Να που είμαστε λοιπόν στις αρχές του 2012, πήραμε την έκτη δόση, έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας, ξεφούσκωσε και η φούσκα της εφεδρείας, πληρώσαμε και τα χαράτσια αλλά ακόμα πάμε με την όπισθεν! Τίποτε δεν άλλαξε προς το καλύτερο αντίθετα η κατάσταση χειροτέρεψε. Μας ζητούν ξανά νέα μέτρα που κανείς – ούτε αυτοί που τα ζητάνε – δεν πιστεύει ότι θα βοηθήσουν.
Η πρόταση που θα κάνω πιστεύω ότι θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα μια και καλή. Είναι γνωστό και παγκόσμια παραδεκτό ότι τα κυριότερα προβλήματα στην Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, η αδιαφάνεια και οι μίζες που κυριολεκτικά μαστίζουν την κοινωνία μας και που κανείς δεν μπορεί να τα δαμάσει. Αυτό λοιπόν που θα μας σώσει είναι η επιστροφή στη δραχμή! Όχι στην δραχμή που είχαμε πριν το ευρώ αλλά μια άλλη, «άυλη» δραχμή. Και εξηγώ:
Η άυλη δραχμή λέγεται έτσι γιατί δεν θα υπάρχει με την μορφή του νομίσματος όπως το ξέρουμε. Δεν θα υπάρχουν ούτε χαρτονομίσματα ούτε κέρματα. Θα υπάρχει μόνο σε ηλεκτρονική μορφή. Συγκεκριμένα μια άυλη δραχμή θα έχει αξία όσο ένα ευρώ και κάθε εργαζόμενος ή επιχείρηση θα μετατρέψει αυτόματα τα ευρώ που κατέχει σε δραχμές. Θα υπάρχει ένας λογαριασμός για κάθε πολίτη και με μια κάρτα (κύρια κάρτα) ο κάτοχος θα διαχειρίζεται τον λογαριασμό του είτε μέσω του υπολογιστή του από το σπίτι του, είτε από μηχανήματα σαν αυτά της ανάληψης χρημάτων που βλέπουμε στις τράπεζες. Τα μηχανήματα αυτά θα υπάρχουν σε κάθε τράπεζα, σε δημόσια κτίρια, σε ΚΕΠ, και αλλού.
Στο λογαριασμό αυτό θα καταθέτονται αυτόματα οι μισθοί, οι συντάξεις και κάθε είδους αποδοχές του κατόχου. Ο κάτοχος του λογαριασμού με τη χρήση της κύριας κάρτας ( και με την πληκτρολόγηση ενός μυστικού αριθμού όπως τα γνωστά PIN) θα μπορεί να φορτίζει άλλες απλές κάρτες (προσωρινές) με το ποσό της επιλογής του το οποίο θα αφαιρείται από τον λογαριασμό του. Δηλαδή στο πορτοφόλι μας θα έχουμε κάρτες των 50, 100, ή 500 δραχμών αντί για χαρτονομίσματα. Όταν θέλουμε να κάνουμε μια συναλλαγή θα περνάμε την προσωρινή κάρτα από μηχανήματα όπως αυτά που χρησιμοποιούμε για τις πιστωτικές κάρτες, που θα υπάρχουν σε όλες τις επιχειρήσεις, και το ποσό της συναλλαγής θα αφαιρείται από την προσωρινή κάρτα.
Για παράδειγμα πάμε στο Σούπερ Μάρκετ, αγοράζουμε πράγματα αξίας 70 δραχμών δίνουμε μια προσωρινή κάρτα 100 δραχμών πληκτρολογούμε τον κωδικό μας στο μηχάνημα και παίρνουμε πίσω την κάρτα μας η οποία τώρα θα περιέχει 30 δραχμές. Στο γυρισμό σπίτι βάζουμε βενζίνη 25 δραχμές, με τον ίδιο τρόπο, και τώρα η κάρτα μας θα περιέχει 5 ευρώ. Το βράδυ στον υπολογιστή μας μπορούμε να δούμε όλες τις συναλλαγές μας για επιβεβαίωση.
Τι κερδίζουμε; Πολλά! Δεν θα υπάρχει φοροδιαφυγή αφού όλες οι συναλλαγές θα καταγράφονται ηλεκτρονικά, δεν θα υπάρχει μαύρο χρήμα, δεν θα μπορείς και να θες να δώσεις φακελάκι στον ασυνείδητο γιατρό, δεν θα μπορείς να πληρώσεις τον υδραυλικό χωρίς να το ξέρει η εφορία, δεν θα μπορέσεις να πάρεις λαθρομετανάστη να δουλέψει στο μάζεμα των ελιών σου ή των πορτοκαλιών σου γιατί δεν θα μπορέσεις να τον πληρώσεις, δεν θα μπορείς να πάρεις υπάλληλο στο μαγαζί σου χωρίς να του βάλεις ένσημα, δεν θα μπορέσει κανείς να σου δώσει μίζα! Άμεσα όλες οι παθογένειες του συστήματος θα εκλείψουν!
Παράλληλα οι κλοπές θα μειωθούν δραστικά γιατί όποιος και αν πάρει το πορτοφόλι σου ακόμα και αν ξέρει τον μυστικό κωδικό σου, το μόνο που θα μπορεί να κάνει είναι να μεταφέρει ποσά από τον λογαριασμό σου σε ένα άλλο λογαριασμό πράγμα που μπορεί να διαπιστωθεί άμεσα και να συλληφθεί ο υπεύθυνος. Παράλληλα αν κάποιος διαπιστώσει ότι έχασε ή του έκλεψε κανείς μια προσωρινή κάρτα μπορεί να την ακυρώσει από τον υπολογιστή του ή το μηχάνημα ανάληψης. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να προστατευθεί κάποιος περισσότερο από απάτες και κλοπές. Για παράδειγμα μπορεί να θέσει ένα ανώτερο ποσό που θα μπορεί να χρησιμοποιεί καθημερινά, μπορεί να ζητήσει συναλλαγές για μεγάλα ποσά (πχ. αγορά ενός αυτοκινήτου) να γίνεται μόνο με την παρουσία των δύο μερών στην τράπεζα ή στον υπάλληλο του ΚΕΠ κλπ.
Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που θα παρουσιασθούν με το σύστημα αυτό νομίζω ότι μπορούν να επιλυθούν. Για παράδειγμα αν κάποιος θέλει ευρώ για να πάει στο εξωτερικό μπορεί να μετατρέψει κάποιες από τις δραχμές του σε ευρώ, αλλά δεν θα μπορέσει να το ξανακάνει αν δεν φέρει αποδείξεις ( εισιτήρια, αποδείξεις ξενοδοχείων, εστιατορίων κλπ) που να καλύπτουν για παράδειγμα το 80% των ευρώ που πήρε. Οι τουρίστες θα πρέπει να αλλάξουν τα ευρώ τους σε δραχμές πριν μπουν ή κατά την είσοδο τους στην Ελλάδα (όπως κάνουν οι Αμερικάνοι με τα δολάρια τους σήμερα). Το πρόβλημα που μου τέθηκε για το πώς θα μάθουν το νέο σύστημα οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που δεν έχουν εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες και αυτοί που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση σε υπολογιστή ή μηχανήματα ανάληψης, έχω να παρατηρήσω ότι πρώτον το ίδιο ελέχθη και στη μετατροπή από δραχμές σε ευρώ και όμως το σύστημα δούλεψε, και δεύτερον το κράτος θα πρέπει να φροντίσει και να εκπαιδεύσει όσους πολίτες δυσκολεύονται και να προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο σύστημα σε όλη την επικράτεια.
Το θέμα της ασφάλειας των ηλεκτρονικών συναλλαγών και του προγράμματος διαχείρισης του συστήματος είναι το πιο σημαντικό σημείο του όλου εγχειρήματος και πρέπει να φροντίσει το κράτος να λειτουργεί συνεχώς, γρήγορα και χωρίς προβλήματα. Πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος για το ποιος θα έχει πρόσβαση και σε ποια δεδομένα και ο κάτοχος του λογαριασμού πρέπει αυτόματα και άμεσα να ενημερώνεται αν κάποιος και πότε είδε τον λογαριασμό του.
Είμαι όμως σίγουρος ότι με την συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας τέτοιου είδους προβλήματα θα αντιμετωπίζονται άμεσα.
Αν και έχω μιλήσει με λίγους ανθρώπους για την πρόταση μου αυτή δεν μπόρεσα ούτε εγώ ούτε κάποιος από τους συνομιλητές μου να βρω κάποιο σοβαρό ψεγάδι που να κάνει το προτεινόμενο σύστημα μη εφαρμόσιμο. Λόγω οικονομίας χώρου δεν είναι δυνατόν να αναφέρω όλες τις λεπτομέρειες του συστήματος αν και έχω εξετάσει πολλές από τις πτυχές του. Τα οφέλη για μια χώρα σαν την Ελλάδα θα είναι τεράστια, θα υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη για όλους, θα πληρώνουν όλοι σύμφωνα με τα πραγματικά τους έσοδα, θα μειωθεί αρκετά το έλλειμμα του προϋπολογισμού, τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν θεαματικά και δεν θα χρειαστούμε μνημόνια, τρόικες και εξευτελιστικές δανειακές συνθήκες.
Δυστυχώς είμαι απαισιόδοξος ότι ένα τέτοιο σχέδιο, ακόμα και αν μπορεί να υλοποιηθεί, θα υιοθετηθεί από τους κρατούντες. Τα συμφέροντα που θίγονται μεγάλα, αυτοί που θα χάσουν την βολή τους πολλοί και το άρρωστο κατεστημένο είναι πολύ ισχυρό για να το επιτρέψει. Ίδωμεν !!!
Ο κ. Παναγιώτης Παπαδάκης είναι Διευθυντής Εφαρμογών στο Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας