Στο ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ πάση θυσία, οι απαντήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας ποικίλλουν. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, έστω και μετά πολλών βασάνων, απαντούν μάλλον θετικά, το ΚΚΕ απαντά ξεκάθαρα αρνητικά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της άκρας Δεξιάς αποφεύγουν το ερώτημα όπως ο διάβολος το λιβάνι. Οι τελευταίοι αφήνουν ωστόσο να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωζώνης, ουδέποτε θα τολμήσουν την έξωση της Ελλάδας. Υποστηρίζουν επίσης ότι ανεξαρτήτως της ποιότητας της ψήφου του (δηλαδή είτε πήγε στη Χρυσή Αυγή, είτε στο ΚΚΕ) ο ελληνικός λαός είναι ενωμένος κατά του μνημονίου.
Στην ευρωζώνη, οι απαντήσεις στο ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει πάση θυσία να παραμείνει στο ευρώ επίσης ποικίλλουν. Κατά την κυρίαρχη γερμανική αντίληψη αν η Ελλάδα αποφασίσει να μην εφαρμόσει το μνημόνιο πρέπει αυτονοήτως να αποχωρήσει από την ευρωζώνη, η οποία, όπως υποστηρίζουν, μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν. Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν «πέσει» η Ελλάδα, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα συμπαρασύρει στο σύνολό της τη ζώνη του ευρώ.
Οσοι επισημαίνουν αυτόν τον κίνδυνο τάσσονται υπέρ της χαλάρωσης των όρων των μνημονίων τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης. Ολοι πάντως συμφωνούν ότι, σε τελευταία ανάλυση, αν ο ελληνικός λαός εκτιμήσει πως δεν επιθυμεί να πληρώσει το κόστος της παραμονής στη ζώνη του ευρώ, ουδείς μπορεί να τον υποχρεώσει. Oλοι επίσης συμφωνούν ότι η συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή ενός μνημονίου που ακόμη και αν αλλάξει δεν θα διαφέρει σημαντικά από το υφιστάμενο.
Εντός και εκτός της Ελλάδας λοιπόν οι πάντες επιχειρούν να ερμηνεύσουν τι ακριβώς είπε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της Κυριακής. Είπε πως είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και συνεπώς να απαλλαγεί από το μνημόνιο, η είπε ότι επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη;
Αν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αποδειχθούν ανίκανες να ερμηνεύσουν πειστικά τι ακριβώς είπε την Κυριακή ο ελληνικός λαός, τότε η μόνη λύση που ίσως απομένει είναι να κληθεί να απαντήσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός σε ένα δημοψήφισμα του οποίου το απλό ερώτημα θα είναι ευρώ ή δραχμή.
Αν ψηφίσει ευρώ, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, τότε το μήνυμα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό της χώρας θα είναι ισχυρό. Προς το εξωτερικό διότι παρά τα σημεία των καιρών θα καταστεί σαφής ηβούληση του ίδιου του ελληνικού λαού (και όχι των μοιραίων ενίοτε εκπροσώπων του) να ταυτίσει τη μοίρα του με τη μοίρα των άλλων λαών της Ευρώπης και προς το εσωτερικό διότι θα θέσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός τις κόκκινες γραμμές πέραν των οποίων ουδείς έλληνας πολιτικός θα έχει νόμιμο δικαίωμα να κινηθεί.