Ούτε λίγο ούτε πολύ τα κυβερνητικά αεροσκάφη VIP της κυβέρνησης στοίχιζαν κάθε χρόνο περίπου έξι εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή. Ναι δεν διαβάσατε λάθος, τα VIP αεροσκάφη (αλλά και τα VIP… ελικόπτερα), πραγματοποίησαν πέρυσι 136 πτήσεις (ούτε εμπορική αεροπορική εταιρία να ήταν), διαρκείας 864, 4 ωρών, μεταφέροντας επισήμους, με συνολικό κόστος 5,8 εκατ. ευρώ. Τις περισσότερες ώρες πτήσεις είχε καταγράψει, το 2011, ο τότε Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος έκανε δυο – τρεις φορές τον γύρο του κόσμου για να «σωθεί η χώρα», όπως τότε λεγόταν.

***

Η απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να βάλει πωλητήριο σ΄ ένα από τα τρία πρωθυπουργικά αεροσκάφη (αυτό που αποκτήθηκε ως offset για την αγορά των ιπτάμενων ραντάρ) και αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για τα άλλα δύο γίνεται, όπως μου ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για την αύξηση των εσόδων της Πολεμικής Αεροπορίας, αφού τυπικά τα αεροσκάφη αυτά ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία.

***

Πάντως μη νομίζετε ότι στοιχίζουν και λίγο τα κυβερνητικά αεροσκάφη, τα οποία στο παρελθόν υπουργοί τα χρησιμοποιούσαν με το παραμικρό (εγκαίνια βιβλιοθήκης σε νησιά, μετάβαση στη Θεσσαλονίκη, ακόμα και στη Λάρισα, επισκέψεις στο εξωτερικό, συμμετοχή στα Eurogroups ή υπερατλαντικά ταξίδια στις συνόδους του ΔΝΤ). Όπως είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τα έξοδα ήταν πολλά…

***

Οι πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων στο εξωτερικό επιβαρύνονται πλέον των άλλων και με τις δαπάνες αποζημιώσεων εξωτερικού των πληρωμάτων, με τα τέλη προσγειώσεως – διανυκτερεύσεως των αεροσκαφών – ελικοπτέρων σε ξένα αεροδρόμια και τις τυχόν άλλες δαπάνες που επιβαρύνουν τις πτήσεις αυτές», ανακοίνωνε συνεχώς το Πεντάγωνο.

***

Με την πώληση του ενός εκ των τριών πρωθυπουργικών αεροσκαφών και την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για τα άλλα δύο, τίθεται οριστικά τέρμα και στις πτήσεις με… F-16 πολιτικών προσώπων (κυρίως υπουργών). Είθισται (χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος έδωσε τέτοιο δικαίωμα) υπουργοί, ή υφυπουργοί κυρίως Εθνικής Άμυνας αλλά και άλλοι… παράγοντες του δημόσιου βίου να κάνουν δοκιμαστικές πτήσεις στο Αιγαίο με μαχητικά αεροσκάφη (που στοιχίζουν περί τα 60 εκατ. δολάρια το ένα). Μετά τις πτήσεις οι πολιτικοί φωτογραφίζονταν με στολή αεροπόρου και έδιναν τις φωτογραφίες αυτές στην εκλογική τους περιφέρεια. Οι πτήσεις αυτές ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

***

Α, να μην το ξεχάσω, υπάρχει και ένα τέταρτο κυβερνητικό υπερσύγχρονο αεροσκάφος τζετ του οποίου η τύχη ακόμα δεν κρίθηκε από την κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο αεροσκάφος που αγοράσθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον έλεγχο των ραδιοφάρων στα αεροδρόμια.

***

Οκτώ χρόνια βουλευτής (εξελέγη για πρώτη φορά το 2004) η «γαλάζια» κυρία Έλενα Ράπτη και ακόμη δεν έχει συνηθίσει στην ιδέα ότι καλό θα ήταν, πού και πού τουλάχιστον, να μιλάει εκτός κειμένου. Έτσι και χθες, κατά την διάρκεια της συζήτησης ερώτησής της προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Τουρισμού, σχετικά με τη διευκόλυνση έκδοσης βίζας για την αύξηση του τουρισμού, η υπόξανθος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ ανέπτυξε το σκεπτικό της διαβάζοντας το κείμενο σε ύφος πρόζας.

***
Και να φανταστεί κανείς ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι «οι γραπτοί λόγοι δεν επιτρέπονται» (άρθρο 66) παρά μόνον η χρήση σημειώσεων για υπόμνηση ή επισήμανση ειδικών θεμάτων. Βεβαίως, δεν είναι η μόνη που μιλάει εντός κειμένου. Οι περισσότεροι βουλευτές το ίδιο κάνουν. Τουλάχιστον έτσι έχουν δουλειά οι συνεργάτες τους λογογράφοι…
***
Η αναγγελία του προεδρεύοντος κ. Αθ. Νάκου στην Ολομέλεια της Βουλής ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ζητεί την άδεια του Σώματος – ως είθισται – για να απουσιάσει στο εξωτερικό, προκάλεσε διάφορα σχόλια από τα έδρανα των βουλευτών – κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

***

«Κουράστηκε! Να πάει να ξεκουραστεί ο Πρόεδρος…», ακούστηκαν να λένε κάποιοι βουλευτές προκαλώντας το υπομειδίαμα του κ. Νάκου, ο οποίος πάντως απέφυγε να σχολιάσει την σκωπτική διάθεση των βουλευτών. Είναι να μην σου βγει τ’ όνομα, τελικά.

***

Πού πάει τελικά ο κ. Γ. Παπανδρέου και ζητεί την άδεια της Ολομέλειας για να απουσιάσει; Μα, στη Νότιο Αφρική για να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Πάντως έχει δύο ψήφους εξασφαλισμένους του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του (αδελφού προς το ΠαΣοΚ κόμματος ΕΔΕΚ) κ. Ν. Χατζηστεφάνου και της βουλευτού του ιδίου κόμματος κυρίας Ρούλας Μαυρονικόλα.

***

Αν ασφυκτιά στη Βουλή, να παραιτηθεί και να σηκωθεί να πάει σπίτι του, να μας αδειάσει τη γωνιά», ήταν η αντίδραση του κ. Αδ. Γεωργιάδη στις σχετικές δηλώσεις που έκανε ο «Αρχηγός» της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκος από τις Θερμοπύλες, για τα Τάγματα Εφόδου στους δρόμους και την προτροπή του να γυαλίσουν τις ξιφολόγχες οι Χρυσαυγίτες.

***

Προς το παρόν οι Χρυσαυγίτες ακονίζουν τις ξιφολόγχες τους εναντίον βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Βασιλική Κατριβάνου: «Είδαμε ενώ βρισκόμασταν στη Βουλή με τον Πρόεδρο της πακιστανικής κοινότητας, έναν μαινόμενο άντρα που έμοιαζε με μπράβο, να κινείται κατά πάνω μας, μέσα στο προαύλιο της Βουλής, να πιάνει τον πακιστανό πρόεδρο και να τον σπρώχνει. Μπαίνω εγώ στη μέση και την ώρα που με είχε αρπάξει και ετοιμαζόταν να μου ρίξει μπουνιά, προφανώς, παρενέβη η φρουρά, που τον συγκράτησε», κατήγγειλε τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Δ. Κουκούτση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
***

Ο κ. Ηλ. Μόσιαλος καταθέτει τις δικές του εισφορές, όταν ήταν βουλευτής στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, υπέρ του κράτους, όπως έγραψε στο Twitter του, μία υπόμνηση: «δεν πρόκειται να τις ζητήσω πίσω αναδρομικά», και ένα σχόλιο: «θα γίνουν πάλι περικοπές συντάξεων παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Επιτέλους, ας γίνει κάτι και με τις βουλευτικές συντάξεις…».