Αδιανόητη θεωρώ την τελευταία φήμη που κυκλοφορεί μεταξύ των «λάμα του ευρώ» ότι ο κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ο επικεφαλής του ΣΕΒ, σε στιγμή αδυναμίας και σε κλειστό κύκλο εκφράστηκε ασυγκράτητα υπέρ της δραχμής. Η επίμονη αυτή φήμη συζητείται και από ορισμένους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Πολλοί αποδίδουν την υποστήριξη αυτή προς το εθνικό νόμισμα, αν είναι αληθής, στη ροπή του κ. Δασκαλόπουλου να σκέφτεται με όρους καλλιτεχνικούς. Υπενθυμίζω ότι ήταν εκείνος που πρώτος είχε την ιδέα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη δανειακή σύμβαση, την οποία αξιοποίησε ο κ. Παπανδρέου με τα γνωστά αποτελέσματα.
***
Τον κ. Κ. Τασούλα επιστράτευσε η Νέα Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ και την κυρία Χρυσούλα Γιαταγάνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίες υποστήριξαν τις θέσεις περί αντισυνταγματικότητας των προωθούμενων ρυθμίσεων την περασμένη Τετάρτη. «Η μεγαλύτερη αντισυνταγματικότητα είναι η χρεοκοπία της χώρας» είπε ο κ. Τασούλας σε μια προσπάθεια να διασώσει τα κυβερνητικά προσχήματα. Πράγματι. Επειτα από χρεοκοπία δεν θα υπάρχει ούτε Σύνταγμα ούτε πλατεία Συντάγματος. Ποιος όμως θα ευθύνεται γι’ αυτήν; Οχι πάντως η κυρία Γιαταγάνα.
***
Μυστικό σχέδιο μεθοδεύει η Νέα Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει τις διαρροές προς τη Χρυσή Αυγή. Πράκτοράς μου στο Μέγαρο Μαξίμου με ενημερώνει ότι το «υπερόπλο» είναι ένας αυστηρότερος νόμος για την ιθαγένεια. Δεν ξέρω τι σκέφτεται για όλα αυτά ο κ. Φ. Κουβέλης, αλλά το πραγματικό πρόβλημα είναι το εξής: με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης φεύγουν οι Ελληνες από την Ελλάδα και με τη μεταναστευτική θα φύγουν και οι μετανάστες. Ποιος θα παραμείνει για να εργαστεί με 300 ευρώ τον μήνα, όπως επιθυμεί η τρόικα;
***
Ως γνωστόν, οι πανεπιστημιακοί δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με το Internet και τις νέες τεχνολογίες. Ανησυχίες λοιπόν προκαλεί το ενδεχόμενο μικρής συμμετοχής στην αυριανή ηλεκτρονική ψηφοφορία για το Συμβούλιο Ιδρύματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνιστώ στα μέλη του εκλεκτού εκλογικού σώματος να διαβάσουν καλύτερα το σχετικό e-mail που έλαβαν στις 7 Νοεμβρίου και να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις του.
***
Ελληνικός σουρεαλισμός: ο κ. Π. Καμμένος, αφού αρχικώς υποστήριξε τα αιτήματα των υπαλλήλων στη Βουλή, εν συνεχεία τήρησε αποστάσεις, ενώ ζήτησε ακόμη και την απόλυση όσων υπαλλήλων προσλήφθηκαν με κομματικά κριτήρια. Δίπλα του χειροκροτούσε μετά μανίας ο κ. Π. Κουράκος, βουλευτής Β’ Πειραιώς των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος πρώτη φορά εξελέγη με τη ΝΔ το 2004 και όταν απέτυχε να εκλεγεί το 2007 προσελήφθη ως υπάλληλος στη Βουλή. Ορισμένοι απόρησαν, αλλά είναι γνωστό ότι οι Ελληνες έχουμε τουλάχιστον δύο προσωπικότητες.
***
Αφού εξασφάλισε την άμεση καταβολή της δόσης (sic), ο κ. Αντ. Σαμαράς υποδέχθηκε την Παρασκευή στο ΥΠΕΞ τον σέρβο πρόεδρο κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς μαζί με τον κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο. Μια που τα προβλήματα είναι όλα λυμένα, οι τέσσερις πολιτικοί αφέθηκαν στη βαλκανική νοσταλγία ανταλλάσσοντας ιστορίες από το 1991-1992, όταν ο κ. Σαμαράς ήταν ΥΠΕΞ, ο κ. Αβραμόπουλος επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του κ. Κ. Μητσοτάκη, ο κ. Παναγιωτόπουλος δημοσιογράφος με συχνές αποστολές στη Σερβία και ο κ. Νίκολιτς εθνικιστής πολιτικός της φίλης χώρας.
***
Μυστήριο επικρατεί γύρω από τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Ο διαπρεπής οικονομολόγος βρίσκεται κάπου μεταξύ Αθηνών και Σιάτλ, όπου αρχικώς μετέβη για να διδάξει στο εκεί πανεπιστήμιο (όπως ο ίδιος διέδιδε), αλλά τελικώς προσελήφθη από τη Valve, μια αμερικανική εταιρεία παραγωγής videogames. Είναι όμως δυνατόν ο κορυφαίος ευρωπαίος οικονομολόγος να βρίσκεται στις ΗΠΑ για να εργάζεται σε μια «εταιρεία ούφο»; Ή μήπως έχει οδηγηθεί στην περίφημη αμερικανική βάση «Area 51» στη Νότια Νεβάδα, όπου υπόκειται σε πειράματα από επιστήμονες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως έγινε και με τα «ούφο» που έπεσαν στο Roswell το 1947;
***
Μήπως ο κ. Π. Λαφαζάνης διατηρεί αρχηγικές φιλοδοξίες και επιθυμεί, με έναν τρόπο που δεν έχει προσδιοριστεί, να διαδεχθεί τον κ. Αλ. Τσίπρα; Αλλωστε, όπως λένε οι άσπονδοι φίλοι του, ο κ. Λαφαζάνης έχει εκφραστεί από τους πρώτους υπέρ της δραχμής και ίσως να έχει προετοιμαστεί καλύτερα για να διαχειριστεί ένα μέλλον ευημερίας και αλληλεγγύης που εξασφαλίζει η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Οι εχέφρονες πάντως λένε ότι ο κ. Λαφαζάνης δεν θέλει ακριβώς να γίνει αρχηγός αλλά να «διορθώνει» την ηγεσία έτσι ώστε να μην παρεκκλίνει των πολιτικών που εξασφαλίζουν σίγουρη επιστροφή στη δραχμή.
***
Απηλλάγη με βούλευμα από τις κατηγορίες για το 1 εκατ. ευρώ που, ενώ είχε δηλώσει στην Εφορία, δεν είχε καταγράψει στο «πόθεν έσχες» ο κ. Ισίδωρος Κούβελος. Το γεγονός ότι το εκατομμύριο ήταν γνωστό στις φορολογικές αρχές αλλά, παρ’ όλα αυτά, προκλήθηκε τόση φασαρία στις αρχές του έτους αποδίδεται από τον ίδιο τον κ. Κούβελο και από τη σύζυγό του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη σε οργανωμένο σχέδιο να υπονομευθεί η προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμμαχίας να περάσει το όριο του 3% και να μπει στη Βουλή. Σε περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο (που προφανώς ισχύει…), δεν υπάρχει τελικώς οποιοδήποτε πρόβλημα, αφού ο κ. Σαμαράς φρόντισε να επανορθώσει με την «ολική επαναφορά» της κυρίας Μπακογιάννη στη Νέα Δημοκρατία. Με την ευκαιρία, ευχόμαστε στην Ντόρα τα καλύτερα εν όψει του ανασχηματισμού.
***
Πληροφοριοδότης μου που συντονίζεται με μεθόδους τηλεπάθειας με ανθρώπους του ΔΝΤ με ενημερώνει ότι η έκθεση της τρόικας παραμένει ανολοκλήρωτη, με αποτέλεσμα να είναι εξόχως απίθανη η ανακοίνωση απόφασης για τη δόση την προσεχή εβδομάδα. Καθώς αποκλείω το ενδεχόμενο ο κ. Πόουλ Τόμσεν να σπεύσει να ολοκληρώσει την έκθεση μέσα στο Σαββατοκύριακο, προβλέπω παράταση του «θρίλερ».
***
Ο ίδιος πληροφοριοδότης επιμένει ότι εκείνο για το οποίο πιέζει το ΔΝΤ τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα την κυρία Ανγκελα Μέρκελ είναι να αναλάβει ο Μόνιμος Μηχανισμός την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών και όσων άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών χρειάζονται ανάλογη «περιποίηση». Σε αυτή την περίπτωση τα 50 δισεκατομμύρια που έχουν προβλεφθεί θα αφαιρεθούν από το δημόσιο χρέος, κάτι που θα άρει το αδιέξοδο για την εκταμίευση της δόσης. Αυτό, όμως, για να γίνει, θα απαιτήσει πολλές εβδομάδες και, όπως λένε οι γνώστες των διεργασιών, ως τότε η δόση (και η κυβερνητική σταθερότητα…) θα βρίσκεται «στον αέρα».
***
Μου λένε ότι η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ παρακολούθησε μέσω δορυφορικής σύνδεσης την ομιλία του κ. Ι. Στουρνάρα πριν από την ψηφοφορία των μέτρων και ενθουσιάστηκε. Με δεδομένο ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ δεν γνωρίζει ελληνικά, εκτιμώ ότι ενθουσιάστηκε από το sexy κούρεμα του υπουργού Οικονομικών. Πάντως η «φίλη Κριστίν» ζήτησε και έλαβε στα αγγλικά το κείμενο της ομιλίας του κ. Στουρνάρα.
***
Το καλύτερο όμως είναι ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσε σε ακρόασησυμβούλους του υπουργού αλλά και τη θυγατέρα του γενικού γραμματέα του υπουργείου επειδή δεν έθεσαν βέτο σε τροπολογία που ο κ. Στουρνάρας έφερε στη Βουλή για να διασώσειτο «ημιθανές» επικουρικό κεφάλαιο ασφάλισης οδικών ατυχημάτων, αλλά ταυτόχροναπεριορίζει την αμοιβή που λαμβάνουν οι δικηγόροι από τέτοιες υποθέσεις. Το ερώτημα θα είναι αμείλικτο: Γιατί οι δικηγόροι σύμβουλοι του υπουργού δεν προστάτευσαν το γνωστό κλειστό επάγγελμα; Ελαφρυντικά δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και οι ποινές που θα επιβληθούν θα είναι αντάξιες του Μαρκησίου ντε Σαντ.
***
Τους πάντες καθυστερεί ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με την άρνησή του να δεσμευθεί για την εκταμίευση της ελληνικής δόσης εκφράζει τον ακήρυκτο πόλεμο μεταξύ Ευρώπης και Ταμείου για τη διαχείριση των χρεών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το χειρότερο όμως είναι ότι η διαρκής εκκρεμότητα καθυστερεί κρίσιμες πολιτικές πρωτοβουλίες παγκόσμιας σημασίας. Καθυστερεί αφενός τον… ανασχηματισμό και τη «λυτρωτική» είσοδο στην κυβέρνηση του κ. Ευ. Βενιζέλου του κ. Φ. Κουβέλη. Οπως με διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό προτού η δόση φθάσει στην Αθήνα. Δυσκολίες επίσης προκαλεί η ευρωπαϊκή κωλυσιεργία στην ανασύνταξη και ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Δεν μπορεί, π.χ., ο κ. Α. Λοβέρδος να ιδρύσει νέο κόμμα. Γι’ αυτό προς το παρόν επιχειρεί να εκπορθήσει το ΠαΣοΚ με τους ελάχιστους βουλευτές που ελέγχει. Μόνο που αυτοί, παρά τους ηρωισμούς, κάνουν τις «κότες» μπροστά στον κ. Βενιζέλο. «Ας έλθουν να την πάρουν» φέρεται να έχει πει ο κ. Βενιζέλος. Σπεύδω να προλάβω τους ευφάνταστους. Αναφερόταν στην ηγεσία του κόμματος και σε όσους την ορέγονται. Προφανώς το σχήμα ήταν ρητορικό. Δεν εννοούσε ότι είναι έτοιμος να τη χαρίσει. Γι’ αυτό και ετοιμάζει διαγραφές αν οι αναιδείς το παραξηλώσουν. Ο «αειπάρθενος» κ. Ι. Ραγκούσης πάντως (για να θυμηθούμε τον από τηλεοράσεως αλησμόνητο προεδρικό χαρακτηρισμό) στέρησε από τον κ. Βενιζέλο τη χαρά να τον διαγράψει (αποχώρησε μόνος του). Αλλά παρά τις αναμφισβήτητες ικανότητές του στην κηπουρική, γνωρίζει πως ούτε ο ίδιος μπορεί να διασώσει το «δέντρο του ΠαΣοΚ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ