Μύθοι επί μύθων κυριαρχούν εδώ κι αλλού. Τρέφουν και τρέφονται από τις θεωρίες συνωμοσίας, συντηρούνται από αληθοφανή ψεύδη, συνδιαμορφώνοντας με τον καιρό αξιώματα, τα οποία αναδεικνύουν τον λαϊκισμό σε καθοδηγούν πνεύμα κοινωνιών και λαών. Ένα τέτοιο αληθοφανές ψεύδος είναι αυτό που θέλει τις Τράπεζες και τα πιστωτικά αγαθά σε μέγιστο κακό, σε πηγή όλων των δεινών, σε δαίμονα της κρίσης, σε εργαλείο στα χέρια των κακών που συνωμοτούν σε βάρος του λαού και των πολλών ανθρώπων. Παλαιά αντίληψη οικοδομημένη από την εποχή των Μεδίκων ακόμη, χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς, στήριξε τις διώξεις των Εβραίων στα χρόνια της χιτλερικής Γερμανίας και αναδεικνύεται και σήμερα στον καιρό της κρίσης σε εργαλείο προπαγάνδας άλλοτε για τους Χρυσαυγίτες και άλλοτε για τους κάθε λογής λαϊκιστές, Αριστερούς, κεντροαριστερούς κ.ο.κ.
Ωστόσο, όσοι έχουν σχετική γνώση της εξέλιξης του κόσμου στα βάθη των αιώνων γνωρίζουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι σύγχρονοι μελετητές της ιστορίας αποδίδουν, στην εξέλιξη του χρήματος και των πιστωτικών αγαθών, αξία αντίστοιχη της τεχνολογικής προόδου και ανάπτυξης.
»Αντίθετα, η φτώχεια σπανίως αποδίδεται άμεσα στα βρώμικα κόλπα των άπληστων ανθρώπων του χρήματος. Συχνά σχετίζεται πολύ περισσότερο με την έλλειψη χρηματοπιστωτικών θεσμών, με την απουσία Τραπεζών και όχι με την παρουσία τους. Μόνο όταν οι δανειολήπτες σε περιοχές όπως το Ιστ Εντ της Γλασκόβης (συνοικία αποκλεισμένων ανέργων η οποία είχε πέσει στα χέρια αδίστακτων τοκογλύφων) αποκτήσουν πρόσβαση σε ανταποδοτικά πιστωτικά δίκτυα θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τα νύχια των τοκογλύφων, μόνο όταν αποταμιευτές μπορούν να τοποθετούν τα χρήματά τους σε αξιόπιστες Τράπεζες, το χρήμα θα διοχετευθεί από τους οκνηρούς πλούσιους στους φιλόπονους φτωχούς ή από τους φειδωλούς στους σπάταλους».
Ωστόσο κανείς δεν συμμερίζεται αυτές τις απλές αλήθειες. Οι περισσότεροι καταφεύγουν σε εύκολες κατηγορίες του συρμού, λαϊκίζουν ασύστολα, δαιμονοποιούν τον πιο ανεπτυγμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας και αναδεικνύουν τις Τράπεζες και τα πιστωτικά αγαθά σε μέγιστο κακό. Δεν είναι έτσι και το γνωρίζουν. Μια αναδρομή στην Ιστορία αρκεί να αναδείξει του λόγου το αληθές. Αλλά που καιρός για τέτοια.
Τώρα επικρατούν τα κατά συνθήκη ψεύδη, τα οποία δυστυχώς τείνουν να γίνουν ακαταμάχητα.