Αν και ήταν αρκετοί εκείνοι που περίμεναν ότι χθες θα παρίστατο στην κηδεία του Αναστάσιου Πεπονή, τελικά ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δεν διέκοψε τις διακοπές του, τις οποίες θα συνεχίσει, όπως μαθαίνω, ως τις 17 Αυγούστου. Απολαμβάνοντας τη θάλασσα και προσπαθώντας να ηρεμήσει μακριά από υπουργικά συμβούλια. Μάλιστα τις προάλλες έκανε ένα πέρασμα από την Αλόννησο. Οχι, στο νησί δεν έφθασε με το κανό του από τη γειτονική Σκιάθο όπου διαμένει, αλλά με το πλοίο της γραμμής. Καταφέρνοντας, για άλλη μία φορά, η παρουσία του να είναι τόσο διακριτική ώστε οι περισσότεροι επιβάτες να μην τον πάρουν είδηση!

*
Διακριτική ήταν και η προχθεσινή βόλτα του στον κεντρικό δρόμο του λιμανιού της Σκιάθου, την οδό Παπαδιαμάντη. Επρόκειτο για μία από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του στο νησί, καθώς εφέτος τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάει διαβάζοντας στο διαμέρισμα όπου φιλοξενείται ή κάνοντας τις απλωτές του στο απέραντο γαλάζιο.

*
Για την Ιστορία, τον Πρωθυπουργό στην κηδεία του πρώην υπουργού εκπροσώπησε ο αδελφός του, κ. Ν. Παπανδρέου. Από την πλευρά της κυβέρνησης παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί και υφυπουργοί Δ. Ρέππας, Α. Λοβέρδος, Γ. Κουτρουμάνης, Ηλ. Μόσιαλος, Π. Μπεγλίτης, Π. Κουκουλόπουλος, Μ. Μπόλαρης και Ι. Μανιάτης. Από τη ΝΔ παρέστησαν οι βουλευτές κκ. Α. Λυκουρέντζος, Κ. Αρβανιτόπουλος και Θ. Γιαννόπουλος. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Π. Μεντρέκας, τη Δημοκρατική Αριστερά ο βουλευτής κ. Θ. Λεβέντης και τον ΛΑΟΣ ο βουλευτής κ. Α. Χρυσανθακόπουλος.

***

Πιο κοινωνικός και επικοινωνιακός απ’ ό,τι ο Πρωθυπουργός είναι στις δικές του διακοπές, στη Σκόπελο, ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομίας δεν απολαμβάνει μόνο τις τοπικές σπεσιαλιτέ (εξάλλου, τρώγοντας γνωρίζεις τον πολιτισμό ενός τόπου!) αλλά εργάζεται κιόλας. Για την ακρίβεια, πραγματοποιεί συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες για να ακούσει τα προβλήματα και τα παράπονά τους και για να τους μιλήσει για το κυβερνητικό πρόγραμμα (δηλαδή τις περικοπές και τα χαράτσια) ζητώντας τη στήριξή τους. Ξέρετε, από εκείνα τα εγκάρδια ανταμώματα στα οποία επιδίδονταν παραδοσιακά κάθε χρόνο οι υπουργοί, αλλά που εφέτος… κάποιοι τα αποφεύγουν για ευνόητους λόγους.

*
Ο υπουργός Οικονομίας δεν είναι, ως γνωστόν, sportsman σαν τον επικεφαλής της κυβερνήσεως ώστε να καταφθάσει στο νησί μεταφέροντας το κανό του. Αφίχθη όμως με τα.. δικά του όπλα: δηλαδή με όλον τον απαραίτητο γραφειακό εξοπλισμό, ως γνήσιος τσάρος της οικονομίας. Και μετέτρεψε το παραθεριστικό δωμάτιό του σε υπεροργανωμένο γραφείο με γρήγορο Internet, fax κ.λπ., ώστε να μπορεί να έχει επαφή με τους πάντες… Είναι όμως διακοπές αυτές;

***
Σε διακοπές βρίσκονται, βεβαίως, και άλλα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Στη Ρόδο εθεάθη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσής, ο οποίος παραθερίζει μαζί με τον μπατζανάκη του, γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κ. Μιχ. Καρχιμάκη. Στο Νησί των Ιπποτών κάνει τα μπάνια του και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου. Εχοντας μαζί του ένα πάκο από νέα νομοσχέδια που πρέπει να μελετήσει.

***

Ο οποίος κ. Παπαϊωάννου δηλώνει, όπως με πληροφορούν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, εξαιρετικά προβληματισμένος και «μη ικανοποιημένος» από την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ να αναιρέσει τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας και να τους επιπλήξει με ένα απλό… μπατσάκι (ήτοι με αφαίρεση βαθμών από το νέο πρωτάθλημα). Ο υπουργός σκέφτεται τρόπους ώστε να εξαλείψει, στο μέλλον, την εκδήλωση παρόμοιων φαινομένων. Ανάμεσά τους, εκείνος που παίζει περισσότερο, είναι η αλλαγή του τρόπου διορισμού των μελών της επιτροπής.