Μπέρδεψε τις Συμμαχίες ο κ. Στέφανος Μάνος. Ο πρόεδρος της Δράσης, αντί να συμμετάσχει στις εκλογές σε συνεργασία με την «Δημοκρατική Συμμαχία» της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη αποφάσισε να συνεργαστεί με την «Φιλελεύθερη Συμμαχία του κ. Γρηγόρη Βαλλιανάτου. Ο κ. Βαλλιανάτος έχει αξιόλογες ιδέες και έχει υπάρξει σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου σε πολλές φάσεις της πολιτικής του διαδρομής. Ωστόσο, κάποιοι λένε ότι ο κ. Μάνος προτίμησε τον Γρηγόρη, όχι τόσο για τις ικανότητές του, αλλά γιατί μπροστά στον Γρηγόρη αισθάνεται όπως η Ντόρα μπροστά στον ίδιο. Αισθάνεται δηλαδή ο κ. Μάνος ότι η Δράση είναι το «μεγάλο κόμμα» της συνεργασίας αφού αντιπροσωπεύει ένα πολύ μεγαλύτερο εκλογικό μέγεθος.

Μου λένε ότι ο λόγος που ο κ. Μάνος έπαψε να σκέφτεται τη συνεργασία με την κυρία Μπακογιάννη είναι γιατί απορρίφθηκε το αίτημά του να ηγείται εκείνος του κοινού σχήματος. Σίγουρα πρόκειται για εξαιρετικό δείγμα τραγικής ειρωνείας να βλέπει κανείς έναν ξεχωριστό πολιτικό όπως ο κ. Μάνος, ο οποίος διατυμπανίζει διαρκώς την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων να είναι ο τελευταίος που μπορεί να δώσει το παράδειγμα. Μια συνεργασία με την Ντόρα θα εξασφάλιζε ότι και οι δύο θα εκλέγονταν στην Βουλή ενώ τώρα το πιθανότερο είναι ότι η Ντόρα θα δυσκολευτεί για να τα καταφέρει και ο κ. Μάνος θα παραμείνει στην θέση του ευφυούς σχολιαστή των καναλιών. Κοντολογίς, έχει τύχη μια χώρα όπου ακόμα και ένας πολιτικός όπως κ. Μάνος θυσιάζει το ενδεχόμενο να εκλεγεί βουλευτής για να παραμείνει εξωκοινοβουλευτικός πρόεδρος του εαυτού του;

**

Θαύμα. Ο κ. Παύλος Γερουλάνος εθεάθη να βγαίνει από το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς χωρίς κανένας να τον έχει δει να μπαίνει. Κάποιοι σκέφτηκαν ότι ο υπουργός Πολιτισμού διακτινίστηκε στην αίθουσα λίγο προτού αρχίσει η εκδήλωση του κ. Ευ. Βενιζέλου αφιερωμένη με τους ανθρώπους του πολιτισμού. Συνεργάτις μου πάντως έμαθε ότι ο Παύλος απλώς έφτασε πρώτος στον χώρο της εκδήλωσης πριν από τον κ. Βενιζέλο και τους περισσότερους από τους παρευρισκόμενους. Οι άνθρωποι του πολιτισμού (με την ευρεία έννοια) που τίμησαν τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ήταν μεταξύ άλλων οι εξής: Οι κυρίες Ελένη Γλυκατζή – Αρβελέρ, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, Τατιάνα Λύγαρη, Κοραλία Καράντη, Άννα Φόνσου, Αγάπη Βαρδινογιάννη, Ελένη Κούρκουλα και οι κκ. Μάνος Ελευθερίου, Δ. Παντερμαλής, Ι. Μάνος, Π. Μάρκαρης, Γ. Νταλάρας, Ι. Κοντός, Θ. Καστανιώτης, Χρ. Νικολόπουλος και άλλοι.

Τις εντυπώσεις κέρδισε ο εκδότης του Ινδίκτου κ. Μανώλης Βελιτζανίδης, ο οποίος χειροκροτήθηκε όταν είπε ότι «η σκληρή και ωμή αλήθεια για τους πολίτες έχει τον ήχο του όπλου που εκπυρσοκρότησε στο Σύνταγμα». Και συνέχισε: «Οι πολιτικοί έχετε καθοδηγητικό ρόλο, αλλά τον εγκαταλείψατε στους δημοσιογράφους και στα κανάλια. Να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να καθοδηγήσετε την ελληνική κοινωνία».

**

Θα γίνει η ευρωζώνη η «Χαμένη Ατλαντίδα» του αύριο; Η κυρία Μαρία Δαμανάκη απέφυγε να αναφερθεί σε αυτό τον προβληματισμό στο «Ευρωμεσογειακό Συνέδριο για την έρευνα και την καινοτομία» χθες στην Βαρκελώνη, παρότι είναι γνωστό ότι το ενδεχόμενο απασχολεί όλους τους Επιτρόπους. Ενδεχομένως όμως να το έκανε με έναν έμμεσο και συμβολικό τρόπο. Η Μαρία μίλησε για τον θαλάσσιο χώρο ως παράγοντα σύγκλισης των κρατών ο οποίος προσφέρει μεγάλες οικονομικές και ερευνητικές δυνατότητες.

**

Δραστική η αλλαγή νοοτροπίας στο υπουργείο Οικονομικών μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη. Η περίοδος Βενιζέλου χαρακτηρίστηκε από αναρίθμητες ανακοινώσεις τύπου σε καθημερινή βάση με μέσο όρο τις 800 λέξεις η κάθε μία. Ο κ. Σαχινίδης εκδίδει ανακοινώσεις μία ή δύο φορές την ημέρα, οι οποίες σπανίως είναι μεγαλύτερες των 100 λέξεων. Οι άσπονδοι φίλοι του λένε ότι θέλει να επιβάλλει την λιτότητα σε όλα, ακόμα και στο μελάνι των γραπτών ανακοινώσεων, αλλά η αλήθεια είναι ότι το γνωμικό «τα λόγια είναι φτώχεια» είναι εκείνο που τον εκφράζει από την εποχή που δίδασκε οικονομικά στο Μάντσεστερ.

**

Με στραβοπάτημα ξεκίνησε ο κ. Π. Καμμένος την μεγαλοπρεπή καριέρα του ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε τον κ. Λουκά Παπαδήμο «Πρωθυπουργό της Goldman Sachs» για να εισπράξει την άμεση απάντηση ότι οι 9 στους 10 βουλευτές του κόμματός του (δηλαδή όλοι εκτός από τον ίδιο…) έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό, κατά συνέπεια αν θέλει να δώσει ένα παράδειγμα αυστηρότητας και στιβαρής ηγεσίας θα πρέπει να τους διαγράψει! Δεν νομίζω να το κάνει. Νομίζω όμως ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Καμμένος θα έχει πολλές ευκαιρίες να εκπλήξει τον εαυτό του που δεν θα τις αφήσει αναξιοποίητες.