Άνοιγμα στα BRICs από τον κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη. Ο υπουργός Ανάπτυξης πήρε τη σκυτάλη από τον κ. Χάρη Παμπούκη που πρώτος εκτίμησε ότι ο ελληνικός σοσιαλισμός θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα (κάποιοι προσέθεταν «και τη Λιβύη» με αποτέλεσμα δύο επισκέψεις του Πρωθυπουργού στην σούπερ τέντα του Μουαμάρ Καντάφι, αλλά αυτή είναι μια ιστορία που όλοι θέλουν να ξεχάσουν, απόδειξη ότι το Μαξίμου δεν απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του ηγέτη της Λιβύης…). Ο Μιχάλης θα δεχθεί αύριο αντιπροσωπεία εκ Κίνας για την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίου συνεργασίας με την «ισχυρή Ελλάδα». Με τέτοιες παρέες δεν είναι παράξενο που όσοι ακούνε τον κ. Χρυσοχοϊδη να αναφέρεται στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας φεύγουν πεπεισμένοι ότι μιλάει κινέζικα.

**

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δόλλης δεν κυκλοφορεί με συνοδεία αστυνομικών. Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε σωστό. Για παράδειγμα, την περασμένη Τετάρτη αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου κατευθυνόμενος με τα πόδια στο ΥΠΕΞ, αλλά δεν υπολόγισε την κατάληψη που βρισκόταν σε εξέλιξη στο υπουργείο Εσωτερικών. Μόλις έφτασε εκεί το αντιλήφθηκε και αποφάσισε μεταβολή. Οι «καταληψίες» τον αντιλήφθηκαν και άρχισαν να τον επευφημούν. «Να η υπουργάρα», φώναξε κάποιος. «Υπουργέ μη φεύγεις, έλα μαζί μας». Δεν ήξεραν όμως ότι ο κ. Δόλλης έχει τον τρόπο του. Έφθασε κοντά τους και τους αποκάλυψε το μυστικό σύνθημα του υπουργού Εσωτερικών κ. Δ. Ρέππα: «Ψηφίστε Ρέππα να βγούμε από τη στέππα». Το σύνθημα ενθουσίασε τους υπαλλήλους οι οποίοι άρχισαν να το φωνάζουν δυνατά κάτω από το μπαλκόνι του υπουργού. Κάπως έτσι ο κ. Δόλλης αποχώρησε προς το ΥΠΕΞ χωρίς να υποστεί το παραμικρό «κράξιμο».

**

Η Ελλάς είναι η χώρα της εικονικής πραγματικότητας. Για παράδειγμα, η Κάλυμνος είναι το νησί με τα περισσότερα άτομα με αναπηρία. Διαθέτει το 8% του πληθυσμού της Δωδεκανήσου και εισπράττει το 37% των επιδομάτων προνοίας. Το διαπίστωσε ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Μπόλαρης και από Δευτέρα προτίθεται να ζητήσει ελέγχους. Οι περισσότεροι όσων εισπράττουν επιδόματα εμφανίζονται με (εικονική) αναπηρία ψυχιατρικής φύσεως. Τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα; Πολλοί έχουν χάσει κάποιο δάκτυλο από ατύχημα σε παράνομο ψάρεμα με δυναμίτη. Παρουσιάζονται στις σχετικές επιτροπές οι οποίες «επικυρώνουν» ψυχιατρική νόσο εξασφαλίζοντας το επίδομα. Απλά, αποτελεσματικά και απολύτως ελληνικά!

**

Καβγάς μεταξύ παλαιών φίλων στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Αντ. Σαμαράς εισήλθε ελαφρώς θυμωμένος στο γραφείο του Πρωθυπουργού επειδή ο τελευταίος είχε επιτεθεί στη ΝΔ κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΠαΣοΚ. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», έλεγε ο πρόεδρος της ΝΔ, αλλά ο Πρωθυπουργός χαμογελούσε αφού δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο κ. Σαμαράς πήρε τόσο «στα σοβαρά» μια ομιλία που έγινε για τις ανάγκες του βουλευτικού ακροατηρίου. Μετά τη συνάντηση στην οποία τον κ. Σαμαρά συνόδευσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του καθηγητής κ. Κ. Αρβανιτόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Ι. Μιχελάκης ο πρόεδρος επέστρεψε στα κομματικά γραφεία της Συγγρού. Εκεί τον υποδέχθηκε η σκληρή προεδρική τρόικα αποτελούμενη από τον κ. Γ. Μουρούτη, τον κ. Χρ. Λαζαρίδη και τον νομικό σύμβουλο κ. Π. Μπαλτάκο. «Θα γίνουν εκλογές;» ρωτήθηκε ο πρόεδρος. «Δεν μπορείς ποτέ να προβλέψεις», απάντησε εννοώντας ότι δεν μπορείς ποτέ να «διαβάσεις» τον Παπανδρέου. Προφανώς στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν οι ευρωπαίοι γι’ αυτό και εγκατέλειψαν την προσπάθεια…