Θυμηδία έχει προκαλέσει σε κυβερνητικούς η σπουδή με την οποία ο κ. Ευ. Βενιζέλος διαψεύδει την ύπαρξη οποιασδήποτε σκέψης στο υπουργείο Οικονομικών περί περικοπής του χρέους κατά 50%. Οι γνωρίζοντες βεβαιώνουν ότι υπάρχουν και σκέψεις και μελέτες και ασκήσεις επί χάρτου. Αντίστοιχες ασκήσεις επί χάρτου έχουν διενεργηθεί και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για όλα όσα αφορούν τη χώρα, δηλαδή κυρίως στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση που το σενάριο αυτό πραγματοποιηθεί, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να το «πουλήσει» στον «κυρίαρχο λαό» ως περικοπή του χρέους με την υποστήριξη της ευρωζώνης – δηλαδή με τη χρηματοδότηση των τραπεζών και των Ταμείων από τους ευρωπαίους έτσι ώστε να αποτραπεί η κατηφόρα προς τη δραχμή. Εκείνο που δεν λένε ωστόσο είναι ότι η περικοπή κατά 50% αχρηστεύει κατά 100% τα ομόλογα των Ταμείων με αποτέλεσμα ακόμα και αν οι κουτόφραγκοι δηλώσουν έτοιμοι να εργάζονται για να υποστηρίζουν αιωνίως τα χρεοκοπημένα Ταμεία, αποκλείεται τα Ταμεία αυτά να μη χρειαστούν «υποστήριξη» και από τους Έλληνες συνταξιούχους. Αποκλείεται δηλαδή να μην επιβληθεί μια νέα και «γενναία» περικοπή των συντάξεων πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και ο «σοφός» κ. Ηλίας Μόσιαλος αρνήθηκε χθες να αποκλείσει ότι τα μέτρα του 2013 και του 2014 μπορεί να έλθουν νωρίτερα στο «ραντεβού με την Ιστορία».

**

Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο και δεν προβλέπεται να περάσει ευχάριστα κατά τη συνάντησή του με την κυρία Άνγκελα Μέρκελ. Δεν χρειάζεται να τονίσω ότι ο Πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος επειδή έχασε το ταξίδι στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ. Ως γνωστόν ο κ. Βενιζέλος, ενθουσιασμένος με την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι ομόλογοί του κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Βρότσλαβ, ζήτησε από τον πρόεδρο να επιστρέψει στην Αθήνα για να δρέψουν μαζί τις δάφνες της ανεξάρτητης και υπερήφανης οικονομικής πολιτικής. Ο κ. Παπανδρέου, καθ’ οδόν προς τη Νέα Υόρκη, βρισκόταν εκείνο το Σάββατο στο Λονδίνο για να περάσει το σαββατοκύριακο μαζί με τη θυγατέρα του Μαργαρίτα που σπουδάζει στην βρετανική πρωτεύουσα. Επί του παρόντος: Είναι κοινό μυστικό μεταξύ υπουργών ότι ο Πρωθυπουργός δεν εγκρίνει τη διαχείριση των θεμάτων όπως αυτή γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά οι συνθήκες είναι πολύ κακές (και οι πολιτικές ισορροπίες εξαιρετικά ευαίσθητες) για να αφήσει να διαρρεύσει ίχνος δυσαρέσκειας. Πάντως δεν είναι άνευ σημασίας που ο κ. Παπανδρέου ταξιδεύσει σήμερα στο Βερολίνο συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη και κυρίως ότι την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η συμμετοχή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Μπορεί ο υπουργός Περιβάλλοντος να εμπλέκεται θεσμικά με τις επενδύσεις των Γερμανών στα φωτοβολταϊκά, αλλά η συμμετοχή του στο ταξίδι δεν θα περιοριζόταν στα θέματα του χαρτοφυλακίου του αφού σύμφωνε με ασφαλείς πηγές η επικοινωνία του με τον Πρωθυπουργό για τα οικονομικά δεν σταμάτησε εξαιτίας του ανασχηματισμού.

**

Η εταιρεία γεωτρήσεων Noble Energy αποφάσισε να υψώσει την αμερικανική σημαία στο σημείο της πολύκροτης γεώτρησης στο οικόπεδο 12 της Κύπρου. Προφανώς, δεν το αποφάσισε αυτοβούλως. Ιδίως όταν υπάρχουν φήμες ότι ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο και δύο συνοδευτικά πλοία βρίσκονται στο Σουέζ έτοιμα να επέμβουν εάν παραστεί ανάγκη…

**

Η τραγική ειρωνεία συχνά κυβερνά τις πολιτικές υποθέσεις. Ακριβώς δύο χρόνια από τότε που ακούστηκε το αλησμόνητο «λεφτά υπάρχουν», ήλθε ο καιρός που τα «λεφτά τελειώνουν» στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Οι κκ. Παπανδρέου και Βενιζέλος σίγουρα δεν φαντάζονταν πριν από δύο χρόνια ότι θα έφτανε η στιγμή (πριν από λίγες ημέρες) που θα ελάμβαναν την πολιτική απόφαση ότι οι συντάξεις και οι μισθοί θα ήταν η τελευταία δαπάνη που η καταβολή της θα ανασταλεί. Για να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση κάθε μέρα αναστέλλεται η καταβολή όλων των υπολοίπων υποχρεώσεων του κράτους (π.χ. επιστροφή ΦΠΑ, καταβολή επιδομάτων προνοίας κλπ.) έτσι ώστε «να κρατηθεί όρθιο το σύστημα» για όσο περισσότερο καιρό είναι εφικτό. Όπως με ενημερώνει πηγή μου, με αυτή την τακτική το κράτος μπορεί να αντέξει ως και ένα μήνα ακόμα, ίσως και ως τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, προτού αναγκαστεί να κηρύξει πλήρη εσωτερική στάση πληρωμών. Ελπίζεται ότι ως τότε η τρόικα θα έχει παύσει τη … σαδιστική δοκιμασία στην οποία υποβάλλει την κυβέρνηση και θα έχει εκταμιεύσει την έκτη δόση. Προφανώς, για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, τόσο μεγάλη ξεφτίλα δεν έχει υποστεί το ελληνικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες.

**

Μπορεί οι κακεντρεχείς να τον αποκαλούν «κηπουρό», αλλά ο κ. Στ. Λαμπρινίδης μόνο ως «κηπουρός» δεν λειτούργησε στην Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών αντικατέστησε τον Πρωθυπουργό στις εκδηλώσεις και στις ομιλίες, μεταξύ άλλων και στην ολομέλεια του ΟΗΕ. Και όπως με πληροφορεί συνεργάτης μου, ο Σταύρος δεν υστέρησε. Μάλιστα, παρότι υπουργός, μίλησε στη θέση του Πρωθυπουργού, δηλαδή ως αρχηγός κράτους, και δεν μετακινήθηκε στη σειρά για να μιλήσει μαζί με τους υπολοίπους υπουργούς Εξωτερικών. Η «εξαίρεση» αυτή ωστόσο οφείλεται στον μόνιμο εκπρόσωπο της Ελλάδος στον ΟΗΕ πρέσβη κ. Αν. Μητσιάλη, ο οποίος επέτυχε να… μην εφαρμοστεί η επετηρίδα. Κάτι είναι κι αυτό, ιδίως όταν οι ελληνικές μετοχές διεθνώς βρίσκονται απολύτως στο ναδίρ.