Το 2011 διαμορφώνεται ένα σκηνικό στο χώρο των νοσοκομείων της Αθήνας που είναι σαν μία «ευκαιρία που περίμενε να συμβεί». Στο σκηνικό αυτό «παίζουν» Το Υπ. Υγείας – ΕΣΥ, Ο ΕΕΣ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών – ΕΚΠΑ (οι «παραγωγοί») και μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές (ΙΔΑΣΦ – οι «πελάτες»). Συγκεκριμένα:

Το Υπουργείο Υγείας: Έχει θέμα με το Ερρίκος Ντυνάν, που ανήκει στον ΕΕΣ, αλλά χρωστά πάνω από € 70 εκ. και λειτουργεί με τεράστια ζημιά κάθε χρόνο (το 2010 εκπόνησα ειδική οικονομική μελέτη βιωσιμότητας). Το υπουργείο Υγείας δεν θα ήθελε, πολιτικά, την απώλεια του Ντυνάν από την περιορισμένη, έστω, ένταξή του στο δημόσιο σύστημα και την εξαγορά του από τους Γερμανούς της Asclepius, μέσω του Ιατρικού Κέντρου (βλ. και πρόσφατη «απονομιμοποίηση» του ΓΑΙΑ).

Ο ΕΕΣ: Το Ντυνάν «συνορεύει» με το «Κοργιαλένειο», ειδικού καθεστώτος, με συμμετοχή του ΕΕΣ στη Διοίκηση. Στον ΕΕΣ ανήκει και το Ασκληπιείο Βούλας με ένα οικόπεδο σούπερ-φιλέτο. Ο ΕΕΣ βλέπει ένα μείζον περιουσιακό του στοιχείο να απαξιώνεται και γενικά την περιουσία του να κινδυνεύει να «εξαερωθεί».

Το ΕΚΠΑ: Έχει στην κατοχή του οικόπεδο 55 στρ. στα Μελίσσια (νοσοκομείο Τσαγκάρη), με συντ. κάλυψης 1.00, που δεν του αποφέρει τίποτε. Επίσης έχει τα κτίρια του «Λαϊκού» και της Βας. Σοφίας. Η περιουσία είναι τελείως ανεκμετάλλευτη και οι Πρυτανικές Αρχές μπορούν να κατηγορηθούν για … απιστία, αν η χώρα ποτέ … σοβαρευτεί. Ταυτόχρονα, οι γιατροί του «ασφυκτιούν στα Αρεταίειο-Αιγινήτειο

Η Ιδιωτική Ασφάλιση: Για χρόνια «παρακαλάει» το Κράτος να του διαθέσει κρεβάτια στα «καλά» του νοσοκομεία, αλλά το Κράτος δεν το έβρισκε αρκούντως … σοσιαλιστικό. Η ΙΔΑΣΦ, θα το εύρισκε συμφέρον ακόμη και να … προπληρώσει για μερικές χιλιάδες ημέρες νοσηλείας με νοσήλιο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που σήμερα εισπράττει το ΕΣΥ (έχω κάνει σχετική Μελέτη για την ΕΕΑΕ).

Τί σημαίνουν αυτά αν κάποιος τα «πακετάρει» σε μία λύση που, ίσως συμφέρει όλους; Εγώ, πάντως, βλέπω μία αρχή στα εξής:

  • Δημιουργείται νέο Νομικό Πρόσωπο, εκτός ΕΣΥ, αλλά συνεργαζόμενο, από το Ντυνάν, το Κοργιαλένειο και το Ασκληπιείο, που λειτουργούν με ενιαία διοίκηση και οικονομική λειτουργία. Αναλαμβάνει τα χρέη του Ντυνάν και καταρτίζεται επιχειρησιακό σχέδιο αποπληρωμής σε βάθος χρόνου από τα έσοδα των 3 νοσοκομείων. Σώνεται το Ντυνάν και ο ΕΕΣ.
  • Στο Ντυνάν εγκαθίστανται Πανεπιστημιακοί Γιατροί και «Εσύτες» από το «Τσαγκάρη» στα Μελίσσια, με την ευκαιρία και της «αναδιάρθρωσης». Νέο καθεστώς λειτουργίας για τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς. Ωφελείται το ΕΚΠΑ και το ΕΣΥ και απελευθερώνονται τα Αρεταίειο και Αιγινήτειο.
  • Στο σύμπλεγμα του ΕΕΣ (3 Νοσοκομεία) παραχωρείται του 20-40% των κρεβατιών στην ΙΔΑΣΦ. Εγγυημένη μάξιμουμ πληρότητα για 3 μεγάλα νοσοκομεία και οικονομικό όφελος στο ΕΣΥ. Όφελος για την ΙΔΑΣΦ για το οποίο συζητούνται τα «ανταλλάγματα» (επενδύσεις εκσυγχρονισμού).
  • Το ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο και το οικόπεδο παραχωρείται στο ΕΚΠΑ σε αντάλλαγμα για το «Τσαγκάρη», μετά από οικονομική μελέτη από εξειδικευμένο οίκο. Τακτοποιείται μία «αταξία» που δεν μπορεί διαιωνίζεται.

Οι δικές μου συζητήσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους έδειξαν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί μία πολύ καλή λύση για όλους. Ίσως αξίζει να το ψάξει και το υπουργείο για να επεξεργασθούμε λύσεις «θετικού αθροίσματος».

Λ. Λιαρόπουλος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών