Γιάννου Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός έγινε έξαλλος: «Η αναφορά ονόματος που συμπίπτει με το όνομα της συζύγου μου είναι παντελώς ανακριβής. Η σύζυγός μου και εγώ δεν γνωρίζουμε τίποτα σχετικό. Ούτε είχαμε τοποθετήσει ποτέ χρήματά μας στη συγκεκριμένη Τράπεζα».
Προκύπτει από τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, από τον αριθμό διαβατηρίου, από την ημερομηνία γέννησης ότι η κυρία που δεν γνωρίζει τίποτε σχετικό, διατηρεί λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα. Εν αγνοία της. Τη μέρα που υπεκλάπη η λίστα είχε στον λογαριασμό της 1,5 εκατομμύρια δολάρια. Από την κίνηση του λογαριασμού φαίνεται να κατατίθενται εμβάσματα από τις ΗΠΑ κι αλλού. Φαίνεται να μπαινοβγαίνουν από τράπεζα σε τράπεζα μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα.
Με δεδομένη την πρώτη οργίλη διάψευση του Γιάννου Παπαντωνίου, μεταφέρουμε μια ακόμη θυμωμένη δήλωση, η οποία αφορά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για λεφτά που ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα. «Με οργή και αγανάκτηση διαψεύδω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα απίστευτα ψεύδη και τις κακοήθειες ότι δήθεν πέρασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμό τάχα της συζύγου μου. Η εργολαβία λάσπης και χυδαιότητας εναντίον μου και σε βάρος της συζύγου μου συνεχίζεται. Θα απαντήσω στους συκοφάντες μου με όλα τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου». Να πούμε κάτι; Δεν χρειάζεται να απαντήσει στους συκοφάντες. Ούτως ή άλλως θα μιλήσει επισήμως το ΣΔΟΕ και η αντίστοιχη αμερικανική υπηρεσία. Ας αφήσει τη λάσπη και ας απαντήσει στα πρακτικά.
Η ατυχία για τον Γιάννο Παπαντωνίου είναι ότι οι πληροφορίες για τους λογαριασμούς προκύπτουν σε μια περίοδο όπου γίνονται ταυτόχρονα έρευνες για τις δαπάνες εξοπλισμού του στρατού την εποχή που εκείνος ήταν υπουργός Άμυνας. Θα ήταν προτιμότερο να εξηγήσει με το ίδιο πάθος τις επιλογές του. Να εκδώσει δηλαδή ψύχραιμες αναφορές για τις υποθέσεις που τον αφορούν και ερευνώνται με θαυμαστή καθυστέρηση από τη Δικαιοσύνη.
Επιγραμματικά να θυμίσουμε ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε κατηγορηθεί για μίζες από τον Μισέλ Ζοσερόν, στέλεχος της εταιρείας Thales, που είχε αναλάβει το φρεσκάρισμα 6 φρεγατών. Επιγραμματικά να θυμίσουμε ότι η αγορά 12 ελικοπτέρων Απάτσι είχε τιμολογηθεί στα 593 εκατομμύρια δολάρια, όμως αγοράστηκαν προς 663 επειδή προτιμήθηκε η αγορά μέσω swap. Στη συγκεκριμένη αγορά καταγράφεται η παγκόσμια πρωτοτυπία να γίνεται η αποπληρωμή 4 χρόνια νωρίτερα από τα συμφωνηθέντα και μάλιστα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διάφορες ρήτρες. Για να μην τα πολυλογούμε: για κάθε υπογραφή του πρώην υπουργού, υπάρχει και μια υποψία.
Για αυτές τις υποθέσεις είχαν ξεκινήσει προκαταρκτικές έρευνες στον καιρό τους – πριν από μία δεκαετία και πλέον. Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν υποχρεούται να απολογηθεί για τους αργούς ρυθμούς των ερευνών ούτε για το πάγωμα υποθέσεων που τον αφορούν. Επίσης δικαιούται να προσπεράσει τα περί καταθέσεων και όσα αποκαλεί «λάσπη». Αρκεί να δώσει απαντήσεις στους καλόπιστους, να πει «πλήρωσα 70 εκατομμύρια παραπάνω για τα ελικόπτερα γιατί το 2003 είχα διαγνώσει πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας και αναγκάστηκα να πάω στα swaps». Να μην μπει σε λεπτομέρειες. Χοντρικά. Μια σελίδα με τα βασικά σημεία κάθε υπόθεσης. Μόνο έτσι θα υπερασπιστεί τον εαυτό του και όχι με θυμωμένες κατηγορηματικές δηλώσεις του θυμίζουν Άκη Τσοχατζόπουλο.