Φαίνεται ότι η συζήτηση επί μιάμισι ώρα με τους πολιτικούς αρχηγούς της Αριστεράς είναι χαρακτηριστικό του κ. Λουκά Παπαδήμου αφού μετά το ραντεβού με την κυρία Αλέκα Παπαρήγα τη Δευτέρα, και το χθεσινό ραντεβού με τον κ. Αλ. Τσίπρα διήρκεσε μιάμισι ώρα. Θυμίζω ότι οι συναντήσεις του κ. Γ. Παπανδρέου με τους εν λόγω διαρκούσαν το πολύ μισή ώρα. Τι λέει λοιπόν ο κ. Παπαδήμος με τους προέδρους των δύο αριστερών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή; Η απάντηση είναι ότι λαμβάνουν πρώτης τάξεως πληροφόρηση και γνώση για το εύρος και το βάθος της κρίσης στην ευρωζώνη και κυρίως για τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις τράπεζες, στα κράτη και στην πραγματική οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσα από αυτές τις επαφές ο Πρωθυπουργός «χτίζει» σχέσεις εμπιστοσύνης με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που δεν υποστηρίζουν την κυβέρνηση και αυτό μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο σε κρίσιμες στιγμές στο εγγύς μέλλον.

**

Ισχνές θα είναι οι αμοιβές των συμβούλων της κυβέρνησης που ασχολούνται με το νομικό χάος της αναδιάρθρωσης του χρέους. Μαθαίνω ότι η αμοιβή του δικηγορικού γραφείου Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP με έδρα τη Νέα Υόρκη θα ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ, ενώ η αμοιβή της Lazard Freres SAS θα καθοριστεί ως ποσοστό 0,015% επί του ονομαστικού ποσού του χρέους που θα υποστεί αναδιάρθρωση, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ. Μπορεί τα ποσά να φαίνονται εκ πρώτης κάπως υπερβολικά, ωστόσο οι γνωρίζοντες λένε ότι θα μπορούσαν να ήταν πολύ μεγαλύτερα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία.

**

«Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», διαφορετικά θα έλθει η δραχμή είναι κατά τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου το σημερινό δίλημμα για την Ελλάδα. Ο πρώην υπουργός σε χθεσινή ομιλία του στο London School of Economics υποστήριξε ότι το πρόγραμμα της τρόικας ήταν λάθος και ότι εκείνο που έπρεπε να συμβεί είναι «λιγότερη λιτότητα και μακρότερος χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με μια επιθετική πολιτική μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Ωστόσο, εύκολο είναι να ομνύεις στις μεταρρυθμίσεις. Στην πραγματικότητα όμως αν σκεφτούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία με τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας, μπορούμε να αντιληφθούμε ότι δεν είναι εκτός πραγματικότητας όσοι πιστεύουν ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση είναι αδύνατον να επιτύχει τίποτα πέρα από οριακές βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα.

**

Ο μήνας του μέλιτος της Δημοκρατικής Συμμαχίας με την κυβέρνηση μάλλον έληξε. Μου λένε ότι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη θεωρεί ότι η σωστή στρατηγική δεν είναι η υποστήριξη χωρίς κριτική. Θεώρησε λοιπόν σωστό να αναδειχθεί η ανεπάρκεια των κυβερνητικών εταίρων, έργο που ανέλαβε ο υπεύθυνος Οικονομίας κ. Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος «κατήγγειλε» ότι οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Αντ. Σαμαράς «μετέτρεψαν την έκτη δόση από αυτονόητη υποχρέωση των ευρωπαίων σε θρίλερ». Ο πρώτος επειδή «τόλμησε» την έξωση της τρόικας στις 2 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος επειδή καθυστέρησε να υπογράψει. Σωστά όλα αυτά, αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο το θρίλερ της έκτης δόσης. Βρίσκεται σε εξέλιξη ταυτόχρονα το θρίλερ της 26ης Οκτωβρίου και το επερχόμενο θρίλερ της 8ης και 9ης Οκτωβρίου το οποίο απλώνεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

**

Σ΄ ένα Bar Restaurant, απέναντι από το παλαιό Χρηματιστήριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή δημόσια εμφάνιση της «ομάδας των τεσσάρων» του ΠαΣοΚ. Οι κκ. Α. Λοβέρδος, Ι. Ραγκούσης Ηλ. Μόσιαλος και Άννα Διαμαντοπούλου βρέθηκαν μαζί σε μία από τις ιδιότυπες συνάξεις που κάνει η Κίνηση (εάν μπορεί κανείς την ονομάσει έτσι) «Π_80»: «Συγκέντρωση για χαβαλέ», την είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο κ. Ραγκούσης. Στο μπαράκι βρίσκονταν συγκεντρωμένα περί τα 200 άτομα κυρίως νέας ηλικίας, καμιά δεκαριά βουλευτές και στελέχη του ΠαΣοΚ (κάθε εσωκομματικής απόχρωσης), ανάμεσα στους οποίους και οι κκ. Δ. Καρύδης, Οδ. Βουδούρης, Λ. Μίχος, Θ. Οικονόμου και άλλοι.

Οι συγκεντρωμένοι έκαναν συζητήσεις για ορισμένα θέματα, είπαν ορισμένες ιδέες, δεν έγινε κανένας λόγος περί της «επόμενης ημέρας στο ΠαΣοΚ», ούτε καν στα πηγαδάκια. Εκείνο πάντως που σημείωσε συνεργάτης μου ήταν ο θερμός εναγκαλισμός της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου μετά του κ. κ. Α. Λοβέρδο, ο οποίος προσήλθε καθυστερημένος, αφού είχε υποχρέωση σε άλλο… δείπνο.