ΤΟ ΒΗΜΑ / The New York Times

Η ομιλία του Πολ Ράιαν τη νύχτα της Τετάρτης μπορεί τελικά να έχει και ένα καλό αποτέλεσμα: μπορεί να διαλύσει οριστικά τον μύθο πως ο υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι ένας Σοβαρός, Τίμιος Συντηρητικός. Στην πραγματικότητα, η ανεντιμότητα του κ.Ράιαν είναι τόσο έκδηλη, ώστε έχει αφήσει άφωνους ακόμη και τους επικριτές του.

Κάποια από τα ψεματάκια του μοιάζουν τετριμμένα, αλλά είναι αποκαλυπτικά των προθέσεων του: όπως το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είναι υπεύθυνος για το «λουκέτο» σε εργοστάσιο αυτοκινήτων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, παρά το γεγονός ότι το εργοστάσιο είχε κλείσει προτού ο κ.Ομπάμα αναλάβει την εξουσία.

Όμως άλλα ψέματα του κ.Ράιαν είναι εξοργιστικά – όπως η υποκριτική διακήρυξη του πως «το αληθινό μέτρο κάθε κοινωνίας είναι το πως φέρεται στους ανυπεράσπιστους και τους αβοήθητους». Αυτό, από έναν άνθρωπο που προτείνει βάρβαρες περικοπές στο πρόγραμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης Medicaid, που αν εφαρμοστούν θα υποχρεώσει δεκάδες εκατομμύρια ευάλωτους Αμερικανούς να μείνουν ανασφάλιστοι.

Όμως το μεγάλο ψέμα του κ.Ράιαν είναι ο ισχυρισμός του πως «μια κυβέρνηση Ρομνι-Ράιαν θα προστατεύσει και θα ενισχύσει το Medicare.» Στην πραγματικότητα, μια τέτοια κυβέρνηση θα σκότωνε όλο το πρόγραμμα ασφαλιστικής κάλυψης Medicare.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι πλέον αποφασισμένο να αντικαταστήσει το πρόγραμμα Medicare με ένα νέο σύστημα που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε «Vouchercare»- ένα Medicare με κουπόνια. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα πληρώνει πλέον τους σοβαρούς ιατρικούς λογαριασμούς σας: αντ΄ αυτού, θα σας δίνει ένα κουπόνι με το οποίο θα μπορείτε να αγοράζετε ιδιωτική ασφάλιση. Αν τώρα το κουπόνι αποδειχθεί ανεπαρκές για να σας αγοράσει αξιοπρεπή κάλυψη, τι να κάνουμε, δικό σας πρόβλημα.

Το κακό είναι πως τα κουπόνια είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι ανεπαρκή: η αξία τους θα ρυθμίζεται από μια φόρμουλα που δεν θα υπολογίζει τις πιθανές αυξήσεις στα πραγματικά ιατρικά κόστη.

Από πού κι ας που κάτι τέτοιο είναι καλή ιδέα; Η προεκλογική ρητορική του Ρεπουμπλικανικού κόμματος λέει πως τα κουπόνια θα «επιτρέψουν σε εκατομμύρια ηλικιωμένους να αποκτήσουν τον έλεγχο των αποφάσεων για την προσωπική τους υγεία». Όντως, έτσι είναι. Οι ηλικιωμένοι θα βρεθούν στην θέση όλων ημών των νεώτερων που, ως γνωστόν, νιώθουμε τόσο ισχυροί, όταν αναγκαζόμαστε να συναλλαγούμε με τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Μήπως όμως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές θα μειώσουν τα ιατρικά κόστη μέσα από την…μαγεία της αγοράς; Όχι, με τίποτε. Όλα, μα όλα τα στοιχεία δείχνουν πως τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα σαν το Medicare και το Medicaid έχουν λιγότερη γραφειοκρατία από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές (κι αν δεν το πιστεύετε, μάλλον δεν έχει χρειαστεί ποτέ να συναλλαγείτε με ασφαλιστική) και μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ, όσον αφορά τον έλεγχο του ιατρικού κόστους.

Ξέρω πως η παραπάνω παρατήρηση αντιτίθεται στο δόγμα της ελεύθερης αγοράς, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Και μπορείτε να δείτε αυτή την αλήθεια στο ιστορικό του προγράμματος Medicare Advantage, το οποίο είναι ένα παρακλάδι του Medicare υπό την διαχείριση ιδιωτικών ασφαλιστικών και καταγράφει συστηματικά υψηλότερα κόστη περίθαλψης από την παραδοσιακή Medicare.

Μπορείτε επίσης να εξακριβώσετε την αλήθεια συγκρίνοντας απευθείας το πρόγραμμα Medicaid με τους τιμοκαταλόγους των ιδιωτικών ασφαλιστικών: το Medicaid είναι πολύ φθηνότερο. Και μπορείτε να κάνετε και διεθνείς συγκρίσεις: οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το πλέον ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας στον ανεπτυγμένο κόστος, αλλά και μακράν το ακριβότερο ως προς το κόστος της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Συνεπώς, ένα σύστημα «Vouchercare» με κουπόνια θα σημάνει μόνο υψηλότερα κόστη και χαμηλότερα οφέλη για τους ηλικιωμένους. Συν τω χρονώ, το ρεπουμπλικανικό σχέδιο δεν θα τερματίσει απλά το Medicare όπως το ξέρουμε, αλλά θα «σκοτώσει» και την ιδέα που τo Medicare υποτίθεται πως υπηρετεί: την καθολική πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας. Κοινώς, οι ηλικιωμένοι που δεν θα έχουν αρκετά πρόσθετα δικά τους χρήματα για να συμπληρώσουν την αξία των κουπονιών τους δεν θα έχουν καμία τύχη.

Κι όμως, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα υπόσχεται να διατηρήσει το Medicare όπως το ξέρουμε για όσους είναι σήμερα άνω των 55 ετών. Άραγε η υπόσχεση αυτή εξασφαλίζει όσους γεννήθηκαν πριν το 1957; Η απάντηση είναι και πάλι πως όχι.

Καταρχήν, η κατάργηση της μεταρρύθμισης Obamacare θα οδηγούσε στην απώλεια σημαντικών ωφελημάτων που απολαμβάνουν τώρα οι πιο ηλικιωμένοι Αμερικανοί, και ιδιαίτερα όσοι παίρνουν πρόωρη σύνταξη, ως προς την φαρμακευτική τους κάλυψη. Αλλά και πέρα από αυτό, η υπόσχεση πως δεν θα αλλάξει τίποτε για τους Αμερικανούς πέραν μιας συγκεκριμένης ηλικίας απλά δεν είναι πιστευτή.

Σκεφτείτε τις πολιτικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε μια κατάσταση όπου κάποιος που γεννήθηκε το 1956 θα απολαμβάνει πλήρη κάλυψη από το Medicare, ενώ κάποιος που γεννήθηκε το 1959 δεν θα είχε αρκετά χρήματα για να απολαύσει αξιοπρεπούς κάλυψης. Πιστεύετε στ΄ αλήθεια ότι μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να «σταθεί»; Είναι βέβαιο πως θα ξεσπούσε «πόλεμος» ανάμεσα σε νεώτερους και γεροντότερους – και το πιθανότερο είναι πως σύντομα και οι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα έβλεπαν τις εγγυήσεις πλήρους κάλυψης να εξαφανίζονται.

Το ζήτημα λοιπόν είναι κατά πόσο οι ψηφοφόροι μπορούν να καταλάβουν τι πραγματικά παίζεται – και αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν τα ΜΜΕ κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ο κ.Ράιαν και το κόμμα του ποντάρουν πως θα μας κοροϊδέψουν όλους, υποκρινόμενοι τους πραγματικούς υπερασπιστές του Medicare, την ίδια στιγμή που εργάζονται για να το θανατώσουν. Άραγε θα τα καταφέρουν;