Ήταν σαν να είχαν δώσει μυστικό ραντεβού: Τέσσερα προβεβλημένα στελέχη του πάλαι ποτέ κραταιού ΠαΣοΚ (και οι τέσσερις είναι πρώην υπουργοί) βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής στον ίδιο χώρο, αλλά σε διαφορετικά τραπέζια (πιθανόν για «ξεκάρφωμα») στο Χίλτον. Οι κκ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Α. Λοβέρδος κάθονταν στο ίδιο τραπέζι και συζητούσαν χαμηλοφώνως, αν και από τις χειρονομίες που έκαναν, έβγαζε κανείς το συμπέρασμα πως δεν συμφωνούσαν σ΄ όλα. Σε διπλανό τραπέζι ήταν ο κ. Ι. Ραγκούσης και λίγα μέτρα δεξιότερα ο κ. Γ. Φλωρίδης (στη φωτογραφία αριστερά). Εκείνο που παρατήρησα ήταν και οι τέσσερις φρόντιζαν με κάθε τρόπο να μην εμφανίζονται στο «Βυζαντινό» ως ομάδα. Ο κ. Φλωρίδης μάλιστα δεν είχε καμία συζήτηση με τους υπόλοιπους τρεις. Βρέθηκε, όπως έλεγε, τυχαίως εκεί.
***
Πρώτος έφυγε ο κ. Ραγκούσης, χαιρετώντας όμως θερμά τους υπόλοιπους και είπε μεγαλοφώνως προφανώς για να ακουστεί ότι «εγώ βρίσκομαι εδώ με κάτι φίλους». Πράγματι μαζί του ήταν και δύο – τρία άτομα που οι συνεργάτες μου τους είδαν στις συγκεντρώσεις του Π – 80.Ο κ. Ραγκούσης όμως πριν αποχωρήσει είχε συζήτηση με τους κκ. Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη και για το ΠαΣοΚ, και για την κεντροαριστερά και για το νόμο περί ιθαγένειας «που πάνε να τον καταργήσουν».Το καλύτερο όμως σας το άφησα στο τέλος. Τι συζητούσαν (απολαμβάνοντας τον αξίας 5,50 ευρώ καπουτσίνο του Χίλτον) οι κκ. Χρυσοχοϊδης και Λοβέρδος;
***
Πρώτα απ΄ όλα σας ενημερώνω ότι οι δύο πρώην υπουργοί, ουδέποτε – παρά τα όσα πέρασε μετεκλογικά το ΠαΣοΚ – έπαψαν να συνομιλούν. Συναντώνται συχνά, συνομιλούν σχεδόν καθημερινά. Τώρα γιατί βρέθηκαν στο Χίλτον είναι άλλη ιστορία. Επειδή, όπως ειπώθηκε, υπήρξαν κάποιες διαρροές ότι υπάρχει μεταξύ τους ανταγωνισμός, ότι θέλουν δήθεν να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΠαΣοΚ κτλ. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι για άλλη μια φορά συμφώνησαν να είναι σε επαφή, να συγχρονίζουν το βήμα τους (αν προτιμάτε), αλλά κάτι το «αλμυρό» η συζήτηση, όσο κι αν ορισμένοι θα περίμεναν, δεν υπήρχε, όπως διευκρίνισε ο ένας από τους δύο σε συνεργάτη μου.
***
Θυμάστε που σας έλεγα για την τοστιέρα που απέκτησε το Μέγαρο Μαξίμου για να μπορεί να έχει ένα τοστ (χωρίς ζαμπόν μόνον με τυρί) ο Πρωθυπουργός, στις ατέλειωτες ώρες που εργάζεται εκεί μέσα; Ε, λοιπόν σας ενημερώνω ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξοπλίσθηκε και με μία… καφετιέρα. Ο Πρωθυπουργός, πίνει το εσπρεσάκι του, καμιά φορά κερνάει και καφέ (αλλά μόνον) σε υπουργό που συνεργάζεται μαζί του. Προσφέρει μόνον καφέ σκέτο, χωρίς ζάχαρη και συνοδευτικά, ό,τι δηλαδή βγάζει το μηχάνημα. Τα κουλουράκια αναλαμβάνει πολλές φορές να τα φέρνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου. Είπαμε οικονομία, όχι και έτσι.
***
Φαίνεται ότι ο κ. Αλ. Αλαβάνος (στη φωτογραφία δεξιά) κινείται εσχάτως μεταξύ… Φρίντριχ Νίτσε και Αλέκας Παπαρήγα: «Είμαστε σε πόλεμο. Νομίζω ότι πρώτη χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο η Αλ. Παπαρήγα. Κι είχε δίκαιο», είπε. Από τη Λαμία ορμώμενος σε εκδήλωση όπου μετείχε, εμφανίσθηκε, ίσως για πρώτη φορά τόσο αισιόδοξος, ότι ο λαός θα βγει νικητής απέναντι σε δανειστές και τρόικα. Παραμένει όμως σταθερός στη γραμμή του ότι «υπάρχει ζωή εκτός ευρώ» και απέναντι στο φόβο του αγνώστου αντιτείνει την «επαναστατική δύναμη της δημιουργίας και της καινοτομίας. Μια νέα Ελλάδα». Και, για να το πει με άλλα λόγια, χρησιμοποίησε μια φράση από το «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», του Νίτσε – «Αγαπώ μόνο την πατρίδα των παιδιών μου, την άγνωστη, στις μακρινές θάλασσες: αυτήν το καράβι μου θα αναζητά πάντα και πάντα».
***
Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο κ. Αλαβάνος, στην πεζή πραγματικότητα, κάνει συζητήσεις με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς και επιδιώκει τη συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα σχετικά με το ευρώ.
***
«Ήρθε η ώρα να ξαναγνωριστούμε στη Νέα Δημοκρατία». Τάδε έφη ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, εμφανώς οργισμένος διότι ορισμένοι επιχειρούν να ανακόψουν τον διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο που διέταξε για τις αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ κτλ. Η κουβέντα που είπε είναι βαριά γιατί σαφώς ο κ. Χαρακόπουλος ρίχνει ευθύνες σε «νεοδημοκράτες συντρόφους» του ότι δεν επιθυμούν αφ΄ ενός τον έλεγχο και αφετέρου δεν θέλουν να περάσει η τροπολογία σύμφωνα με την οποία η χρηματοδότηση των οργανώσεων να διακοπεί και τα χρήματα να δίνονται σε άπορους ή πολύτεκνους αγρότες. Για την ιστορία σάς ενημερώνω ότι από το 1994 έως και σήμερα δόθηκαν 60 εκ. ευρώ στις αγροτικές οργανώσεις, χωρίς ποτέ να γίνει κανένας διαχειριστικός έλεγχος, να δούμε, ρε παιδιά, που πήγαν και σε ποιους, τόσα πολλά εκατομμύρια.
***
Ποιος είναι ο «Ταρζάν των Βρυξελλών»; Όλοι στις Βρυξέλλες, γνωρίζουν ότι είναι ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κρίτων Αρσένης (στη φωτογραφία αριστερά), υιός της κυρίας Μαρίας Αρσένη, διορισμένη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επί 30 χρόνια σε διάφορες θέσεις στις κυβερνήσεις ΠαΣοΚ. Ο 35χρονος ευρωβουλευτής, από τους πλέον ισχυρούς υποστηρικτές του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου (θαυμάζει το πάθος του Προέδρου για την «Πράσινη Ανάπτυξη»), έκανε άνω κάτω την ευρωβουλή, αλλά και το ΠαΣοΚ (όπως πρώτος ο «Βηματοδότης» αποκάλυψε) με την ερώτηση που έκανε ότι τα σόναρ των υποβρυχίων και των άλλων πολεμικών σκαφών κάνουν κακό στις φάλαινες και στα δελφίνια. Περισσότερο φαίνεται ότι είχε εκνευρίσει τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μανιάτη, ο οποίος τους είπε: «να είσαι σίγουρος ότι τα θαλάσσια κήτη του Ιονίου κινδυνεύουν λιγότερο από τις σεισμικές έρευνες, απ΄ ότι κινδυνεύουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας από ορισμένες πρωτοβουλίες Ελλήνων ευρωβουλευτών».
***
Πάντως κάπως χλωμή βλέπω τη συμμετοχή του κ. Κρ. Αρσένη στο Συνέδριο για τις Ανανεώσιμες Πηγές του ευρωπαϊκού φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα, με πρωτοβουλία της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κυρίας Αννυς Ποδηματά.Θα είναι εκεί και ο κ. Μανιάτης, ο οποίος δεν έχει ξεχάσει τα περί φαλαινών και σόναρ που είπε ο κ. Αρσένης.
***
«Τώρα είναι χειρότερα οπό τη χούντα» απεφάνθη ο κ. Μίκης Θεοδωράκης, που παρέστη στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 39 ετών από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Ο διάσημος μουσικοσυνθέτης παρακολούθησε τη συναυλία που δόθηκε προς τιμήν του και έκανε συγκρίσεις του χθες με το σήμερα: «Εύχομαι να ξυπνήσει ο λαός», είπε για να συμπληρώσει «σήμερα είναι τα ίδια και χειρότερα…»