Η υπόθεση του διορισμού του καθηγητή Ιωάννη Καράκωστα ως νομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, η εμπλοκή του με το σκάνδαλο της Siemens, αλλά και η υπερασπιστική γραμμή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου αποδεικνύουν πως αυτοί που πρέπει να γνωρίζουν δεν έχουν ιδέα για μια κρίσιμη υπόθεση, αλλά και πώς με μία αστοχία ηθική και πολιτική μπορούν να διαλυθούν οι μύθοι γύρω από ένα σκάνδαλο, που πολύ έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη.
Έτσι ο καθηγητής Ι. Καράκωστας ήταν πράγματι νομικός σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα την περίοδο πριν από την εγκατάσταση του
Μιχάλη Χριστοφοράκου στο τιμόνι της εταιρείας. Η αλήθεια είναι ότι η προ Χριστοφοράκου εποχή, επί
Ηλία Γεωργίου δηλαδή και
Καραβέλλα, είναι αυτή που έχει ευρήματα σχετικά με δωροδοκίες σε στελέχη του ΟΤΕ.
Ο κ. Γεωργίου άλλωστε, είναι αυτός που υπογράφει την επίδικη σύμβαση 8002 και ο ίδιος υπερηφανεύεται σε αρκετούς ότι ήταν από τους βασικούς συντάκτες της. Τα εκατομμύρια ευρώ, που διακινήθηκαν μέσω λογαριασμών σε Μ. Βρετανία, Ελβετία και Γερμανία από τους Γεωργίου και Καραβέλλα σε στελέχη του ΟΤΕ, φθάνουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ… Έτσι η σπουδή του Μαξίμου, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, να αθωώσουν την προ Χριστοφοράκου εποχή είναι μάλλον περίεργη και, πάντως, εκτός της αλήθειας της δικογραφίας…
Άλλωστε λίγο πριν να αναλάβει ο κ. Χριστοφοράκος (ο οποίος επελέγη όχι τυχαία να μην είναι μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της εταιρείας) είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα του τότε επικεφαλής γερμανού Ντόμπεκ, αλλά και του ιδίου του κ. Γεωργίου για την υπόθεση των ψηφιακών του ΟΤΕ.
Όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς τη δικογραφία πρέπει να αποδεχτεί ότι για τον Μ. Χριστοφοράκο δεν έχει βρεθεί ούτε καταβολή αλλά ούτε και υπογραφή του σε κανένα έγγραφο. Το μόνο που έχει βρεθεί είναι δώρα λεμονοστύφτες ή κινητά σε επώνυμους, κάτι όμως που δεν είναι ποινικό αδίκημα. Πρέπει να ομολογήσει κανείς ότι ούτε για τον άλλον κατηγορούμενο, τον Πρόδρομο Μαυρίδη, παρά τα εκατομμύρια ευρώ που διακίνησε _και τα περισσότερα έχουν παγώσει στην Ελβετία_ έχει εντοπιστεί καταβολή-δωροδοκία σε στέλεχος του ΟΤΕ.
Η αλήθεια είναι ότι ο τότε νομικός σύμβουλος της Siemens και στενός συνεργάτης του Ηλία Γεωργίου, Ι. Καράκωστας, δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι μόνο από τη λίστα του Γεωργίου, από το 1994 έως το 2002 και τον λογαριασμό 0230/480.028, γνωστός και ως λογαριασμός delivery, και από τα μαύρα ταμεία της Siemens, είχαν διακινηθεί 10 εκατομμύρια ευρώ, μεταξύ των οποίων πολλά κατέληξαν και σε έγκριτους καθηγητές πανεπιστημίου, όπως στον κ. Ι. Γιαννίδη. Ο υπόδικος για δύο κακουργήματα Ηλίας Γεωργίου, εμφανιζόταν ως μαέστρος, που μοίραζε χρήματα σε επώνυμους και μη παράγοντες, σε υπεράκτιες εταιρίες, όπως στον γνωστό ROCO που ταυτοποιήθηκε με τον πρώην υπουργό, Αν. Μαντέλη. Αυτή η περίοδος, λοιπόν, έχει καταγραφεί στη δικογραφία ότι ενέχεται για την χορηγία στον Αν. Μαντέλη, αλλά και για όλα τα χρήματα τα οποία εστάλησαν σε στελέχη του ΟΤΕ, τα οποία είχαν κρίσιμο ρόλο στην επιλογή των προμηθειών του ΟΤΕ.
Ο κ. Ι. Καράκωστας έχει δεχτεί ένα ασήμαντο ποσό από τα ταμεία της γερμανικής εταιρείας, προφανώς ως αμοιβή του. Πράγματι έφυγε από την εταιρεία επί Χριστοφοράκου και ήταν γνωστό ότι δεν συνεργάστηκαν ποτέ αφού θεωρείτο εκ των απορρήτων των Καραβέλλα και Γεωργίου. Αυτό, όμως, ούτε τον απαλλάσσει από το θέμα που έχει προκύψει, αλλά ούτε τον καταδικάζει. Γιατί σύντομα θα κληθεί και εκείνος να δώσει εξηγήσεις στη δικαιοσύνη, που επτά χρόνια τώρα ψάχνει να βρει τον βηματισμό της για να ξεκαθαρίσει μια υπόθεση που έχει ρίξει τη σκιά της σε ολόκληρη την ελληνική πολιτική σκηνή. Γι’ αυτό η Δικαιοσύνη έχει μία ακόμα υποχρέωση: να ξεκαθαρίσει τους υπεύθυνους του σκανδάλου μακριά από τα πρωτοσέλιδα και τις εσκεμμένες διαρροές. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και απελευθερώνοντας τους αθώους, που βασανίζονται με περιοριστικά μέτρα και άλλα… Γιατί η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι μόνο δίκαιη είτε καταδικάζοντας είτε αθωώνοντας.