Υπό πίεση ο πρωθυπουργός, εξαιτίας των πολλών κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, επέλεξε την ιδιότυπη λύση του δημοψηφίσματος προκειμένου να επιτύχει εκτόνωση της επικρατούσης έντασης.
Ωστόσο η επιλογή του θεωρείται παρακινδυνευμένη στο παρόν διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Τίποτε δεν εγγυάται ότι στο προσεχές τρίμηνο θα υπάρξει δανειακή σύμβαση για να τεθεί υπό την έγκριση ή την απόρριψη του ελληνικού λαού. Κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι οι Τράπεζες και οι θεσμικοί επενδυτές θα αποδεχθούν μια συμφωνία που τελεί υπό την αίρεση ενός δημοψηφίσματος.
Με άλλα λόγια, η επιλογή του δημοψηφίσματος θέτει εν κινδύνω αυτή καθεαυτή τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και κατ’ επέκταση την προαναγγελθείσα εκλογική διαδικασία. Επίσης, προβληματίζει το γεγονός ότι με το δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση, τίθενται εμμέσως υπέρτερα διλήμματα όπως αυτό της συμμετοχής μας στην Ευρωζώνη.
Και αυτή, σε μια στιγμή που πολλοί αμφισβητούν την ένταξή μας και αρκετοί θα προτιμούσαν να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα.
Με άλλα λόγια, η επιλογή του κ. Παπανδρέου είναι πέραν πάσης αμφιβολίας υψηλού ρίσκου και ίσως απαρχή ανεπιθύμητων εξελίξεων.