Κάποιοι προετοιμάζουν την… «στέψη» του κ. Χορστ Ράϊχενμπαχ. Συνεργάτης μου επιμένει ότι η συνέντευξη στο Spiegel του επικεφαλής της task force, όπου αναφέρεται ως «γερμανός Πρωθυπουργός» δεν είναι καθόλου τυχαία. Στις Βρυξέλλες υπάρχουν σκέψεις για την ανάθεση στον κ. Ράϊχενμπαχ περισσότερο «παρεμβατικών» αρμοδιοτήτων στην ελληνική δημόσια διοίκηση και κάποιοι προεξοφλούν ότι σύντομα θα τις ακούσουμε να αναφέρονται εν’ όψει της διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση…
**
Ποιος θα είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε περίπτωση που η Ελλάς επιστρέψει στη δραχμή και παύσει να ισχύει ο κανόνας της πενταετούς θητείας για τον εκάστοτε διοικητή που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Όσοι ασχολούνται με αυτό το σενάριο επιστημονικής φαντασίας λένε ότι ο κ. Γ. Προβόπουλος ενδεχομένως παραμείνει και τότε στη θέση του. Κάποιοι πάντως εκτιμούν ότι σε περίπτωση που «πρωθυπουργός της δραχμής» είναι ο κ. Αντ. Σαμαράς, δεν είναι απίθανο να τοποθετήσει στην ΤτΕ τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Μουρμούρα ή τον καθηγητή Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόδρης κ. Δ. Τσομώκο.
**
Διακεκριμένοι Έλληνες νομικοί και ακαδημαϊκοί συνεργάζονται με κορυφαίους ψυχολόγους για να προσδιορίσουν την έννοια της «θεσμικής έκπληξης». Πρόκειται για τον όρο που χρησιμοποίησε ο κ. Ευ. Βενιζέλος για να εκφράσει γραπτώς τα… αισθήματά του για την απροσδόκητη παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων. Πώς είναι να αισθάνεται κανείς «θεσμική έκπληξη»; Η απάντηση αναζητείται ενώ στην έρευνα συμμετέχουν και ειδικοί από το εξωτερικό. Η απάντηση πάντως δεν είναι δύσκολη. Προφανώς δεν πρόκειται παρά για την απόκοσμη έκπληξη που αισθάνεται κάποιος ο οποίος είναι τόσο ταυτισμένος με τους θεσμούς και την προστασία τους που θεωρεί άδικο, ανήκουστο, παράλογο και αδιανόητο, οποιαδήποτε υπαινιγμό περί του αντιθέτου…
**
«Είχα να ακούσω τέτοια φρασεολογία από το 1975» είπε κορυφαίο στέλεχος του ΠαΣοΚ αναφερόμενος στις τοποθετήσεις της κυρίας Χρυσάνθης Κισκήρα, της κυρίας Άσπας Παπαηλιού και της κυρίας Μαρίας Παυλίδου στο Πολιτικό Συμβούλιο. Η καθεμιά τοποθέτηση κράτησε περίπου μισή ώρα και επικεντρώθηκε στην ανάλυση των παγκοσμίων ρευμάτων που επηρεάζουν την πορεία του σοσιαλισμού. Η αρλούμπα πήγε σύννεφο στην … 12ωρη συνεδρίαση. Από μια τόσο σημαντική κομματική εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείψει ο κ. Απ. Κακλαμάνης ο οποίος «φιλοδώρησε» τους συντρόφους με μια τοποθέτηση διάρκειας 50 λεπτών. Οι περίφημοι δελφίνοι, συρρικνωμένοι όπως πάντα όταν ο κ. Παπανδρέου παρευρίσκεται στον ίδιο χώρο μαζί τους, αποδείχθηκαν για μια ακόμα φορά «λίγοι» και υποκριτικά ευπρεπείς στην έκφραση των φιλοδοξιών τους. Δέχθηκαν με προθυμία την πρόσθετη ταπείνωση να περιμένουν δώδεκα ώρες και να πρέπει να ακούσουν τον κάθε φούφουτο που ο πρόεδρος έχει τοποθετήσει στο Πολιτικό Συμβούλιο επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο ότι λίγο πολύ είναι όλοι «υπάλληλοι της ηγεσίας».
**
«Λαγός» του κ. Παπανδρέου για μια ακόμα φορά ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος είπε ότι το ΠαΣοΚ είναι το μοναδικό κόμμα που δεν έχει θεσμοθετήσει τη διαρχία. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι φίλοι του κ. Παπανδρέου επιχειρούν να προωθήσουν την ιδέα ενός κόμματος που έχει διαφορετικό πρόεδρο και διαφορετικό υποψήφιο Πρωθυπουργό, κατά το πρότυπο πολλών ευρωπαϊκών κομμάτων. Με απλά λόγια ο Γιώργος θέλει να κρατήσει τον έλεγχο της οικογενειακής επιχείρησης και κατά καιρούς θα επιλέγει κάποιον υψηλόβαθμο υπάλληλο για να την «τρέχει». Θα βρεθεί κάποιος χρήσιμος ηλίθιος για να χρεωθεί στις εκλογές την «ήττα του Γιώργου»; Κάποιοι λένε ότι κανένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη δεν θα θυσιαστεί, αν και υπάρχουν ορισμένοι που υποψιάζονται ότι όλοι θα δέχονταν την πρόταση γιατί εκτιμούν ότι μια πιθανή άρνηση θα τους οδηγήσει εκτός της κούρσας της διαδοχής. Κοντολογίς, ο Γιώργος τους έχει μπερδέψει για μια ακόμα φορά, τους έχει εξουθενώσει και δεν αποκλείεται στο τέλος να τους δούμε να τον χειροκροτούν από την πρώτη σειρά ενός πανηγυρικού συνεδρίου.
**
«Αυτά που έχει πει ο Χρυσοχοίδης είναι το καλύτερο σποτάκι για τη Νέα Δημοκρατία», είπε ο κ. Φ. Πετσάλνικος για τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού συμβουλίου. Οι φίλοι του κ. Χρυσοχοϊδη απαντούν ότι ακόμα καλύτερο σποτάκι για τη Νέα Δημοκρατία θα ήταν η εικόνα ενός Πετσάλνικου στην Πρωθυπουργία. Ποια πλευρά έχει δίκιο; Και οι δύο.
**
Ο δημοσιογράφος κ. Σταμάτης Μαλέλης που ανάμεσα στις επιτυχίες του συγκαταλέγεται η «ανακάλυψη» της Πετρούλας συμμετέχει στον πρωϊνό καφέ της Δημοκρατικής Αριστεράς, του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε «τηλεοπτικά» τεχνάσματα στην επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος με κορυφαίο την τοποθέτηση της Πετρούλας στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.