Αυτό που συμβαίνει με την ΕΡΤ τον τελευταίο καιρό είναι σχιζοφρενικό. Από τη μία πλευρά οι πάντες την κατηγορούν – και ίσως όχι άδικα – ότι δεν έχει πρόγραμμα.
Ότι η διοίκηση έχοντας δώσει προτεραιότητα στο οικονομικό συμμάζεμα της εταιρείας έχει αφήσει σε δεύτερο επίπεδο τον εμπλουτισμό του προγράμματός της με αποτέλεσμα ελάχιστες καινούριες εκπομπές είτε στην τηλεόραση, είτε στο ραδιόφωνο.
Από την άλλη, αμέσως μόλις η ΕΡΤ ανακοινώσει κάποια καινούρια εκπομπή, οι ίδιοι που μέχρι χθες φώναζαν για την έλλειψη προγράμματος, αρχίζουν τώρα να επικρίνουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση για δήθεν σπατάλες. Τα πρόσφατα δημοσιεύματα για εξωτερικές ραδιοφωνικές εκπομπές και τα κοστολόγιά τους δεν αποτελούν παρά την τελευταία «θύελλα σε ένα φλιτζάνι».
Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει «παγώσει» τη διοίκηση της ΕΡΤ η οποία επιλέγει να ανανεώνει μόνο τα «σίγουρα χαρτιά» όπως οι μεγάλες αθλητικές οργανώσεις, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα. Ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις που δίνει το πράσινο φως για κάποιες παραγωγές, όπως για παράδειγμα την σειρά μυθοπλασίας «Ουζερί Τσιτσάνης», κάνει αμέσως πίσω επανεξετάζοντας όλα τα δεδομένα με τη δημοσίευση οποιουδήποτε επικριτικού σχολίου για το κόστος της κάθε εκπομπής.
Είναι φανερό ότι με αυτές τις συνθήκες η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Κυρίως δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τον βασικό της σκοπό που είναι η ενημέρωση και η ψυχαγωγία των ελλήνων τηλεθεατών, οι οποίοι και την χρηματοδοτούν.
Οι ευθύνες δεν βαραίνουν βέβαια μόνο τους επικριτές, αλλά και την ίδια τη διοίκηση που εμφανίζεται να «παραλύει» με το πρώτο επικριτικό σχόλιο. Βέβαια, στην περίοδο που διανύουμε όπου η προσαρμογή σε νέα οικονομικά δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας και μετά το «όργιο» της σπατάλης που επικράτησε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση με την προηγούμενη διοίκηση, είναι φυσικό τα οικονομικά της ΕΡΤ να βρίσκονται μονίμως κάτω από το μικροσκόπιο τόσο της κυβέρνησης, όσο και του Τύπου.
Όμως δεδομένου ότι η διοίκηση της ΕΡΤ έχει να επιδείξει σοβαρή προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης της εταιρείας και με τα έσοδα της επιχείρησης να είναι εξασφαλισμένα από το ανταποδοτικό τέλος η διοίκηση της εταιρείας θα έπρεπε να επιδείξει μεγαλύτερη τόλμη και να εμπλουτίσει το πρόγραμμα τόσο της τηλεόρασης, όσο και του ραδιοφώνου με νέες, σύγχρονες παραγωγές. Στο κάτω – κάτω οι πάντες κρίνονται εκ του αποτελέσματος, αλλά αν δεν υπάρχει πρόγραμμα δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Με λίγα λόγια καλύτερα να σου ασκούν κριτική για κάτι που έκανες, παρά για όσα δεν έκανες.