Οι εκφράσεις «εφαρμοστικός νόμος» και «μαύρη τρύπα» εμπνέουν συνεργάτη μου. Σε τέτοιο βαθμό που ανακαλύπτει άγνωστες πτυχές του κυβερνητικού έργου. Για παράδειγμα, ουδείς_ και το είχαν προσέξει στο οικονομικό επιτελείο_ δήμαρχος ή περιφερειάρχης προσφέρθηκε να μειωθούν οι απολαβές του. Οι περισσότεροι θα είχαν περάσει τουλάχιστον μισθολογικά αβρόχοις πόσοι το Μνημόνιο, εάν δεν επενέβαινε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο κλήθηκε να κοστολογήσει τα μέτρα που θα εγκριθούν από το (σημερινό) Υπουργικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί ο περίφημος «εφαρμοστικός νόμος». Μόλις λοιπόν βρέθηκε μία (μικρή) μαύρη τρύπα αποφασίσθηκε η οριζόντια μείωση των μισθών των αιρετών αρχόντων από 15 έως 20% για να καλυφθεί.
**
Ο βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Γιώργος Κοντογιάννης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη φύλαξη της αρχαίας Ολυμπίας ήδη από τον Οκτώβριο με σχετική ερώτηση στον Κοινοβούλιο. Ο κ. Π. Γερουλάνος απάντησε τότε ότι η φύλαξη είναι επαρκής. Ο κ. Κοντογιάννης θυμήθηκε τώρα την απάντηση και με νέα ανακοίνωση ρώτησε «ποιος είχε δίκιο;». Δεν ξέρω ποιος είχε δίκιο. Αλλά γεγονός είναι ότι ο κ. Γερουλάνος δεν απέτυχε μόνο στην φύλαξη των μουσείων (έστω και αν δεν είναι μόνο δική του δουλειά), αλλά και στην προσπάθειά του να παραιτηθεί. Προφανώς ένας υπουργός Πολιτισμού θα μπορέσει να παραιτηθεί επιτυχώς μόνο όταν εξαφανιστεί ο Παρθενώνας.
**
Συνεργάτης μου με ενημερώνει ότι ορισμένοι στην Συγγρού πρέπει να κοιτάξουν τη δουλειά τους και να προστατεύουν τον πρόεδρό τους και όχι να διαβάλλουν δημοσιογράφους, αδυνατώντας να δεχθούν κριτικά σχόλια. Με τόσες πολλές ώρες στο διαδίκτυο αδυνατίζει η κριτική σκέψη τους και πετάνε «μπανανόφλουδες» στα blogs. Καλώ τον κ. Γ. Μουρούτη να συγκαλέσει ΕΔΕ και να αναλάβει δράση για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
**
Vintage Βορίδης! Το … «νέο απόκτημα» της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Υποδομών κ. Μ. Βορίδης έχει μία έμφυτη ροπή προς το παλαιό, αφού χρησιμοποιεί την γενική πτώση στην καθαρεύουσα, κάτι που διατηρεί από την εποχή του «Ελληνικού Μετώπου». Στο ίδιο vintage πλαίσιο, άλλαξε την μορφή των ανακοινώσεων του υπουργείου, αφού έβαλε ψηλά και στο κέντρο το Εθνόσημο, η παρουσία του οποίου επαναλαμβάνεται σε κάθε σελίδα. Μάλιστα, άλλαξε και την αναγραφή του δήμου της έδρας του υπουργείου, αφού κατήργησε το «Παπάγου» με το ultra vintage «Αθήναι». Καίτοι οι εναπομείνασες δυνάμεις του εκσυγχρονισμού στο υπουργείο πάλεψαν και πέτυχαν προσωρινά την τροποποίηση του «Αθήναι» σε «Αθήνα», την Πέμπτη επεβλήθη οριστικά και αμετάκλητα η αρχαΐζουσα ονομασία της πρωτεύουσας. «Living life and having fun», που λέει και ο ίδιος, όταν χαλαρώνει. Σίγουρα θα έχουν πολύ fun – και καλά να πάθουν – στη Νέα Δημοκρατία, αφού ήδη κάποιοι τον φαντάζονται ως διάδοχο του κ. Σαμαρά.